·     La iniciativa s’inscriu dins del projecte “Telecentres del futur”, liderat per Telecentre.org i la Unió Internacional de Telecomunicacions (ITU) en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona

·     La inauguració del nou espai s’ha fet en el marc de la primera jornada SPARKLab a Barcelona, on s’ha debatut  la nova estratègia per a la  reinvenció dels telecentres  amb l’objectiu d’adequar-los als nous usos i formes d’interactuar dels ciutadans amb la tecnologia
 
El director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Empresa i Ocupació, Carles Flamerich, juntament amb el tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Antoni Vives, ha obert avui la primera jornada SPARKLab a Barcelona, una iniciativa de Telecentre.org, la Unió Internacional de Telecomunicacions (ITU) i la Generalitat de Catalunya que té per objectiu liderar l’evolució dels telecentres des de la seva tradicional funció com a  punts d’accés públic a internet fins  a espais que serveixin per al  desenvolupament socio-econòmic i la creació de xarxes d’innovació local que formin part d’una xarxa globalitzada. Amb les  TIC podem generar noves oportunitats per a les persones.
 
En el marc d’aquesta jornada també s’ha procedit a la inauguració del primer SPARKLab de Barcelona, el banc de proves mundial de les iniciatives destinades a la reinvenció dels telecentres com a espais de formació i d’innovació tecnològica. De moment, l’SPARKLab ha obert les seves portes en un espai provisional ubicat a la seu de l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI) de l’Ajuntament de Barcelona.
 
La iniciativa SPARKLab s’inscriu dins del projecte “Telecentres del futur”, liderat per Telecentre.org i la ITU i elaborat a partir de les reflexions que es van dur a terme durant la cimera Connecta Américas de Panamà, el 2012, i la quarta edició del Fòrum Global de Telecentres celebrada a Granada aquest 2013.
 
Els fonaments teòrics d’aquesta nova estratègia es materialitzen en el nou concepte d’espai d’accés públic a les TIC, que es desenvoluparà amb la col·laboració de grups i organitzacions professionals del món acadèmic públic i privat amb els propis ciutadans. Els principals objectius de L’SPARKLab, que sempre prenen com a base l’ús de les TIC, són els següents:
 
-       Crear una xarxa global de centres especialitzats en innovació i inclusió digital, amb un alt impacte socio-econòmic.
 
-       Coordinar una plataforma de cooperació internacional que faciliti la participació i la cooperació internacional des de diferents comunitats i també des del món acadèmic així com diferents organitzacions públiques i privades.
 
-       Estimular la innovació entre les persones i les organitzacions que treballen amb les comunitats.
 
-       Desenvolupar solucions TIC d’alt valor social i tecnològic.
 
-       Impulsar el talent social, projectes i negocis.
 
-       Promoure l’establiment d’espais multipropòsit per al treball de col·laboració, promovent el debat obert, l’aprenentatge i un millor ús de les TIC.
 
-       Llençar i difondre productes i serveis des del nivell local fins a nivells regionals i globals.
 
-       Facilitar l’accés al canvis tecnològics, a la cultura i al coneixement multisectorial a nivell nacional, regional i global.
 
-       Crear tendències TIC que facilitin el desenvolupament de les comunitats.
 
En aquest sentit, aquests espais s'han d’adaptar a les condicions del seu entorn i de les necessitats socials i de desenvolupament del país, tenint en compte els nous usos i hàbits tecnològics de la ciutadania, que necessita un espai on interactuar activament amb la tecnologia, amb nous models de formació i capacitació i noves respostes i solucions, més personalitzades i dinàmiques que les que vénen oferint els telecentres tradicionals.
 
En pocs anys, Barcelona ha prestat especial atenció en la promoció y desenvolupament del sector TIC, convertint-lo en un dels seus eixos estratègics de ciutat. L’enorme canvi que ha viscut Barcelona en aquest camp permet afirmar que vivim un moment on la innovació TIC és crucial pel desenvolupament de la ciutat.
 
El nou concepte de Telecentre que avui es presenta, s’emmarca dins d’estratègia Mes de l’Ajuntament de Barcelona (Mobilitat, eAdministració, Smart City). L’objectiu estratègic és  contribuir al futur econòmic i social de la ciutat, posicionant Barcelona com a referent mundial en sector TIC, i per tant, promovent la formació i la innovació tecnològica.
 
La Generalitat de Catalunya, a través de la Xarxa Punt TIC que promou la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació (DGTSI), participa com a coordinadora d’aquesta iniciativa, tot aportant-hi el coneixement i experiència en temes d’innovació i de gestió del coneixement, un model de bones pràctiques que ha obtingut el reconeixement internacional i ha esdevingut referència per a xarxes de telecentres de tot el món.


Barcelona, Capital Mundial del Mòbil

La participació de Barcelona en aquesta iniciativa s’emmarca en l’estratègia TIC desenvolupada per l’Ajuntament per afavorir el progrés a la ciutat, fent més eficients els serveis públics i fomentant l'aliança entre l'Ajuntament i les empreses tecnològiques, al temps que promou el desenvolupament de la societat digital com a font de millora de la qualitat de vida de les persones.

Aquesta estratègia s’emmarca en la Capital Mundial del Mòbil que Barcelona ostenta fins al 2018 i que contribueix a impulsar el creixement de la indústria local, atraure nova activitat econòmica i consolidar el posicionament de Barcelona a nivell  internacional com a ciutat innovadora i tecnològica


Més informació: telecentre.org/sparklab