Imatge dels premis

Els X Premis Francesc Candel reconeixen cinc institucions i entitats del país per la seva tasca en favor de la integració de la immigració

query_builder   22 octubre 2013 19:00

event_note Nota de premsa

Els X Premis Francesc Candel reconeixen cinc institucions i entitats del país per la seva tasca en favor de la integració de la immigració

Guardonats els consells comarcals de l’Alt Empordà i la Segarra i associacions de Sant Adrià de Besòs, Banyoles i Barcelona
Alguns dels premiats
Els X Premis Francesc Candel, instituïts per la Fundació Lluís Carulla amb el suport de la Direcció General per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família, han distingit avui cinc institucions i entitats del país per la seva tasca en favor de la integració de les persones immigrades. En aquesta edició han estat guardonats l’Associació Amaziga CAT-ARIF de Sant Adrià de Besòs, l’Associació de Suport a les Joves Sudsaharianes del Pla de l’Estany, els consells comarcals de l’Alt Empordà i la Segarra, i les Religioses Adoratrius de Barcelona.
 
Els Premis Francesc Candel distingeixen entitats i institucions que promoguin i estimulin la integració a la societat catalana de les persones estrangeres immigrades a Catalunya. També reconeixen aquelles que afavoreixin el civisme, la convivència, el reconeixement del país d’acollida, la sensibilització sobre la cultura d’origen de la immigració, el contacte entre catalans i persones immigrades, i una visió positiva de la immigració als mitjans de comunicació.
 
L’acte de lliurament ha tingut lloc al Pati Llimona de Barcelona i ha estat presidit pel director general per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família, Xavier Bosch, i la presidenta de la Fundació Lluís Carulla, Montserrat Carulla. La iniciativa duu el nom i honora la figura de l’escriptor Francesc Candel Tortajada (1925-2007) autor entre d’altres del llibre “Els altres catalans”, una obra emblemàtica sobre la integració de la immigració que es va establir a Catalunya durant el segle XX procedent d’altres punts de la península.
 
Veredicte X Premis Francesc Candel 2013
 
Associació Amaziga CAT-ARIF
Sant Adrià de Besòs
 
Per la valuosa aportació a la comunitat nouvinguda de proximitat mitjançant el programa Llengua i cohesió social. Dut a terme des de l’any 2006, se centra en l’organització de cursos d’aprenentatge de català i en activitats culturals, com sortides guiades a llocs d’interès històric, que contribueixen al reconeixement i la interacció entre la població d’origen rifeny i la resta de comunitats migrades a Sant Adrià de Besòs i el seu entorn.
  
Projecte de suport a les noies sudsaharianes que estudien batxillerat
Associació de Suport a les Joves Sudsaharianes del Pla de l’Estany
Banyoles
 
Es premia la iniciativa per l’originalitat, l’oportunitat i el caire exemplar que pot tenir tant per a les dones sudsaharianes residents a Banyoles com per a altres associacions, comarques o col·lectius. En un temps de crisi econòmica sembla particularment adient l’acompanyament en el currículum formatiu de batxillerat que possibiliti l’accés a la universitat d’un dels col·lectius que presenta més dificultats per assolir aquesta fita i està més necessitat de reforç.
  
Projecte d’integració educativa i social de noies adolescents d’origen marroquí a l’IES La Jonquera
Consell Comarcal de l’Alt Empordà
Figueres      
 
Perquè combat la problemàtica de l’absentisme escolar, l’escassa integració amb els companys i la falta de motivació de les noies adolescents d’origen marroquí amb una metodologia de treball sistèmica que implica les famílies, l’equip directiu del centre, la resta de l’alumnat i referents femenins externs del mateix origen que han assolit estudis superiors universitaris. La innovació de la proposta, la claredat i l’estructuració del procés, la bona resposta de les parts implicades i l’efectivitat dels resultats fan que el projecte sigui aplicable a altres centres educatius amb problemàtiques semblants.
 
Activitat Sempre surt el sol
Consell Comarcal de la Segarra
Cervera        
 
Perquè és un projecte que ha combinat la interculturalitat i el gènere des d’un audiovisual que mostra la vivència de sis dones que han viscut el procés migratori en pròpia persona. A més a més, s’ha complementat amb l’assessorament d’experts i d’un material didàctic que, entre altres qüestions, treballa la importància de conèixer la llengua i la cultura catalanes com a eines bàsiques per a la integració en la societat.
 
Projecte SICAR cat, d’atenció a dones víctimes del tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual
Religioses Adoratrius
Barcelona
 
L’associació Religioses Adoratrius lluita des de 1856 pels drets humans i per l’alliberament de la dona afectada per diferents formes d’esclavitud. Malauradament, denunciar l’explotació sexual no és encara un fet fàcil ni habitual per a qui ho pateix. El projecte SICAR cat dedica una atenció integral a dones relacionades amb entorns de prostitució i persegueix el tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual, contribuint a un canvi social a través de la sensibilització i la denúncia d’estructures que no respecten els drets socials, polítics, econòmics i culturals de les dones.

2  

Fitxers adjunts

Veredicte dels X Premis Francesc Candel 2013

Veredicte dels X Premis Francesc Candel 2013
PDF | 112

Alguns dels premiats amb el director general Xavier Bosch i el president Jordi Pujol. / Autor: Jordi Vidal

Alguns dels premiats amb el director general Xavier Bosch i el president Jordi Pujol. / Autor: Jordi Vidal
JPG | 5436