Conveni amb CatalunyaCaixa

President Mas: "Les polítiques amb clar accent social continuaran centrant l'actuació del Govern"

query_builder   8 octubre 2013 11:29

event_note Nota de premsa

President Mas: "Les polítiques amb clar accent social continuaran centrant l'actuació del Govern"

Conveni amb CatalunyaCaixa
El president Mas es dirigeix a la signatura acompanyat dels signants de l'acord
 
·         El cap del Govern ha presidit aquest matí un acord entre la Generalitat i CatalunyaCaixa per posar al mercat 400 habitatges de lloguer a preu assequible
 
·         L’acord preveu també mesures per evitar el desnonament de les famílies que han lliurat el seu habitatge en dació
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit aquest matí la signatura d’un conveni amb CatalunyaCaixa per posar al mercat habitatge a un preu assequible. El cap de l’Executiu ha posat aquest acte com a exemple de les polítiques amb “clar accent social” que duu a terme el Govern, i ha assegurat que “continuarem fent tot el màxim d’actuacions possibles per pal·liar les necessitats de la gent”.
 
L’acord ha estat signat aquest matí al Palau de la Generalitat pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, per part del Govern; i pel president de CatalunyaCaixa, José Carlos Pla. El conveni preveu destinar una part de l’estoc d’habitatges de l’entitat financera a polítiques socials i també mesures per evitar el desnonament de les famílies que han lliurat el seu habitatge en dació.
 
En el decurs de la seva intervenció, el president Mas ha destacat dos aspectes del conveni; d’una banda, que sigui la Generalitat en col·laboració amb els ajuntaments qui identifiqui aquelles persones que tenen dificultat per accedir a l’habitatge i, per tant, es puguin acollir a aquesta iniciativa; i, de l’altra, el fet que “el lloguer que pagui la família no superi el 30% dels seus ingressos”, un dels problemes que hi havia aquests anys, ha dit, quan les persones havien de fer front a unes hipoteques que prenien la major part dels seus ingressos.
 
El cap del Govern s’ha congratulat d’aquesta iniciativa conjunta entre el Govern i CatalunyaCaixa, que ha assegurat “no és l’única solució al problema de l’habitatge, però sí que pot ajudar a pal·liar les necessitats”. Així, s’ha mostrat confiat que aquest conveni “serveixi d’estímul a d’altres iniciatives similars que puguin venir en les properes setmanes” .
 
En aquesta línia, el president Mas ha destacat que seria bo que “moltes altres entitats financeres segueixin el mateix camí que CatalunyaCaixa, sobretot aquelles que han rebut diners dels contribuents, i que, per tant, haurien de tenir una sensibilitat afegida en el retorn d’aquests ajuts a través de polítiques socials”, ha afirmat.
 
400 habitatges de lloguer a 70 municipis catalans
 
Amb el conveni signat avui, CatalunyaCaixa, que té llogats actualment a Catalunya 870 habitatges en règim de lloguer assequible, incrementarà aquest parc en un nombre aproximat inicial d’uns 400 habitatges. L’acord d’avui amb la Generalitat és per facilitar la ràpida ocupació d’aquests habitatges, evitar situacions de desnonament i garantir la màxima transparència en l’adjudicació d’aquests pisos.
 
Els habitatges objecte d’aquest conveni se situaran en els 70 municipis de Catalunya amb més demanda. La renda mensual de lloguer oscil·larà entre els 150 i els 350 euros mensuals i es procurarà que aquesta renda no sigui mai superior al 30% dels ingressos nets de la unitat familiar dels llogaters.
 
En el conveni s’estableixen dos procediments pels quals es podran ocupar aquests habitatges. El primer consistirà en l’adjudicació dels habitatges a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. L’Agència realitzarà l’adjudicació de manera coordinada amb els ajuntaments on estiguin ubicats els habitatges i la gestió del lloguer anirà a càrrec de CatalunyaCaixa.
 
En el segon cas, els habitatges cedits per l’entitat financera s’incorporaran al Programa de cessió de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, i seguiran el procediment que se segueix en aquests casos; és a dir, l’Agència adjudicarà i gestionarà el cobrament de les rendes de lloguer i s’ocuparà d’inspeccionar i controlar l’estat d’ocupació dels habitatges. Els llogaters dels habitatges inclosos en aquest segon supòsit podran optar a l’ajut implícit al lloguer, que la Generalitat atorga als arrendataris d’habitatges amb protecció oficial, amb rendes baixes.
 
Així mateix, CatalunyaCaixa es compromet a considerar amb especial atenció la dació en pagament com a forma d’extingir els deutes en el cas de famílies amb menys recursos així com la possibilitat de signar un contracte d’arrendament amb les famílies deutores hipotecàries que hagin perdut el seu habitatge perquè ha estat objecte de dació en pagament, facilitant així la seva permanència a l’habitatge.
 
En aquest sentit, l’entitat financera ja ha posat de manifest la seva voluntat paralitzant tots els processos d’execució hipotecària i des que es va iniciar la crisi ha flexibilitzat el pagament de les hipoteques de 78.000 famílies, concedit 9.500 dacions i convertit contractes d'hipoteca en lloguer a preu assequible a 2.400 famílies a tot el país.
 
CatalunyaCaixa inclou aquest conveni en el pla de col·laboracions que ha encetat amb diverses localitats, mitjançant el qual cedeix una cartera de pisos als seus ajuntaments perquè aquests gestionin el lloguer a les famílies més necessitades. A més, l’entitat participa en diverses iniciatives impulsades conjuntament amb institucions públiques i ONG per facilitar l’accés a l’habitatge a persones amb risc d’exclusió social. Amb tot, CatalunyaCaixa ja ha destinat a lloguer social uns 2.400 habitatges, gairebé 1.200 dels quals s'han posat a disposició d'institucions públiques i altres organismes socials.
 
 
 
 

2  

Imatges

Foto pati

Foto pati 698

Foto signatura

Foto signatura 626

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined