El Departament centralitzarà els esforços en localitzar nius de vespa velutina fins que no arribi el fred

El mètode més eficaç per combatre aquesta espècie és la destrucció dels nius

query_builder   9 octubre 2013 18:09

event_note Nota de premsa

El Departament centralitzarà els esforços en localitzar nius de vespa velutina fins que no arribi el fred

El mètode més eficaç per combatre aquesta espècie és la destrucció dels nius

Moment de la roda de premsa
Moment de la roda de premsa
El director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Girona, Vicenç Estanyol, i el subdirector de Biodiversitat del Departament, Ignasi Rodríguez, han presidit aquesta tarda una roda de premsa per explicar les accions dutes a terme fins a aquest moment i les previsions a partir d’ara per tal de combatre la vespa velutina.
 
Els representants del Departament han volgut remarcar que aquesta vespa no és perillosa per a les persones, és a dir, no és més agressiva contra les persones que les altres vespes autòctones si se sent amenaçada. No obstant, sí que és perillosa per a l’apicultura i les abelles de la mel. En aquest sentit, el director dels Serveis Territorials del Departament, Vicenç Estanyol, ha afirmat que “és innegable la preocupació que genera aquesta vespa en l’apicultura, ja que a les comarques gironines hi ha un total de 253 establiments, 38 a la Garrotxa”. Per aquest motiu, “hem activitat el protocol per minimitzar els efectes de la vespa".
 
L’estratègia clara de lluita passa per disminuir els danys en les zones més sensibles, és a dir, actuar contra els focus. En aquest sentit, el mètode més eficaç és la destrucció dels nius, però en l’època de l’any adequada i a l’hora del dia correcte. “És absolutament contraproduent destruir els nius amb trets, cops,... perquè això provoca la sortida de les vespes i la construcció d’un nou niu. La destrucció ha de ser feta sempre per especialistes”, han subratllat, i “cal tenir present el seu cicle vital per a ser eficients en la lluita”.
 
Per aquet motiu, a partir d’ara i fins que no arribi el fred, el Departament destinarà els seus esforços en localitzar el màxim nombre de nius possible, però una vegada arribi el fred no hi haurà més activitat fins a la primavera. En aquell moment, cap el mes de març, sortiran les femelles fundadores, que són les que faran el niu inicial, i d’aquest niu en sortiran les vespes obreres que construiran el niu definitiu. Aquest és el que cal destruir, preferentment entre els mesos d’agost i novembre. “A partir de la primavera de 2014 intensificarem el trampeig per disminuir la seva presència”, ha explicat el subdirector.
 
De moment no s’ha localitzat cap niu, però sí vuit exemplars: sis a la Garrotxa, un a la Selva i un altre al Ripollès. Hi ha 540 paranys col·locats a Sant Privat, Susqueda i Ripoll i a finals d’aquesta setmana es farà el cens. Rodríguez també ha explicat que s’ha activat el protocol que passa per la detecció ràpida de la vespa amb paranys en llocs de potencial presència de la vespa.
 
Finalment, els representats del Departament han explicat que l’arribada de la vespa era d’esperar perquè ja s’havia estès per França i que tots els indicadors assenyalen que aquesta vespa “ha vingut per quedar-se”. L’opinió unànime dels científics, i les previsions fetes per aquests, són d’expansió contínua de l’espècie fins arribar als seus límits naturals. Això vol dir que potencialment poden ocupar gairebé tota Europa, i que únicament poden evitar zones molt fredes o molt eixutes.
 
 

1  

Imatges

Moment de la roda de premsa

Moment de la roda de premsa 4852

1  

Fitxers adjunts

Power point explicatiu

Power point explicatiu
PDF | 1380