#37

L'Estat no compleix les sentències del TC en matèria universitària i perjudica els estudiants catalans en la distribució de les beques

query_builder   16 octubre 2013 14:25

event_note Nota de premsa

#37

L'Estat no compleix les sentències del TC en matèria universitària i perjudica els estudiants catalans en la distribució de les beques

Beques
Fa més de 20 anys que l’Estat incompleix la llei en matèria d’ajuts a l’estudi. El 1994, el Ministeri d’Educació i Ciència va dictar una ordre a través de la qual es convocaven beques i ajuts per a ensenyaments universitaris. Aquell mateix any, la Generalitat va interposar un recurs al Tribunal Constitucional (TC). Al cap de set anys, el 2001, el TC va reconèixer que la titularitat d’aquesta competència requeia en el Govern de la Generalitat. A partir d’aquí, la Comissió Mixta Estat-Generalitat va acordar el 2004 iniciar la negociació pel traspàs de la competència sobre beques universitàries i, tres anys després, el Govern va tornar a recórrer al TC. Aquesta vegada va plantejar un requeriment d'incompetència al Govern espanyol contra el Reial decret 1721/2007, que establia el règim de beques i ajuts a l'estudi personalitzats.

Amb aquesta acció, l’Executiu català pretenia gestionar conjuntament totes les beques i ajuts dels universitaris amb domicili familiar a Catalunya. A la vegada, el Govern va seguir treballant per fer efectiu el traspàs de les beques i ajuts a estudiants, que havia d'anar acompanyat dels recursos que compensessin la greu mancança que té Catalunya en aquest aspecte.

El 2011 la Comissió Bilateral va donar un impuls per poder fer efectiu els traspassos pendents, entre ells, el de les beques universitàries. Però, tot i els constants esforços i requeriments de la Generalitat davant el govern espanyol perquè es compleixin les sentències del TC, a dia d’avui el traspàs de les beques universitàries encara no s’ha produït.

120.000 beques universitàries menys per als catalans des del curs 2000-2001

Paral•lelament, durant aquests gairebé 20 anys, els estudiants catalans han estat perjudicats per una distribució dels ajuts. Anualment, els estudiants que rebien beca a Catalunya estava un 20% per sota de la del conjunt de l’Estat, una mitjana de 5 punts per sota del conjunt de la població universitària de Catalunya. Això vol dir que cada any, 9.000 dels 180.000 universitaris a catalans han deixat de rebre una beca per cursar els seus estudis. En definitiva, des del curs 2000-2001 Catalunya ha rebut 120.000 beques universitàries menys del que hauria correspost.

1  

Fitxers adjunts

Infografia beques

Infografia beques
PDF | 219