Reunió de treball sobre els programes de vigilància i control de malalties animals a Catalunya

query_builder   25 octubre 2013 10:00

event_note Nota de premsa

Reunió de treball sobre els programes de vigilància i control de malalties animals a Catalunya

 
La trobada va abordar els plans de vigilància i control de diverses malalties a Catalunya que el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) realitza per encàrrec del Departament d'Agricultura
 
 
El subdirector general de Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Joaquim Xifra, i el cap del Servei de Prevenció en Salut Animal del Departament, Iscle Selga, es van reunir, el passat 18 d’octubre, amb el director del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA), Joaquim Segalés, i personal tècnic, investigador i de gestió d'ambdues parts per a tractar els punts clau dels encàrrecs de serveis del DAAM.
 
La trobada va servir per a efectuar un seguiment de les activitats, analitzant els resultats obtinguts el 2013 i fent propostes de millora de les accions. Així, es va tractar malalties amb un elevat impacte sanitari i socioeconòmic, com són la influença aviària, la febre del Nil occidental, la brucel·losi, la tuberculosi bovina, la llengua blava i les malalties priòniques, i també el diagnòstic de les principals malalties víriques dels animals domèstics sotmeses a programes oficials de control per part del DAAM. Entre d’altres motius, el DAAM fa els encàrrecs al CReSA perquè aquest centre disposa d’unes instal·lacions laboratorials i d’estabulari úniques a Catalunya, de les poques arreu d’Europa, i que donen una capacitat de resposta gairebé immediata en cas de presentar-se qualsevol emergència sanitària vehiculada per animals.
 
En el decurs de la reunió, es va presentar els resultats obtinguts l’any 2013, les activitats de divulgació relacionades, i la valoració i el suggeriment de propostes dels programes presentats pels investigadors del CReSA, i que són els següents: programa de vigilància de la influença aviària, programa de vigilància del  virus del Nil occidental; brucel·losi en remugants; control de la tuberculosi animal a Catalunya; pla de vigilància entomològica de la llengua blava; i pla de vigilància de les encefalopaties espongiformes transmissibles.
 
D’altra banda, es va acordar instaurar aquesta reunió amb una periodicitat bianual per tal d’enfortir les relacions entre ambdues institucions i millorar totes les accions dirigides a la millora de la prevenció en sanitat animal.
 
El CReSA, centre de referència en investigació, únic a Catalunya
 
El CReSA és una fundació pública creada per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del DAAM, centrada en la investigació, el desenvolupament tecnològic, l’estudi i l’ensenyament de tots aquells aspectes relacionats amb la sanitat animal, en col·laboració amb altres institucions acadèmiques i de recerca i amb el sector privat.
 
El CReSA treballa per a millorar la sanitat animal i la qualitat i la seguretat dels productes animals destinats al consum humà. Els equips d’investigadors desenvolupen la seva tasca a través de la cerca de vacunes innovadores i eficaces, l’estudi de l’epidemiologia, la resposta immunològica i els mecanismes patogènics, en valoren els riscos per a la salut humana, i desenvolupen models d’infecció estandarditzats i tècniques diagnòstiques.
 
Situat en el Campus de la UAB, el CReSA compta amb unes instal·lacions tecnològicament avançades, amb dues àrees clarament diferenciades: laboratoris de bioseguretat de nivell 2 i unitat de biocontenció de nivell 3. En aquesta unitat, els sistemes de seguretat permeten a l’equip d'investigadors treballar amb els agents patògens inclosos en la llista de malalties de declaració obligatòria de l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE).
 
Per la seva banda, el DAAM té com a màxima prioritat en aquesta matèria el control de les malalties sotmeses a control oficial per tal de garantir la salut pública i la dels animals i, per aquest motiu, confia en un centre d’investigació de primer nivell per tal que l’ajudi en l’anàlisi, el disseny, la programació i l’execució dels programes sanitaris.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.