El conseller Pelegrí ha presidit aquesta tarda l’acte de lliurament de diplomes de Mestres Artesans Alimentaris i el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat de la Secretària General del Departament, Bibiana Domingo i del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, ha presidit aquesta tarda a Barcelona el lliurament de diplomes de Mestres Artesans Alimentaris de l’any 2012, i el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador de l’any 2012, al Palau de Pedralbes.
El Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador s’ha concedit a Lluís Costa Gil, pastisser de Sant Esteve de Palautordera. Costa té una excel·lent trajectòria professional, i ha contribuït amb la seva tasca a potenciar el negoci familiar de pastisseria adaptant-lo als temps actuals, creant i recuperant diverses elaboracions. Forma part del col·lectiu 21 Brix, format per joves pastissers que volen potenciar la pastisseria catalana i donar-la a conèixer a escala estatal i internacional. Ha participat en diferents concursos, i ha format part de l’equip que va guanyar la copa del món de Pastisseria a Lió l’any 2011.
El Departament d’Agricultura va crear l’any 2003 el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador per guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans. Aquest premi també pretén fomentar les actuacions innovadores i capdavanteres que esdevinguin pautes per millorar la qualitat i la bona imatge dels productes artesans de Catalunya. Aquesta desena convocatòria pública del premi té una dotació pressupostària de 4.000 euros.
El guardó està destinat als joves artesans alimentaris de Catalunya, menors de quaranta anys en el moment de la sol·licitud, que disposin del carnet d’artesà alimentari; desenvolupin la seva activitat en una empresa artesanal alimentària reconeguda per l’Administració; hagin treballat de manera destacada en qualsevol de les actuacions descrites anteriorment, i hagin obtingut, com a conseqüència d’aquestes actuacions, resultats beneficiosos pel que fa a la qualitat, la bona imatge i la competitivitat de les produccions artesanes alimentàries.
En el decurs de l’acte, també s’han lliurat 28 diplomes de Mestre Artesà Alimentari corresponents a l’any 2021, dels quals vuit són forners, deu pastissers, set cansaladers-xarcuters, dos xurrers i un formatger, que reuneixen determinats mèrits de creativitat i coneixement en el camp de l’artesania alimentària.
Es consideren mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l'artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de quinze anys i disposen del carnet d'artesà alimentari.
El conseller Pelegrí ha afirmat, en el decurs de la seva intervenció, que “l’artesania alimentària és un patrimoni del nostre país que cal defensar i revaloritzar. L’acte d’avui és una clara defensa d’un distintiu, d’un diploma, d’una manera de fer que no tothom pot demostrar.”
“L’artesania alimentària és l’art de convertir els tresors que ens ofereix la terra en productes sofisticats i singulars. L’artesania recull els trets culturals socials i agronòmics d’una zona, i ens permet recórrer Catalunya a través dels seus productes”, ha afegit el conseller.
Segons el conseller, la permanència durant molts anys en un mateix ofici i la voluntat de fer-ho cada dia millor “faran que les generacions futures continuïn proporcionant-nos aquesta riquesa alimentària que hem de conservar.”
Finalment, el conseller ha felicitat els nous mestres artesans i a en Lluís Costa, “que es reafirma com un dels millors pastissers que hi ha actualment”. En aquest sentit, ha dit que “la cultura i el grau de desenvolupament d’un país estan molt relacionats amb la creativitat, la imaginació i la feina ben feta. Vosaltres sou una mostra de persones que fan país.”
Relació de diplomes
NOM
|
ACTIVITAT
|
COMARCA
|
POBLACIÓ
|
Jaume Albornà Freixas
|
Pastisser
|
Baix Penedès
|
L’Arboç
|
Ma Teresa Andreu Puigdengoles
|
Cansalader-xarcuter
|
Conca de Barberà
|
Vimbodí i Poblet
|
Josep Arnau Trunas
|
Forner
|
Selva
|
Breda
|
Jose Baldomà Molins
|
Forner
|
Noguera
|
Balaguer
|
Joaquim Baró Esteva
|
Pastisser
|
Valles Oriental
|
Llinars del Vallès
|
Jordi Barri Cucurull
|
Pastisser
|
Vallès Oriental
|
Granollers
|
Miquel Batlle Bertran
|
Forner
|
Osona
|
Rupit
|
José Manuel Boix Macho
|
Xurrer
|
Barcelonès
|
Barcelona
|
Jaume Camarasa Lesan
|
Cansalader-xarcuter
|
Segrià
|
Corbins
|
Josep Maria Coll Ferrer
|
Cansalader-xarcuter
|
Bages
|
Manresa
|
Anna Elias Campos
|
Forner
|
Barcelonès
|
Barcelona
|
Montserrat Esquius Ferran
|
Cansalader-xarcuter
|
Anoia
|
Òdena
|
Joan Farré Anguera
|
Pastisser
|
Conca de Barberà
|
L'Espluga de Francolí
|
Jordi Farreres Charles
|
Cansalader-xarcuter
|
Segrià
|
Alcarràs
|
Narcís Font Bosch
|
Pastisser
|
Gironès
|
Salt
|
Francesc Xavier Font Rodà
|
Forner
|
Baix Empordà
|
La Bisbal d'Empordà
|
Elies Miró Font
|
Pastisser
|
Vallès Oriental
|
Castellterçol
|
Antoni Montserrat Gibert
|
Forner
|
Barcelonès
|
Barcelona
|
Miquel Palahí Parella
|
Cansalader-xarcuter
|
Baix Empordà
|
Sant Feliu de Guíxols
|
Josep Pastoret Vilanova
|
Pastisser
|
Ripollès
|
Ripoll
|
Manel Pla Gean
|
Formatger
|
Segrià
|
Aitona
|
Ramon Ribera Vicens
|
Pastisser
|
Urgell
|
Agramunt
|
Carles Ribes Borràs
|
Pastisser
|
Segrià
|
Torrefarrera
|
Josep Francesc Sánchez Torras
|
Forner
|
Vallès Occidental
|
Terrassa
|
Francesc Simon Xancho
|
Forner
|
Alt Urgell
|
Adrall
|
Àngel Torndelacreu Alvira
|
Pastisser
|
Barcelonès
|
Barcelona
|
Enric Torrent i Navarra
|
Cansalader-xarcuter
|
Alt Empordà
|
Sant Climent Sescebes
|
José Manuel Trócoli Pérez
|
Xurrer
|
Barcelonès
|
Barcelona
|