- El primer vaixell de la companyia Star Clippers arribarà el 9 de juliol i fins al 13 d’agost es preveu que desembarquin al port de la Ràpita més d’un miler de passatgers
- Aquesta iniciativa s’emmarca en l’acord de col·laboració entre Ports de la Generalitat, l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita i la Cambra de Comerç de Tortosa per crear la marca turística ‘Delta Ebre Port’
- Les línies estratègiques de Delta Ebre Port estableixen un pla d’accions amb l’objectiu de captar companyies de creuers petits que busquin destinacions úniques i diferents
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat avui l’aposta de Ports de la Generalitat per sumar a les instal·lacions portuàries de Sant Carles de la Ràpita l’activitat de creuers a partir de l’estiu vinent, amb l’arribada de les sis primeres escales de vaixells. Aquesta iniciativa s’emmarca en l’acord institucional de col·laboració que ha signat aquest matí la Generalitat amb l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita i la Cambra de Comerç de Tortosa per promoure l’activitat de creuers al port de Sant Carles de la Ràpita. L’acord l’han signat el president de Ports de la Generalitat, Ricard Font, l’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Joan Martín, i el president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José Luis Mora.
D’aquesta forma, el port de Sant Carles de la Ràpita rebrà l’estiu de 2014 les sis primeres escales de creuer, amb més d’un miler de passatgers. Aquests turistes disposaran de set hores per visitar el municipi i altres punts de les Terres de l’Ebre, amb la qual cosa s’impulsarà el sector turístic i s’ajudarà a dinamitzar econòmicament el territori.
El primer vaixell arribarà al port de la Ràpita el proper 9 de juliol i l’últim serà el 13 d’agost. En totes sis escales es tracta de l’Star Flyer, un luxós veler de la companyia Star Clippers, amb capacitat per 170 passatgers i 70 tripulants. Aquest creuer, un veler de quatre pals amb una eslora de 115 metres, serà la primera vegada que visitarà els ports gestionats per la Generalitat.
L’Star Flyer pertany a la companyia Star Clippers, naviliera especialitzada en recuperar el disseny i la decoració dels antics clippers del segle XIX. La flota d’aquesta companyia compta amb tres velers: Royal Clipper, Star Clipper i Star Flyer. L’objectiu de la naviliera Star Clippers és buscar en els seus velers la tradició nàutica per als amants de la mar amb les comoditats dels creuers actuals.
Un impacte econòmic de 12.000 euros per escala
L’activitat creuerística té un paper clau en el turisme i l’economia del país ja que aporta dinamisme als ports on fan escala els creuers i a les seves àrees d’influència. En aquest sentit, la CLIA EUROPE (associació de navilieres europees) recull en un informe l’aportació econòmica de la indústria de creuers a Europa. L’estimació de l’impacte econòmic pel territori del Delta de l’Ebre d’aquest vaixell és d’uns 12.000 euros per escala, que és la despesa prevista dels passatgers en excursions, restauració, compres, transports i prestacions de serveis. També es calcula que en un port escala desembarca el 50% de la tripulació.
Col·laboració institucional
L’acord subscrit avui és la suma d’esforços institucionals per tal de donar a conèixer el port de Sant Carles de la Ràpita com a port escala de creuers en els fòrums nacionals i internacionals del sector i entre les principals línies de creuers europees i nord-americanes. Amb aquest acord es pretén aprendre de l’experiència de l’acord signat fa un any i mig amb els ports de Palamós i Roses per promoure’ls en el sector de creuers sota la marca Costa Brava Cruise Ports.
En el marc d’aquest acord, les entitats signants han definit conjuntament unes línies estratègiques que tenen per objectiu captar companyies amb creuers petits per oferir als passatgers entorns singulars com el Delta de l’Ebre, i posicionar el port de Sant Carles de la Ràpita com a nou port escala de creuers dins de la Mediterrània occidental.
En els darrers mesos ja s’han realitzat conjuntament entre aquestes institucions diverses accions promocionals en l’àmbit de creuers, com ara:
►Participació a les fires internacionals de la indústria de creuers celebrades a Miami (març 2013) i a Hamburg (Setembre de 2013).
►Visita institucional a dues companyies de creuers britàniques, el setembre passat, que van mostrar molt interès amb les característiques del port i les activitats culturals, gastronòmiques i d’oci que es poden fer al municipi de la Ràpita i al seu entorn.
►Creació de la marca “Delta Ebre Port”, un catàleg promocional i, actualment, s’està dissenyant una pàgina web. La marca “Delta Ebre Port” forma part de la línia estratègica endegada per aquestes institucions. La marca es posiciona per potenciar l’activitat creuerística,del port, incrementar el turisme al municipi i a les Terres de l’Ebre amb l’objectiu d’incentivar la dinàmica econòmica al territori.
Accions promocionals previstes pel 2014
L’objectiu per a l’any 2014 és continuar la línia de treball posada en marxa aquest any amb les accions principals següents:
►Participació del port de Sant Carles i la seva destinació turística en l’aparador de la indústria creuerística més important del món, la fira Seatrade que se celebrarà el març de 2014 a Miami, a l’estat de Florida (Estats Units). Així mateix, el setembre de 2014, es participarà a la Seatrade Med, la fira de creuers de la Mediterrània que per primer cop se celebrarà a Barcelona.
►Organització de viatges de familiarització, d’una banda, amb companyies de creuers americanes i, de l’altra, amb periodistes estrangers especialitzats en el sector creuerístic. L’objectiu és donar a conèixer el port rapitenc i les seves característiques tècniques, i el paquet d’activitats turístiques que s’ofereixen als passatgers de creuer des del municipi i des del conjunt de les Terres de l’Ebre.
►Foment de visites institucionals a diverses navilieres europees i americanes que operen en aquest sector per presentar la nova destinació creuerística.
Un port pesquer, comercial, nàutic i de transport de viatgers
El port de Sant Carles de la Ràpita és un port de gestió directa de la Generalitat de Catalunya mitjançant l’empresa Ports de la Generalitat. Està ubicat al marge dret del riu Ebre en una badia natural protegida per la Punta de la Banya, configurant l’anomenada badia dels Alfacs. Així, l’ecosistema marí del port rapitenc es troba amb dos ecosistemes terrestres: platges al sud i maresmes al nord. En el port es desenvolupen els sectors pesquer, comercial, nàutic i de transport de viatgers amb turistes que visiten el Delta de l’Ebre amb vaixells locals.
En els darrers anys, Ports de la Generalitat ha executat inversions superiors als 10 milions d’euros a la Ràpita per tal de desenvolupar tots els sectors del port. La creació del nou moll dels Alfacs, la construcció de la llotja i la urbanització del seu entorn, la creació del passeig marítim, l’adequació del moll comercial i l’ordenació de la nàutica popular són les actuacions que s’hi han dut a terme per permetre el desenvolupament d’activitats econòmiques relacionades amb el port i aportar ocupació i riquesa al territori.
1