·         Mitjançant un decret llei autoritza l’Institut Català de Finances (ICF) a constituir una societat anònima amb plena independència respecte de l’Administració mitjançant, sotmesa únicament i exclusiva a la normativa pròpia de les entitats de crèdit i als controls dels òrgans reguladors estatals i europeus
 
·         L’objectiu és consolidar i potenciar el paper de l’ICF com a instrument de suport al teixit empresarial i a l’economia productiva
 
El Consell Executiu ha aprovat avui un decret llei pel qual autoritza l’Institut Català de Finances (ICF) a fer tots els passos necessaris per a la seva transformació en entitat de crèdit, d’acord amb els requeriments dels reguladors estatals i europeus.
 
El decret llei aprovat avui pel Govern modifica i simplifica l’actual Llei de l’ICF (DLEG 4/2002, de 24 de desembre) per tal de facilitar aquesta transformació.
 
Fruit d’aquests canvis legislatius, l’ICF podrà constituir una societat anònima -segregant la seva branca d’activitat financera -, amb plena independència respecte de l’Administració de la Generalitat i de les seves entitats, sotmesa únicament i exclusiva a la normativa pròpia de les entitats de crèdit i al control dels òrgans reguladors estatals i europeus. Així mateix, l’ICF podrà adequar la seva estructura d’òrgans de govern i la seva gestió a la normativa específica dels organismes reguladors.
 
L’objectiu és que l’ICF pugui actuar com a entitat de crèdit en el marc de la Unió Bancària Europea, amb transparència, plena independència i sotmesa a la normativa que regula les entitats de crèdit, per tal de consolidar i potenciar el seu paper com a instrument de suport al teixit empresarial i a l’economia productiva.
 
L’ICF, un instrument al servei de la reactivació econòmica
 
L’Institut Català de Finances (ICF) és una entitat financera, fundada l’any 1985. El principal objectiu de l’entitat és impulsar i facilitar l’accés al finançament al teixit empresarial amb seu a Catalunya, principalment pimes i autònoms, actuant com a complement del sector financer privat.
L’Institut té a disposició de les empreses diversos productes i serveis vinculats al finançament empresarial, centrats en l’activitat de préstecs i avals i en l’activitat de capital risc.
L’entitat va posar en marxa el 2011 un pla d’actuació per contribuir a la reactivació econòmica a través de l’impuls al finançament empresarial, focalitzat en el segment de pimes i autònoms, - que configuren el gruix més important del teixit empresarial català -, i prioritzant al sector privat per davant del sector públic.
 
Des d’aleshores, l’ICF ha facilitat l’accés al finançament a més de 9.000 empreses per un import superior als 2.000 milions d’euros. Per aquest any 2013 l’ICF ha posat a disposició de les empreses 500 milions d’euros en préstecs i avals per a inversions i circulant.
 
Per dur a terme la seva activitat l’ICF es finança als mercats nacional i internacional. Els seus recursos no provenen dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya, i per tant no agrega ni dèficit ni deute a l’administració catalana.
 
Qualsevol empresa pot accedir a l’ICF
 
Qualsevol empresa amb seu social o operativa a Catalunya pot sol·licitar finançament a l’ICF. Per facilitar aquesta accessibilitat universal, l’Institut ha potenciat el seu canal web www.icf.cat, a través del qual qualsevol empresa pot sol·licitar directament un préstec o bé un aval a través de l’aplicació “Demana un ICF”.
 
En la mateixa línia i amb l’objectiu d’acostar l’ICF al territori i a les empreses, a finals de 2011 l’entitat va crear una xarxa de promotors financers que s’estén arreu de Catalunya. Aquesta xarxa la componen empreses i entitats amb una àmplia experiència en l’assessorament empresarial que informen als seus clients sobre el producte de l’ICF més adient per finançar els seus projectes i els poden acompanyar en el procés de sol·licitud de finançament. Actualment aquesta xarxa està formada per més d’un centenar d’empreses i entitats.