Desarticulat un magatzem il·legal de medicaments a Barcelona

query_builder   16 octubre 2013 10:40

event_note Nota de premsa

Desarticulat un magatzem il·legal de medicaments a Barcelona

  • L’operació s’ha fet conjuntament entre els departaments d’Interior i Salut
  • Fins al moment, l’estafa ascendeix a dotze laboratoris i a un import total de 520.000€
Magatzem il·legal
Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Consum, en una operació conjunta amb el Servei de Control Farmacèutic i Productes Sanitaris de la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitàries del Departament de Salut, han desarticulat un magatzem il·legal de medicaments ubicat al carrer Segle XX de Barcelona.
 
La investigació es va iniciar a finals del passat mes de setembre a partir d’una denúncia d’un laboratori farmacèutic que va posar en coneixement que, arran d’uns impagaments, havien descobert que un client seu –aparentment una farmàcia- era en realitat un magatzem il·legal de medicaments.
 
Des del Servei de Control Farmacèutic i Productes Sanitaris es va poder verificar que el local no disposava de la corresponent autorització sanitària ni com a farmàcia ni com a magatzem de distribució de medicaments.
 
La investigació policial va dirigir-se a determinar l’activitat que s’estava produint al local. En aquest sentit, les primeres vigilàncies policials van evidenciar que s’hi rebia un gran volum de mercaderies i la distribució a un nombre reduït de farmàcies.
 
La primera setmana d’octubre, en diverses inspeccions successives i amb la finalitat d’evitar el risc per a la salut pública que comporta que uns medicaments estiguin fora del canal legal de distribució, el Departament de Salut va intervenir i confiscar un total de 1.200 caixes, amb un contingut aproximat d’uns 150.000 envasos de medicaments de diferent tipus (publicitaris, de prescripció, tan genèrics com de marca, i alguns psicòtrops), així com nombrosa documentació relacionada amb la seva compra-venda.
 
Paral·lelament, les indagacions policials realitzades de forma coordinada amb el Departament de Salut, van donar els primers resultats. La hipòtesi amb què treballaven era que s’estava produint una estafa a diversos laboratoris farmacèutics i, en ocasions, també a empreses comercialitzadores de productes de parafarmàcia.
 
El grup investigat havia falsificat diversos documents per simular que disposaven d’autorització com a oficina de farmàcia. En aquest sentit, operava tant des del magatzem del carrer Segle XX, com des d’una botiga de parafarmàcia ubicada al carrer Roger de Llúria.
 
La manera d’actuar del grup responia a un patró en què l’actor principal era el cap del grup, un ciutadà de nacionalitat siriana, que utilitzava una identitat falsa. Per dur a terme l’estafa fingia ser el cap de compres d’una farmàcia que, en realitat, no existia. Per donar veracitat a l’oferta comercial que realitzava explicava que servien productes a diversos centres geriàtrics de Barcelona. Amb aquest pretext, gestionava comandes de medicaments per imports elevats.
 
Un cop adquirit el producte el feia facturar a nom de tercers, però aquestes factures no es satisfeien en cap cas. El següent pas era la venda dels medicaments a oficines de farmàcia, simulant que representava a un magatzem de distribució de medicaments.
 
Aquesta activitat delictiva es va iniciar el passat mes de juny i fins al moment està documentada la presumpta estafa a dotze laboratoris de tot l’estat espanyol, amb
un import de 520.000€. Amb tot, la investigació policial continua i no es descarta que el nombre d’empreses estafades s’incrementi.
 
La setmana passada, agents de la Unitat Central de Consum van detenir dos ciutadans de Síria, de 46 i 59 anys i ambdós veïns de Barcelona, com a presumptes autors dels delictes següents: estafa, pertinença a grup criminal, falsedat documental, intrusisme professional i delicte contra la salut pública.
 
També s’ha pres declaració com a denunciats a diversos presumptes col·laboradors del grup: 3 homes i una dona, tots ells veïns de Barcelona, d’entre 30 i 73 anys, un dels quals de nacionalitat siriana i la resta de nacionalitat espanyola.
 
Els detinguts van passar a disposició del Jutjat de Guàrdia que en va decretar el seu ingrés a presó.
 
 
NOTA: Per a qualsevol aclariment, podeu contactar amb:
 
  • Oficina de Premsa Departament de Salut – 932272910

 premsa.salut@gencat.cat

  • Àrea de Comunicació de la Direcció General de la Policia – 934959758/59

 comunicacio.mossos@gencat.cat

1  

Fitxers adjunts

Magatzem il·legal (2)

Magatzem il·legal (2)
JPG | 185