Foto1
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha inaugurat avui a Olot les noves instal·lacions del Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) Fluvià, acompanyada pel delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, i la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Mercè Santmartí.
 
Els CRAE són centres que ofereixen a infants i adolescents un recurs alternatiu a un medi familiar inexistent, deteriorat o amb greus dificultats per cobrir les seves necessitats bàsiques. Alguns d’aquests centres són de titularitat pròpia de la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA) del Departament de Benestar Social i Família i d’altres són concertats i gestionats per entitats d’iniciativa social, com és el cas del CRAE Fluvià, que està gestionat per l’entitat Suara.
 
El CRAE Fluvià disposa de 12 places per a infants i adolescents tutelats per l’Administració fins a la majoria d’edat. Des d’aquest estiu, aquest equipament està ubicat a una casa considerada patrimoni històric al centre d’Olot. Els mateixos infants i joves que hi viuen van participar en la decoració i en la tria del color de les habitacions. Disposa de tots els espais educatius diferenciats: hall-distribuidor, cinc habitacions de dues i tres places, menjador-cuina, sala d’estar, despatx de direcció, despatx d’educadors, dues àmplies terrasses, bugaderia i rebost. Des d’aquest centre els infants i adolescents que hi resideixen tenen molta proximitat amb els recursos i equipaments que utilitzen, com ara escoles, instituts, centres de salut o equipaments esportius.
 
El personal del CRAE està format per una directora, set educadors i educadores, tres auxiliars educatius i una persona de cuina i serveis. Al centre s’hi practiquen un gran nombre d’activitats educatives i d’oci, tant al mateix equipament com a l’exterior, i es procura que els infants i joves que hi resideixen practiquin activitats extraescolars a nivell individual com la resta de nens i nenes d’Olot, ja siguin formatives, esportives o de lleure.
 
Les xifres
 
A comarques gironines hi ha 580 infants amb mesura protectora per part de la DGAIA. D’aquests, el 56% està acollit en família (acolliment en família extensa, aliena o preadoptiu) i el 44% en centres (residencials, d’acolliment, pisos per a joves o Cases d’Infants).
 
El CRAE Fluvià és l’únic centre d’infància de la Garrotxa. Al conjunt de les comarques gironines, el Departament de Benestar Social i Família disposa de 244 places residencials per a infància, de les quals 154 són de CRAE, 60 de centres d’acolliment, 24 de cases d’infants i 6 de pisos per a joves.
 
Olot disposa d’un Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) que a banda de la Garrotxa també dóna cobertura a la Cerdanya, el Ripollès i el Pla de l’Estany. Aquest servei, que està ubicat a la seu del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, està integrat per professionals de la psicologia, la pedagogia, l’assistència social i l’educació social. Aquest equip de professionals rep els casos en situació de desemparament o en risc d’estar-hi que detecten els serveis socials bàsics, les instàncies judicials o policials o la DGAIA, per fer-ne un diagnòstic i proposar les mesures més adequades per a cada cas.
 
L’EAIA manté una comunicació fluïda amb els educadors dels centres on resideixen els infants i adolescents tutelats, al mateix temps que elaboren plans de millora per l’infant i la seva família i en fan un seguiment.

2  

Imatges

Imatge del moment dels parlaments

Imatge del moment dels parlaments 2284

La consellera Munté, en un moment de la visita al CRAE

La consellera Munté, en un moment de la visita al CRAE 2582