productivitat

Estadística de la productivitat de l'economia catalana. 2012

La productivitat de l'economia catalana va créixer un 0,9% l'any 2012

query_builder   30 octubre 2013 12:33

event_note Nota de premsa

Estadística de la productivitat de l'economia catalana. 2012

La productivitat de l'economia catalana va créixer un 0,9% l'any 2012

Contribucions al creixement del PIB. Catalunya
La productivitat de l’economia catalana, mesurada per la productivitat total dels factors, va aportar al creixement del PIB català un 0,9% l’any 2012, fet que va moderar la caiguda del PIB, que es va situar en el -1,3%. Aquesta aportació positiva recull les millores tecnològiques en la producció i els canvis en l’organització del treball i en el marc institucional.
 
L’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) i el Departament d’Economia i Coneixement calculen per primera vegada la productivitat de l’economia catalana. Se segueix la metodologia del Sistema europeu de comptes nacionals i regionals, que permet descompondre el creixement del PIB real en l’aportació del factor treball, del factor capital i de la productivitat total dels factors.
 
La suma dels tres components (treball, capital i canvis en productivitat), que es va traduir en una variació negativa del PIB en volum de l’1,3% a Catalunya, hauria arribat al -2,2% si no hagués estat per la millora en la productivitat, ja que la contribució del treball va ser negativa de 2,5 punts percentuals a causa de la reducció de llocs de treball. El factor capital (màquines i equipaments productius) va aportar 0,3 punts percentuals al creixement del PIB.
 
La productivitat total dels factors (PTF) manté una contribució positiva al creixement del PIB des de l’any 2010, encara que lleugerament decreixent. Pel que fa als altres dos factors que contribueixen a l’evolució del PIB de Catalunya, l’aportació del factor treball és negativa des de l’any 2009 i la del factor capital és positiva però decreixent. Aquestes tendències contrasten amb el període previ a la crisi, quan l’aportació del treball va ser molt positiva al llarg de l’expansió prèvia i el factor capital presentava una contribució positiva notable i força estable.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 97