Moment de la inauguració de la jornada
Moment de la inauguració de la jornada
La secretària general del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Bibiana Domingo, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, han presidit aquest matí la inauguració de la jornada de celebració del Dia Internacional de la Dona Rural.
 
Aquest acte, organitzat per segon any consecutiu pel Departament d’Agricultura, en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones, té com a objectiu donar visibilitat a la contribució que fan les dones a la millora econòmica, empresarial, social i cultural de les àrees rurals.
 
Durant la presentació, la secretària general del Departament, Bibiana Domingo, ha recordat que tot i que l’àmbit de les dones rurals ha estat considerat en els últims decennis un eix estratègic en el context del desenvolupament rural, i que les dones pageses i del mar constitueixen avui dia grans exemples d’emprenedoria impulsant nous projectes que diversifiquen les economies del territori, “cal continuar treballant per fer més visible la seva tasca, fomentar el seu talent i incrementar la seva presència en els òrgans de decisió”.
 
“Les activitats rurals i marítimes tenen un impacte directe en el benestar de les persones, en particular en la nostra seguretat alimentària, però també en la conservació de la biodiversitat i el manteniment i la revalorització dels patrimonis natural, artístic, històric i cultural”. I és en tots aquests àmbits –ha dit Domingo-  on ja tenim molts exemples de dones que són protagonistes i lideren aquest desplegament empresarial en què queda palesa la seva preparació, la seva sensibilitat i el seu talent.
 
“Però aquesta realitat coexisteix també amb la que ens mostra que encara avui, al món rural i marítim, les dones viuen una doble invisibilitat: pel fet de ser dones i per desenvolupar-se en aquest sector tradicionalment masculí”, ha afirmat la Secretària general.
 
Domingo també ha explicat que encara es produeixen situacions en què les dones participen de manera “informal, irregular i precària” en el mercat de treball rural perquè el caràcter familiar de les empreses rurals amaga l’important paper de les dones en els treballs de producció; tasques que elles han d’adaptar i compaginar amb les seves responsabilitats familiars i domèstiques.
 
Finalment, la Secretària ha fet esment de la necessitat de treballar per promoure un canvi de percepció del paper i la imatge de les dones en l’entorn marítim recreatiu o nàutic, ja que encara està impregnat d’estereotips de caràcter masclista. I en aquest sentit,” cal un canvi de visió publicitària a fi de trencar certes imatges de les dones i reconduir-les cap a un reconeixement i revalorització de les activitats i el paper que porten i han de portar a terme”.
 
Per la seva banda, la Presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montserrat Gatell, ha subratllat que el camí cap a la igualtat efectiva entre les dones i els homes en l’àmbit rural i marítim es troba amb uns obstacles determinats, i ha posat a tall d’exemple la poca representació de dones en els llocs de comandament, molt inferior a d’altres àmbits. “En l’àmbit rural”, ha explicat Gatell, “les dones només ocupen un 20% dels llocs en les cooperatives agràries, un 4% en la seva direcció, un 19% en les titularitats de les explotacions i un 7% en la direcció de PIMES”.
 
La presidenta de l’ICD també s’ha referit a la invisibilitat alarmant de les dones d’aquest sector i a la importància d’avançar en el reconeixement de les aportacions que fan al desenvolupament econòmic, social i cultural del nostre país. “Les dones del món rural són autores invisibles de les transformacions que està vivint avui dia el seu sector. Existeix un munt de projectes de dones rurals que constitueixen un exemple a seguir per a d’altres projectes i sectors”, ha assegurat Gatell.
 
Finalment ha destacat la coordinació i entesa entre l’ICD i el Departament d’agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) en la realització del Programa de dones del món rural i marítim 2013-2015, “que ha de fer possible que totes les dones, també les que són més fàcilment oblidables, estiguin representades pel seu govern”. I ha recordat que el VII Pla estratègic de polítiques de dones 2012-2015, aprovat pel Govern ara fa un any, “s’ocupa de dissenyar com es fan polítiques públiques de dones, i ha suposat una tasca de capacitació de tots els departaments de la Generalitat, i de compromís polític, que impregna qualsevol acció política de la perspectiva de gènere”.
 
 
 
Intervenció d'Ada Parellada
Intervenció d'Ada Parellada
Programa de dones del món rural i marítim 2013-2015
 
Durant aquesta jornada, s’ha presentat el Programa de dones del món rural i marítim 2013-2015, una iniciativa del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, en el marc del Pla estratègic de polítiques de dones 2012-2015 aprovat pel Govern de la Generalitat el passat 20 de novembre de 2012.  
 
Aquest programa vol ser una eina per millorar el reconeixement i fer més visible la tasca de la dona i el seu talent, tot posant en evidència el paper de les dones en l’estreta relació que Catalunya té amb el seu territori i amb el mar i els seus recursos naturals. En aquest sentit, aquest projecte vol contribuir, en la mesura que correspongui, a ampliar les polítiques d’igualtat de gènere en el si del món rural i marítim, tot considerant que l’assoliment de majors quotes d’igualtat entre homes i dones contribueix a fer possible una evolució positiva del creixement econòmic i l’ocupació i, per tant, una millora de la qualitat de vida del conjunt de la població.
 
Consta d’un document programàtic de referència i les actuacions a realitzar es detallaran en documents addicionals en cada anualitat. Aquest sistema permetrà anar incorporant actuacions noves a mesura que es vagin concretant les polítiques europees -ara en període de reforma- i que s’aprovi el nou Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020.
 
En el Programa es defineixen 4 grans objectius estratègics, que són els següents:
 
Ø  Transversalitat: treballar per incorporar la perspectiva de gènere en la planificació, el desenvolupament i l’avaluació de la política pública.
 
Ø  Visibilitat i reconeixement: impulsar actuacions que ajudin a fer visibles i reconèixer les tasques que les dones exerceixen dins del marc de l’explotació agrària i de l’àmbit marítim.
 
Ø  Emprenedoria, activitat econòmica i lideratge: fomentar el desenvolupament de projectes empresarials per part de les dones, en especial de diversificació del comerç de proximitat, la pesca-turisme, el turisme pesquer i la nàutica d’esbarjo.
 
Ø  Participació: impulsar actuacions que afavoreixin la dinamització del teixit associatiu femení del món rural i marítim, fomentant la presència de dones en els òrgans de decisió sindical, professional, cooperatiu i polític.
 
Taula d'experiències de dones rurals
Taula d'experiències de dones rurals
Taula d’experiències per donar veu a les dones rurals
 
La diada internacional de la dona rural també ha comptat amb una conferència marc a càrrec de la restauradora i comunicadora sobre educació alimentària Ada Parellada. En aquesta conferència, titulada “De la taula amb hule a la taula amb ordinador: la importància tradicional de la dona com a transmissora del patrimoni culinari”, Parellada ha versat sobre la tasca silenciosa de la dona com a transmissora del patrimoni culinari. La cuinera ha fet una lloa de la cuina i dels productes de la nostra terra, i del paper de les dones en la seva preservació com a trets d’identitat del nostre país.
 
D’altra banda, també s’ha celebrat una taula d’experiències, conduïda per la periodista Tana Collados, amb la participació de la formatgera de la Formatgeria Serrat Gros, d’Ossera, Mercè Lagrava; amb l’agricultora ecològica  de Taüll Orgànics, Anna Maria Sirvent; la responsable de l’empresa Catalana d’Enginyeria Agroforestal, Mas Sobregrau, Montserrat Esteve; i l’emprenedora Alba Rojas, de Mengem Bages.
 
Actes programats amb motiu del Dia Internacional de la Dona Rural
 
15 octubre. De 10.00 a 12.00 hores. Balaguer (Casal Lapallavacara. c/ Pintor Borràs, 17-19).
 
‘Les dones del sector agrari i la prevenció de riscos laborals’. Jornada a càrrec de Mercè Cava.
 
16 d’octubre. 10.00 hores. Girona (edifici de la Generalitat a Girona. Sala Carles Rahola. Pl. Pompeu Fabra, 1).
 
Xerrada sobre ‘Les TIC en el món rural: de les eines de gestió a les noves oportunitats’, a càrrec de Gabriel Equius, professor de l’ECA de Santa Coloma de Farners.
 
Taula d’experiències: aplicació de les noves tecnologies.
 
16 d’octubre. 19:00 hores. Gandesa (Celler Cooperatiu. Av. Via Catalunya, 28).
 
Conferència ‘Dona rural’, a càrrec de Josefina Piñol, propietària del Celler Piñol.
 
17 octubre. 09.00 hores. Vic (Edifici del Sucre. Sala Coll i Bardolet. c/ Historiador Ramon d’Abadal i Vinyals, 5).
 
Xerrada sobre ‘L’evolució del paper de la dona rural durant els últims 30 anys’, a càrrec de Rosa March, empresària ramadera d’oví a Rupit i Pruit.
 
Taula rodona.
 
17 d’octubre. 18.00 hores. Bonastre (Local cultural. c/ Major, 15).
 
Taula rodona: ‘Emprenedores rurals’.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat  i https://twitter.com/agriculturacat
 
 

3  

Imatges

Moment de la inauguració

Moment de la inauguració 4174

Intervenció d'Ada Parellada

Intervenció d'Ada Parellada 3898

Taula d'experiències de dones rurals

Taula d'experiències de dones rurals 3595