Senat

El Govern acorda sol·licitar al Senat la convocatòria de la Comissió General de les Comunitats Autònomes per denunciar la invasió de competències de la Lomce

query_builder   15 octubre 2013 17:02

event_note Nota de premsa

El Govern acorda sol·licitar al Senat la convocatòria de la Comissió General de les Comunitats Autònomes per denunciar la invasió de competències de la Lomce

  • L’Executiu considera que la Lomce envaeix les competències de la Generalitat en matèria educativa, s’oposa de forma frontal al règim lingüístic vigent a Catalunya i modifica el mecanisme de finançament de les comunitats autònomes
El Govern ha acordat avui sol•licitar al Senat la convocatòria de la Comissió General de les Comunitats Autònomes per tal de denunciar la invasió de competències de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa, aprovada la passada setmana pel Congrés de Diputats.

El Govern considera que cal sol•licitar la convocatòria d’aquesta comissió, atès el contingut de la Lomce, que va entrar ahir al Senat, i l’impacte que pot suposar per a la comunitat educativa de Catalunya. El projecte de llei inclou canvis en el model de distribució de les competències entre l’estat i les comunitats autònomes, ampliant els àmbits en els quals l’estat es reserva la facultat d’establir la normativa bàsica i el seu abast, i alhora reduint de forma notable les competències autonòmiques.  

Al marge de la distribució de competències, la Lomce també estableix una nova regulació en l’ús de les llengües que s’oposa de forma frontal al règim lingüístic de Catalunya establert a Llei d’Educació de Catalunya i a l’Estatut de Catalunya. A més, la nova llei modifica el mecanisme de finançament de les comunitats autònomes, regulat a la Llei orgànica 8/1980, de 22 de desembre.

La Comissió General de Comunitats Autònomes té diverses funcions, entre les quals destaca la d’elaborar un dictamen per al posterior debat en el plenari sobre temes de transcendència autonòmica, com ara els projectes de llei de modulació de les competències autonòmiques. La comissió, aprovada al 1994 arran d’una reforma del reglament del Senat, es va crear per adaptar la tasca del Senat a l’estructura de l’estat autonòmic i per tal de facilitar la funció territorial de la institució.

La comissió és un òrgan parlamentari formada per 50 senadors amb dret a vot. També podran assistir i intervenir els senadors designats per les Comunitats Autònomes que no en siguin membres. Hi podran estar presents i intervenir en els debats tant els membres del govern espanyol, com els dels Consells de Govern de les Comunitats Autònomes, que en poden sol•licitar la convocatòria, com ara ha fet el Govern català.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined