L’Organització Mundial de la Salut considera que el risc de contraure la infecció és baix

 

Coincidint amb la celebració del pelegrinatge anual a La Meca, un dels esdeveniments més nombrosos a nivell mundial que tindrà lloc els propers dies 13 a 18 d’octubre, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha elaborat un seguit de recomanacions, adreçades a les persones que hagin de viatjar fins a l’Orient Mitjà, en relació al contagi en humans pel nou Coronavirus (MERS-Cov).
 
El nou coronavirus denominat MERS-Cov és una família de virus que produeixen quadres clínics variables. Fins ara s’han confirmat 136 casos (58 dels quals han mort) en nou països de l’Orient Mitjà, el més afectat dels quals l’Aràbia Saudí, principalment en persones amb malalties cròniques (diabètics, malalts renals, cardíacs o pulmonars i persones afectades per immunodeficiències o en tractament immunosupressor). Els símptomes són de síndrome respiratòria aguda greu (SARS), amb febre alta, tos, dispnea i dificultat respiratòria. Molts casos han presentat també símptomes gastrointestinals, inclosa diarrea. I, en pacients immunodeprimits, els símptomes poden ser atípics.
 
A Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol no s’ha detectat cap cas d’infecció per MERS-CoV, però sí en altres països de la Unió, com el Regne Unit, Alemanya, Itàlia i França. En tots els casos, els afectats havien viatjat a l’Orient Mitjà o havien estat en contacte amb persones provinents d’aquella àrea geogràfica. Per aquest motiu, tot i que el risc de contraure la infecció és baix, l’OMS aconsella els països membres que continuïn extremant la vigilància davant infeccions respiratòries agudes greus.
 
Recomanacions de l’Agència de Salut Pública de Catalunya
 
Abans del viatge
Els grups més vulnerables a contraure la infecció són les persones amb malalties cròniques (diabetis, malaltia pulmonar obstructiva crònica, immunodeficiència, etc.), per la qual cosa s’aconsella que abans de marxar consultin el metge per avaluar el seu estat de salut i la idoneïtat del viatge.
 
D’altra banda, sobretot les persones que s’hagin de desplaçar a l’Aràbia Saudí, han de seguir les recomanacions higièniques generals per disminuir el risc de contagi. És a dir, rentar-se sovint les mans amb aigua i sabó; no consumir menjar cru, poc cuinat o preparat de forma poc higiènica; beure aigua esterilitzada i rentar fruites i hortalisses; mantenir una bona higiene personal i evitar el contacte amb animals de granja, domèstics o salvatges.
 
Durant l’estada
Les persones que presentin símptomes d’infecció respiratòria aguda (tos i febre) que els impedeixi desenvolupar la seva activitat diària han d’evitar com més millor el contacte amb altres persones. Es recomana també adoptar el costum de cobrir-se la boca i el nas amb un mocador en esternudar o tossir, llençar el mocador a la brossa i rentar-se les mans. Però, sobretot, mai esternudar a les mans. I, en cas necessari, consultar amb els serveis sanitaris locals.
 
Després del viatge
Les persones que hagin fet el pelegrinatge i que, en les dues setmanes posteriors al seu retorn, presentin símptomes d’infecció respiratòria aguda (febre i tos) que impedeixin la realització de les seves tasques habituals han de consultar els serveis sanitaris. A més, les persones que hagin tingut contacte amb un pelegrí o viatger amb els mateixos símptomes han de notificar-ho als serveis sanitaris per al seu seguiment.