El pastisser Lluís Costa ha estat elegit Millor Jove Artesà Alimentari Innovador

query_builder   5 novembre 2013 19:01

event_note Nota de premsa

El pastisser Lluís Costa ha estat elegit Millor Jove Artesà Alimentari Innovador

Pelegrí durant el lliurament dels guardons
Pelegrí durant el lliurament dels guardons
El conseller Pelegrí ha presidit aquesta tarda l’acte de lliurament de diplomes de Mestres Artesans Alimentaris i el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat de la Secretària General del Departament, Bibiana Domingo i del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, ha presidit aquesta tarda a Barcelona el lliurament de diplomes de Mestres Artesans Alimentaris de l’any 2012, i el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador de l’any 2012, al Palau de Pedralbes.
 
El Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador s’ha concedit a Lluís Costa Gil, pastisser de Sant Esteve de Palautordera. Costa té una excel·lent trajectòria professional, i ha contribuït amb la seva tasca a potenciar el negoci familiar de pastisseria adaptant-lo als temps actuals, creant i recuperant diverses elaboracions. Forma part del col·lectiu 21 Brix, format per joves pastissers que volen potenciar la pastisseria catalana i donar-la a conèixer a escala estatal i internacional. Ha participat en diferents concursos, i ha format part de l’equip que va guanyar la copa del món de Pastisseria a Lió l’any 2011.
 
El Departament d’Agricultura va crear l’any 2003 el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador per guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans. Aquest premi també pretén fomentar les actuacions innovadores i capdavanteres que esdevinguin pautes per millorar la qualitat i la bona imatge dels productes artesans de Catalunya. Aquesta desena convocatòria pública del premi té una dotació pressupostària de 4.000 euros.
 
El guardó està destinat als joves artesans alimentaris de Catalunya, menors de quaranta anys en el moment de la sol·licitud, que disposin del carnet d’artesà alimentari; desenvolupin la seva activitat en una empresa artesanal alimentària reconeguda per l’Administració; hagin treballat de manera destacada en qualsevol de les actuacions descrites anteriorment, i hagin obtingut, com a conseqüència d’aquestes actuacions, resultats beneficiosos pel que fa a la qualitat, la bona imatge i la competitivitat de les produccions artesanes alimentàries.
 
En el decurs de l’acte, també s’han lliurat 28 diplomes de Mestre Artesà Alimentari corresponents a l’any 2021, dels quals vuit són forners, deu pastissers, set cansaladers-xarcuters, dos xurrers i un formatger, que reuneixen determinats mèrits de creativitat i coneixement en el camp de l’artesania alimentària.
 
Es consideren mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l'artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de quinze anys i disposen del carnet d'artesà alimentari.
 
El conseller Pelegrí ha afirmat, en el decurs de la seva intervenció, que “l’artesania alimentària és un patrimoni del nostre país que cal defensar i revaloritzar. L’acte d’avui és una clara defensa d’un distintiu, d’un diploma, d’una manera de fer que no tothom pot demostrar.”
 
“L’artesania alimentària és l’art de convertir els tresors que ens ofereix la terra en productes sofisticats i singulars. L’artesania recull els trets culturals socials i agronòmics d’una zona, i ens permet recórrer Catalunya a través dels seus productes”, ha afegit el conseller.
 
Segons el conseller, la permanència durant molts anys en un mateix ofici i la voluntat de fer-ho cada dia millor “faran que les generacions futures continuïn proporcionant-nos aquesta riquesa alimentària que hem de conservar.”
 
Finalment, el conseller ha felicitat els nous mestres artesans i a en Lluís Costa, “que es reafirma com un dels millors pastissers que hi ha actualment”. En aquest sentit, ha dit que “la cultura i el grau de desenvolupament d’un país estan molt relacionats amb la creativitat, la imaginació i la feina ben feta. Vosaltres sou una mostra de persones que fan país.”
 
 
Relació de diplomes
 
 
NOM
ACTIVITAT
COMARCA
POBLACIÓ
Jaume Albornà Freixas
Pastisser
Baix Penedès
L’Arboç
Ma Teresa Andreu Puigdengoles
Cansalader-xarcuter
Conca de Barberà
Vimbodí i Poblet
Josep Arnau Trunas
Forner
Selva
Breda
Jose Baldomà Molins
Forner
Noguera
Balaguer
Joaquim Baró Esteva
Pastisser
Valles Oriental
Llinars del Vallès
Jordi Barri Cucurull
Pastisser
Vallès Oriental
Granollers
Miquel Batlle Bertran
Forner
Osona
Rupit
José Manuel Boix Macho
Xurrer
Barcelonès
Barcelona
Jaume Camarasa Lesan
Cansalader-xarcuter
Segrià
Corbins
Josep Maria Coll Ferrer
Cansalader-xarcuter
Bages
Manresa
Anna Elias Campos
Forner
Barcelonès
Barcelona
Montserrat Esquius Ferran
Cansalader-xarcuter
Anoia
Òdena
Joan Farré Anguera
Pastisser
Conca de Barberà
L'Espluga de Francolí
Jordi Farreres Charles
Cansalader-xarcuter
Segrià
Alcarràs
Narcís Font Bosch
Pastisser
Gironès
Salt
Francesc Xavier Font Rodà
Forner
Baix Empordà
La Bisbal d'Empordà
Elies Miró Font
Pastisser
Vallès Oriental
Castellterçol
Antoni Montserrat Gibert
Forner
Barcelonès
Barcelona
Miquel Palahí Parella
Cansalader-xarcuter
Baix Empordà
Sant Feliu de Guíxols
Josep Pastoret Vilanova
Pastisser
Ripollès
Ripoll
Manel Pla Gean
Formatger
Segrià
Aitona
Ramon Ribera Vicens
Pastisser
Urgell
Agramunt
Carles Ribes Borràs
Pastisser
Segrià
Torrefarrera
Josep Francesc Sánchez Torras
Forner
Vallès Occidental
Terrassa
Francesc Simon Xancho
Forner
Alt Urgell
Adrall
Àngel Torndelacreu Alvira
Pastisser
Barcelonès
Barcelona
Enric Torrent i Navarra
Cansalader-xarcuter
Alt Empordà
Sant Climent Sescebes
José Manuel Trócoli Pérez
Xurrer
Barcelonès
Barcelona

1  

Imatges

Pelegrí durant el lliurament dels guardons

Pelegrí durant el lliurament dels guardons 504

2  

Fitxers adjunts

els guardonats

els guardonats
JPG | 762

vista de la sala

vista de la sala
JPG | 498