
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del delegat del Govern, Ramon Farré, el director de l'ETSEA, Narciso Pastor, el director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit aquesta tarda, a Lleida, la inauguració oficial del curs acadèmic 2013-2014 de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida (UdL).
Durant l'acte, la Doctora Maria Navarro, ex alumna de l'ETSEA i professora de la Universitat de Georgia (EEUU) ha pronunciat la conferència inaugural sota el títol "Pedagogia, intrernacionalització i ensenyament universitari". Així mateix s'ha presentat la memòria acadèmica del curs passat i l'exposició de 50 cartells de vinyetes humorìstiques als diaris sobre l'ETSEA.
Josep Maria Pelegrí ha obert la seva intervenció fent palès el paper clau de l’ETSEA, amb 40 anys d’història, com “un gran actiu no només per la UdL i les terres de Lleida sinó per a tot Catalunya, una escola que fa recerca d’alt nivell en un àmbit estratègic per al país”, i destacant la importància vital que té per a un país disposar de bons professionals agraris i, per extensió, d’un sistema d’estudis universitaris de qualitat, alhora que ha ressaltat la qualitat dels impactes de les investigacions i de l’alumnat de l’ETSEA, “sou un motor de progrés per al sector agroalimentari”.
En aquest punt, Pelegrí ha felicitat aquesta Escola pels seus 40 anys, en el decurs dels quals s'hi han titulat més de 2.500 estudiants i actualment compta amb uns 1.700 alumnes, 200 professors i 60 persones de Personal d’Adminsitració i Serveis (PAS). “És el campus agroalimentari més gran de Catalunya i un dels més importants de l'Estat”, ha assenyalat el conseller, destacant l’esforç i la dedicació dels directors, professors, personal i doctors, “una gran família, la qualitat i l’excel·lència del treball realitzat és un element fonamental per als 40 anys d’història, i la qualitat de la vostra docència es manifesta en la qualitat dels vostres estudiants. Us desitjo una nova etapa plena de satisfaccions, i les claus de futur de l’ETSEA passen per la internacionalització, la relació amb les empreses i la recerca. Les universitats han de contribuir a superar aquests moments d’incertesa”.
En aquesta línia, Josep Maria Pelegrí ha assenyalat que “el coneixement és per a compartir, no per a acumular, no serveix de res saber però no utilitzar-ho, s’ha de veure reflectit en el dia a dia, en la nostra empresa,... aquest és el coneixement útil, el que fa avançar un país. En un món que canvia i que té nous reptes, la formació és clau, ens ajuda a emprendre i a adaptar-nos, i les universitats han d’integrar l’emprenedoria entre el seu currículum pedagògic, s’ha de fomentar tal i com es fomenten altres valors com l’esforç, el treball o la perseverança. És una actitud, un valor i s’aprèn, contribueix a un món i a un futur millor”. Val a dir que el Govern català destinarà 50 milions d’euros a fomentar l’ocupació juvenil, el programa adreçat a persones en atur menors de 30 anys i estudiants.
El conseller ha insistit que el sector agrari i agroalimentari català és un sector de futur, posat a prova per l’actual conjuntura i que, més enllà de guanyar-se la reputació d’anticíclic, de ser dic de contenció, està demostrant que té capacitat real per a liderar l’economia del país, com prova, entre altres, l'evolució del PIB agrari en el segon trimestre de 2013 que indica que el sector torna a créixer després d'una fase depressiva i és una xifra molt positiva, o el bon comportament de les cooperatives agràries de Lleida, amb un increment del 14% de les dades de facturació l’últim any fins a arribar a la xifra conjunta de 800M€ i aglutinant el 53% del total de les vendes del sector, a més del fet que aquest any, a Catalunya, s’han triplicat les sol·licituds d’ajudes per a noves incorporacions al camp, en relació amb cinc anys enrere.
“Ara per ara, el nostre clúster agroalimentari, un dels més importants d'Europa”, com ha reiterat Josep Maria Pelegrí, representa el 3,6% del PIB català i el 17% del PIB industrial; i està format per: un sector productor amb més de 60.000 explotacions agroramaderes, més de 60.500 treballadors/es, i un valor de les produccions superior als 4.484 milions d'euros; i una indústria constituïda per 2.600 empreses; que és la indústria manufacturera catalana més gran en valors d’ocupació, amb gairebé 75.000 treballadors/es, xifra de negoci (23.880 M€), i valor afegit brut: (VAB a preus corrents 4.160 M€).
En aquest sentit, Pelegrí ha incidit en què aquesta agroindústria és “un motor dinamitzador del sector i de l'economia agraris, i es complementa i sinergitza amb els altres dos grans pilars econòmics de Catalunya, el turisme i la gastronomia, i amb un dels patrons alimentaris més saludables del món: la dieta mediterrània, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat”; i també en què “a més, en contra del que es pensa, el nostre sector és menys dependent dels ajuts. El pes de les subvencions sobre la renda agrària a Catalunya oscil·la, segons els anys, entre el 16 i el 20%, i en el conjunt de l'Estat espanyol, se situa sobre el 30%.
Quant a comerç exterior, el conseller ha explicat que “el sector té un gran marge a recórrer i millorar, i hi ha motius per a ser optimistes, el nostre és un sector que ha entès que un país que exporta és un país competitiu”. Així, les empreses agroalimentàries catalanes van exportar l'any passat per un valor de 7.914 M€, un 14,5% més que el 2011 i un 45% més que el 2009 i va ser un dels sectors exportadors més dinàmics de la indústria catalana; la taxa de cobertura o percentatge d'importacions que es poden pagar amb les exportacions del 2005 al 2012 s'ha incrementat un 40,25% i avui, el 2013, gairebé es troba en un punt d'equilibri; a més, val a dir que els sectors més dinàmics en exportació el 2012 van ser l’alimentació, amb un creixement del 15,6%, maquinària (9,1%) i automoció (8,3%), i a destacar, com ha fet Josep Maria Pelegrí, “el canvi progressiu que està realitzant la gestió empresarial per a internacionalitzar-se amb garanties, un canvi marcat per tres eixos clau com són: la cooperació estratègica que promou empreses competitives amb dimensió i capacitat industrial per a un mercat internacional; la productivitat lligada a la qualitat i a la demanda social d'aliments naturals, segurs i sostenibles que aporten benestar i salut; i la innovació, l'aplicació de tecnologies que maximitzen recursos i processos”.
Les bones dades, però, ha afegit Pelegrí, “no volen dir que ja ho teniu tot fet, ans al contrari, vol dir que teniu una altra gran responsabilitat, la de mantenir, per no dir la de millorar, l’herència rebuda. Si esteu en un sector fort cal aprofitar-ho. I així mateix, us haureu d’adaptar als nous reptes que apareguin en el mercat, com l’augment de la productivitat per a subministrar aliments a una població mundial que no para de créixer, els futurs nous competidors, l’escassetat de matèries primeres, l’atenció al medi, etcètera.
Tot seguit el conseller ha subratllat que “el sector té clar que hem de treballar per reforçar el nostre teixit productiu amb la recerca i la innovació, i dedicar-nos a internacionalitzar el nostre sector. L’Agricultura del coneixement, la innovació ens dóna valor afegit, ens ajuda a diferenciar-nos, a ser més competitius, a reduir costos i processos, a consolidar tant com sigui possible el mercat interior i obrir-nos als mercats exteriors, en definitiva, a fer més viables les nostres empreses”.
Josep Maria Pelegrí ha indicat que, en aquesta línia, el sector agroindustrial té moltes infraestructures i instruments que el poden ajudar i que formen part d’una estratègia, d’un mateix marc, que és el Pla governamental de Recerca aprovat enguany i liderat pel Departament que té entre els objectius més importants Identificar els principals reptes de futur en matèria de generació de coneixement i foment de la innovació, i alinear tots els agents del sistema (recerca, formació, transferència, internacionalització i teixit empresarial) envers els objectius identificats.
Així, entre els instruments i infraestructures esmentats, Pelegrí s’ha referit, a l’IRTA, Fruitcentre, Agrotecnio, Maqcentre, les Escoles de Capacitació Agrària, SmartFruit Congress, Fruit.Net, el Pla d’Acció per a l’Eficiència i la Sostenibilitat del Reg, el Sistema d’assessorament agrari, la presidència d’un important lobby europeu com és l’Assemblea de Regions Europees productores de Fruites, Llegums i Hortalisses (AREFLH) que actualment ell ostenta i on la principal línia de treball és la innovació; i la gran quantitat de recursos que la Unió Europea (UE) destinarà a investigacions en l’àmbit alimentari en el període 2014-2020, i a què “volem incorporar-nos a aquests projectes de cooperació”, com ha dit.
El conseller ha finalitzat la seva intervenció destacant també la importància del capital humà, i que cal joves emprenedors que estiguin capacitats: “aprofiteu aquests anys per a aprendre, conèixer, ser inquiets, col·laborar i aprofitar els recursos i les potencialitats que us dóna la universitat; us donaran eines per a triar endavant i cultivar-los en una professió que us farà persones i que us demanarà passió, esforç i valentia. El futur del nostre model agroalimentari és a les mans de tots nosaltres”, ha conclòs.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.




