Situació estable de les poblacions d'isard a les reserves nacionals de caça de Catalunya

query_builder   24 octubre 2013 16:04

event_note Nota de premsa

Situació estable de les poblacions d'isard a les reserves nacionals de caça de Catalunya

Fotografia d'uns isards a la RNC Freser-Setcases
Fotografia d'uns isards a la RNC Freser-Setcases
Avui s’han fet públiques les dades coincidint amb el Congrés Internacional sobre Isards que s’està celebrant aquests dies a la Cerdanya
 
 
El resultat dels censos d’estiu que els agents rurals, guardes de reserva de fauna i personal tècnic del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural realitzen a les reserves nacionals de caça del Pirineu mostra una estabilització de les poblacions.
 
Els censos anuals que es realitzen rutinàriament en el programa de seguiment d’aquesta espècie mostren una població dins d’aquests terrenys gestionats per la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat de més 6 mil exemplars comptats. Aquesta xifra, malgrat haver disminuït lleugerament respecte de l’any passat, queda lluny del mínim assolit l’any 2006 quan les poblacions van ser afectades per la malaltia del pestivirus a diferents zones del Pirineu. Malgrat haver-se detectat casos puntuals d’animals afectats per aquesta malaltia, la lleu davallada només es pot relacionar amb les oscil·lacions naturals de les poblacions que poden haver afectat la demografia.
 
Els resultats dels censos realitzats a les reserves nacionals de caça són prou explícits, d’acord amb les dades següents (cal recordar que les poblacions d’aquests animals estan sotmeses a fluctuacions anuals que es consideren normals):
 
 
Resultat del cens de 2012
Resultat del cens de 2013
RNC Alt Pallars
1.905
1.557
RNC Cerdanya-Alt Urgell
444
563
RNC Cadí
1.382
1.272
RNC Freser-Setcases
3.162
2.771
Total
6.893
6.163
 
A més d’aquestes poblacions, cal comptar els exemplars que viuen al Parc Nacional d’Aigüestortes i la zona perifèrica, i també a d’altres massissos gestionats mitjançant la figura d’àrees privades de caça i zones de caça controlada. Es pot estimar una població d’isards a Catalunya al voltant dels 10 mil exemplars.
 
D’acord amb l’establert per a la temporada de caça 2013-14, els isards podran ser caçats aquesta tardor entre el 13 d’octubre i el 31 de gener amb l’ajustament corresponent al nombre d’exemplars de la població que permeti l’aprofitament sostenible.
 
Aquestes dades s’han fet públiques avui coincidint amb el II Rupicapra Symposium que s’està duent a terme aquests dies a Bellver de Cerdanya, i que posa en contacte científics, gestors, caçadors i naturalistes d’arreu del món per identificar quines són les necessitats actuals en el camp de la investigació sobre la biologia, la sanitat, el seguiment i la gestió dels isards.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Fitxers adjunts

Fotografia d'uns isards a la RNC Freser-Setcases

Fotografia d'uns isards a la RNC Freser-Setcases
JPG | 1645