El projecte permetrà instaurar un nou sistema de diagnòstic per estimar la prevalença de la malaltia i millorar l’esquema terapèutic
El Servei de Microbiologia del Vall d’Hebron, impulsor del projecte, realitzarà els estudis de sensibilitat del bacteri tuberculós amb més de 500 mostres enviades des de Cubal
El Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha signat un conveni amb la Fundació Probitas i l’Hospital Nossa Senhora da Paz de Cubal, en el centre-est d’Angola, per millorar el pronòstic i la qualitat de vida dels pacients amb tuberculosi multiresistent. L’acord facilitarà el primer estudi nacional a Angola sobre les taxes reals de resistència als fàrmacs antituberculosos.
En els propers 3 anys es destinaran 498.000 euros per reformar el laboratori, formar el personal local, avaluar l’esquema terapèutic i crear un sistema de vigilància epidemiològica a l’hospital angolès, que dóna cobertura mèdica a prop de 250.000 persones de l’àrea rural de Cubal. El Departament de Salut d’Angola aportarà 310.000 euros; la Fundació Probitas, 98.000 euros; la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, 69.900 euros; i l’Hospital Nossa Senhora da Paz, 20.700 euros.
Pel Dr. Israel Molina, director del programa de Salut Internacional de l’Institut Català de la Salut (ICS) i membre de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional del Vall d’Hebron, l’acord representa "una iniciativa de gran valor i de benefici mutu per a totes les institucions involucrades, i és un gran exemple de com una iniciativa público-privada pot salvar vides".
Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, les infeccions respiratòries representen amb un 20% la primera causa de mort a Angola, i s’estima una taxa d’incidència de la tuberculosi de gairebé 300 casos per cada 100.000 habitants, amb una taxa de curació del 70%, una de les pitjors de tot Àfrica. Amb aquest projecte i un altre conveni amb la Direcció Provincial de Salut Pública d’Angola, l’Hospital Nossa Senhora da Paz rebrà pacients amb alta sospita de patir tuberculosi multiresistent, provinents d’altres regions del país.
La directora general de la Fundació Probitas, la Dra. Marta Segú, destaca el "component innovador i el model de cooperació al desenvolupament d’aquest projecte per millorar la salut dels més vulnerables", així com el programa previst pel laboratori de diagnòstic, que al seu parer, segueix la filosofia del seu propi programa Global Laboratory Initiative.
El projecte reforçarà les capacitats del laboratori de diagnòstic biològic mitjançant la implementació d’una tècnica genotípica ràpida que permetrà un diagnòstic correcte i ràpid de la tuberculosi. S’instal·larà l’equip Xpert MTB/RIF (GeneXpert, Cepheid) i es formarà els tècnics de laboratori de l’hospital angolès per a la realització de tècniques de diagnòstic molecular sobre mostres d’esput. Es tracta d’un pla sostenible en el temps, ja que després de la finalització del conveni, tant l’equip com els coneixements seran transferits i mantinguts pel soci local, que els integrarà a la xarxa del ministeri de salut del país.
Una vegada es recopilin les dades obtingudes amb el nou sistema de diagnòstic, els investigadors del grup de Microbiologia, encapçalats pel Dr. Tomàs Pumarola, rebran més de 500 mostres extretes a l’hospital de Cubal, i realitzaran un estudi de la sensibilitat als fàrmacs antituberculosos pels mitjans convencionals, seguint el fluxgrama de pacients establert. Pel Dr. Pumarola, aquestes anàlisis "són vitals per avaluar els resultats obtinguts pel Xpert i per realitzar un estudi pioner sobre la prevalença de la tuberculosi resistent a la zona". Els investigadors del Servei de Microbiologia del Vall d’Hebron treballaran conjuntament amb els investigadors del Servei de Malalties Infeccioses, liderat pel Dr. Albert Pahissa.
El coneixement epidemiològic de la tuberculosi resistent permetrà elaborar guies terapèutiques adequades per reduir la morbimortalitat de la malaltia a la zona, així com revalorar les pautes establertes al Pla Nacional de Salud d’Angola, si fos necessari.
Hospital Nossa Senhora da Paz
L’Hospital Nossa Senhora da Paz va començar com a dispensari de la mà d’una congregació de la Companyia de Santa Teresa, l’any 1973, i es va constituir com a hospital enmig de la guerra civil, a finals dels 90, gràcies a la cooperació espanyola canalitzada a través de Mans Unides. Ara compta amb 400 llits repartits entre els serveis de Pediatria, que inclou un centre de desnutrició; Medicina Interna i Malalties Infeccioses; i les àrees medico-quirúrgiques de Maternitat, Traumatologia i Cirurgia Menor.
La seva directora, la Dra. Milagros Moreno, destaca la gran oportunitat d’aquest projecte per facilitar un diagnòstic ràpid i correcte dels malalts amb tuberculosi multiresistent: "Durant molts anys hem presenciat, impotents, la mort de molts d’aquests malalts. Amb aquest projecte i el compromís del Departament de Salut d’Angola, els pacients es podran beneficiar d’un nou protocol de tractament que els pugui tornar la salut perduda. És una nova porta oberta per a l’esperança".
Col·laboració amb el Vall d’Hebron
La tuberculosi no és l’única malaltia que investiguen els professionals del Vall d’Hebron a l’hospital angolès; també estudien l’epidemiologia de l’esquistomiasi i la relació entre la mortalitat infantil i la malària. Paral·lelament, fa més de cinc anys que porten a terme un programa de telemedicina, mitjançant el qual cada 15 dies els professionals intercanvien casos i informació sobre els pacients tractats. Una informació que no només ha servit als treballadors d’Angola per aclarir els dubtes i ampliar la seva formació, sinó que també als professionals i residents del Vall d’Hebron per formar-se en malalties poc habituals aquí, com ara el xarampió, la febre groga i la malària.
Sobre la Fundació Probitas
Entitat sense ànim de lucre, impulsada l’any 2008 amb l’objectiu de contribuir a millorar la salut de les poblacions més vulnerables a través de l’assistència tècnica i la transferència de recursos i coneixements. En el 2010 desenvolupa el seu primer programa propi, Global Laboratory Initiative (GLI), amb l’objectiu de reforçar laboratoris bàsics de diagnòstic clínic en les regions més desfavorides del planeta. El programa RAI de Reforç a l’Alimentació Infantil es va iniciar en el 2012 a Catalunya amb l’objectiu de mitigar i prevenir el risc de malnutrició infantil a través del menjador escolar de centres d’infantil i primària, i mitjançant activitats complementàries per a l’educació en hàbits saludables.