Setembre sec a la major part de Catalunya

query_builder   1 octubre 2013 12:11

event_note Nota de premsa

Setembre sec a la major part de Catalunya

  • El Servei Meteorològic de Catalunya qualifica el setembre de 2013 com a termomètricament normal a bona part de Catalunya, amb l’excepció d’àmplies zones del litoral central i sud, massís del Montseny, nord de l’Alt Empordà i punts del Prepirineu on el mes ha estat càlid.

 

  • La distribució de la precipitació ha estat irregular, determinada pels diversos episodis de tempestes. Si bé a la major part de Catalunya el mes ha estat sec o fins i tot  molt sec a la meitat sud, en alguns sectors del prelitoral central i costa de Tarragona el mes ha estat plujós.
 
La meteorologia del mes de setembre ha vingut marcada pels dos episodis de tempestes que van afectar Catalunya entre els dies 6 i 8, i entre els dies 10 i 11, així com per les condicions anticiclòniques que han caracteritzat gran part de la resta del mes.
 
El mes va començar amb un anticicló desplaçat al nord de la seva posició habitual (normalment a les illes Açores), trobant-se ubicat a les illes Britàniques. El flux en superfície era del nord, fet que va mantenir la temperatura a ratlla. La retirada de la dorsal va afavorir l’aproximació d’un solc amb aire fred en alçada associat a una depressió situada a les illes Britàniques, el qual va provocar un augment de la inestabilitat a Catalunya entre els dies 6 i 8 de setembre, amb ruixats i tempestes que van afectar totes les comarques. Tal i com és habitual en aquesta època de l’any, la distribució de la precipitació va ser molt irregular, amb quantitats superiors als 50 mm a diversos sectors del Pirineu i Prepirineu Occidental, així com del litoral i prelitoral, o fins i tot en alguns punts de l’interior. En canvi, els registres van ser inferiors als 10 mm a bona part de l’extrem nord-est del país, així com a l’est d’Osona i diversos sectors de Ponent. Entre les dades més destacades de l’episodi mencionar que a l’Estació Meteorològica Automàtica (EMA) gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de Torredembarra (el Tarragonès), es van recollir 111,1 mm al llarg del dia 7 de setembre. Es tracta de la precipitació màxima de la sèrie en un sol dia d’aquesta estació, instal·lada el 20 de desembre de 1999, superant els 106,2 mm del 10 de maig de 2008. La intensitat de la precipitació registrada en aquesta EMA va ser molt destacada, ja que van descarregar fins a 50,7 mm en 30 minuts, dels quals 4,1 mm es van recollir en només 1 minut (a les 14:07 hores). D’altra banda, les ventades fortes associades a la tempesta van provocar una ratxa màxima de vent de 90,7 km/h. Entre les quantitats més importants registrades durant tot l’episodi a les EMA gestionades pel SMC cal remarcar els 122,6 mm a Caldes de Montbui (el Vallès Oriental), els 114,0 mm a Torredembarra (el Tarragonès) o els 88,0 mm a la Bisbal del Penedès (el Baix Penedès). Finalment, cal remarcar que l’aire fred associat al solc va provocar una baixada de la temperatura especialment perceptible a l’alta muntanya, fins al punt que la precipitació va ser en forma de neu als cims més alts del Pirineu, aproximadament per sobre de 2.800 m.
 
Després de dos dies amb domini de les altes pressions, una nova pertorbació va creuar el Principat els dies 10 i 11 deixant precipitacions importants al Montseny i a la plana de Vic, tal com mostren els 83,8 mm de Viladrau (Osona), els 57,8 mm de Muntanyola (Osona) o els 38,5 mm a Puig Sesolles (1.668 m), al Vallès Oriental.
 
Si bé els dies 12 i 13 de setembre les altes pressions van provocar una estabilització de l’atmosfera, un desplaçament del corrent en jet (vents de l’oest en altura) cap al sud va afavorir que un sistema frontal creués lentament el país entre els dies 14 i 17, deixant tempestes al nord de Catalunya. Entre les precipitacions més importants cal remarcar els 21,0 mm d’Ulldeter (2.410 m), a la comarca del Ripollès, els 20,0 mm d’Espolla (l’Alt Empordà) i els 18,4 mm de Cabanes (l’Alt Empordà).
 
A partir del dia 18 una dorsal en alçada va afectar gran part de l’Europa Occidental.  Es va anar traslladant lentament cap l’est especialment a partir del dia 25, quan una profunda depressió es va instal·lar a l’Atlàntic. El vent del sud associat a aquesta configuració va provocar una advecció d’aire càlid procedent del continent africà a la Mediterrània, amb un ascens notable de la temperatura màxima a Catalunya, amb uns valors que van superar els 30 ºC a molts punts de la depressió Central, i es van aproximar a aquest valor a molts sectors del Prepirineu i, fins i tot, en algunes valls del Pirineu. Al litoral, l’efecte de la marinada va mantenir la temperatura màxima a ratlla, si be les nits van ser relativament càlides, especialment al centre i al sud (valors per damunt dels 20 ºC), on la xafogor va ser molt marcada i destacada.
 
La depressió va acabar creuant Catalunya entre els dies 27 i 29 de setembre, amb ruixats i tempestes i una baixada de la temperatura. Les quantitats més destacades registrades a les EMA gestionades pel SMC van ser els 23,4 mm a Cabanes (l’Alt Empordà), els 23,1 mm a Sant Pau de Segúries (el Ripollès), o els 20,7 mm a Olot (la Garrotxa). Cal remarcar que durant el dia 29 la temperatura màxima es va enfilar de manera acusada (al voltant dels 30 ºC) a la franja litoral i prelitoral, fruit del vent aponentat que va acompanyar a la pertorbació.
 
 
El setembre ha resultat termomètricament normal a bona part del país (Figura 1). De totes maneres, el mes es pot qualificar de càlid a àmplies zones del litoral central i sud, massís del Montseny, nord de l’Alt Empordà i punts del Prepirineu on el mes ha estat càlid. En canvi, al Pirineu Oriental, a les muntanyes de Prades i alguns sectors més occidentals de la Depressió Central, el setembre ha estat lleugerament fred. Malgrat l’elevat nombre de dies amb unes condicions anticiclòniques que han afectat Catalunya durant el mes de setembre (18 dels 30 dies), aquests valors normals per l’època de l’any han estat conseqüència de la configuració en superfície, dominada per un flux del nord que va mantenir a ratlla la temperatura, a excepció de la situació que va afectar Catalunya els dies 25 i 26, quan el flux va ser del sud i va provocar un significatiu augment dels valors termomètrics.
 
La taula següent mostra les anomalies positives més significatives (diferències de la temperatura mitjana mensual de setembre respecte a la mitjana climàtica mensual del mes de setembre pel període de referència 1961-1990) a les EMA gestionades pel SMC.
 
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (ºC)
Barcelona - Observatori Fabra
el Barcelonès
+1,8
Aldover
el Baix Ebre
+1,6
Barcelona - el Raval
el Barcelonès
+1,6
 
Les anomalies negatives més significatives (diferències de la temperatura mitjana mensual de setembre respecte a la mitjana climàtica mensual del mes de setembre pel període de referència 1961-1990) a les EMA gestionades pel SMC es mostren a la taula següent
 
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (ºC)
Prades
el Baix Camp
-1,2
Guardiola de Berguedà
el Berguedà
-1,0
Sant Pau de Segúries
el Ripollès
-1,0
 
La distribució de la precipitació ha estat irregular, molt determinada per les tempestes que s’han produït al llarg del mes, especialment l’episodi que va afectar Catalunya entre els dies 6 i 8 de setembre i que va deixar quantitats de més de 100 mm al Prelitoral Central i costa nord de Tarragona. Si bé a la major part de Catalunya el mes es pot qualificar de sec o fins i tot de molt sec a la meitat sud, en alguns sectors del prelitoral central i costa de Tarragona el setembre ha estat plujós (Figura 2). D’altra banda, tot i el dèficit pluviomètric que s’observa a la major part del territori, i especialment a l’extrem sud, el setembre del 2011, en general, va ser més sec que el d’enguany. De totes maneres, a Ponent hi ha sectors on cal retrocedir fins el 2005, d’altres fins el 2001, i puntualment, fins i tot a l’any 1988 per a trobar un setembre més sec. Remarcar que a l’EMA gestionada pel SMC ubicada a Vallfogona de Balaguer (la Noguera), els 4,8 mm d’enguany són el valor més baix mai registrat en un setembre des de la seva instal·lació l’any 1992.
 
A continuació es mostren les EMA gestionades pel SMC en les quals la precipitació acumulada durant el mes de setembre ha estat igual o superior als 75 mm.
 
Nom de l’EMA
Comarca
PPT (mm)
Caldes de Montbui
el Vallès Oriental
147,6
Viladrau
Osona
119,7
Torredembarra
el Tarragonès
117,8
Lac Redon (2.247 m)
la Val d'Aran
92,1
la Bisbal del Penedès
el Ripollès
88,0
Ulldeter (2.410 m)
el Baix Penedès
86,7
Espot (2.519 m)
el Pallars Sobirà
85,7
el Montmell
el Baix Penedès
85,1
Molló
el Ripollès
84,3
Muntanyola
Osona
82,6
Sant Llorenç Savall
el Vallès Occidental
81,4
Olot
la Garrotxa
79,8
Certascan (2.400 m)
el Vallès Oriental
78,0
Vilanova del Vallès
el Pallars Sobirà
77,8
Parets del Vallès
el Vallès Oriental
76,4
Núria (1.971 m)
el Ripollès
75,0
 
 
 
Figura 1:
 
Mapes de temperatura mitjana del mes de setembre de 2013 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques), gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.
mapa TMm
Mapa AT
Figura 2:
 
Mapes de precipitació acumulada durant el mes de setembre de 2013 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques), gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.
Mapa PPT
Mapa APPT
Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat
 
 
1 d’octubre de 2013

5  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 637

Mapa TMm

Mapa TMm
PNG | 333

Mapa AT

Mapa AT
PNG | 203

Mapa PPT

Mapa PPT
PNG | 239

Mapa APPT

Mapa APPT
PNG | 220