• Les fortes ratxes de vent podran afectar tot el territori de manera generalitzada durant el dia d’avui i fins a la propera matinada
  • Les zones més afectades podran ser el Pirineu i Prepirineu i, fins aquest migdia, també a Terres de l’Ebre i les comarques del Priorat, Garrigues, Conca de Barberà i l’Alt Camp
  • Protecció Civil de la Generalitat demana extremar la precaució en les zones afectades pel fort vent i tenir presents els consells d’autoprotecció www.gencat.cat/interior/ventades
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada l’Alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) d’acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per les fortes ventades que s’esperen avui arreu del territori.
 
El vent bufarà de component Nord i Oest, amb superació del llindar de 90 km/h,  sobretot a cotes elevades (per sobre dels 400m). excepte a l’Alt Empordà i les Terres de l’Ebre on es poden superar els 125 km/h.
 
L’afectació serà generalitzada a tot el territori, excepte les comarques del sud de Girona i Barcelona (al sud de Barcelona es preveu que les ventades finalitzin al migdia). Les ratxes més fortes de vent s’esperen a la zona del Pirineu i Prepirineu i, fins aquest migdia, també a Terres de l’Ebre i a les comarques del Priorat, Garrigues, Conca de Barberà i l’Alt Camp. La previsió és que les fortes ventades puguin afectar la meitat oest del país fins a la propera nit i que de matinada els forts vents es restringeixin a la vessant sud Pirineu.
 
Durant la nit no hi ha hagut incidències destacables relacionades amb aquest episodi de vent. El telèfon d’emergències 112 va rebre trucades per un incident a les 22:00 hores a l’Arboç i, des de la mitjanit ha registrat dos incidents, a Gavà i Salou.
 
No s’han registrat incidències en el subministrament elèctric i tampoc incidències relacionades amb el vent a la xarxa viària i ferroviària.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que aquest nit i matinada no s'ha superat el llindar de vent. No obstant, ahir a la tarda, es va arribar als 93.6km/h a Sant Esteve de la Sarga-Montsec d’Aras (1.572m), es van registrar 101 km/h a Puig Sesolles (1.668m) i es van arribar als 90km/h a Espot (2.500m).
 
D'altra banda, us recordem que hi ha alt risc d'incendi forestal a la meitat sud del país, sobretot a les comarques de Terres de l’Ebre i al prelitoral de Tarragona, segons que ha informat el Cos d’Agents Rurals. La situació de vent implica un increment del perill d’incendi forestal a causa del vent d'oest, mestral i tramuntana.
 
Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions. Evitar qualsevol activitat que incrementi el risc d’incendi i qualsevol actitud negligent que pugui afavorir l’inici o propagació d’un  foc forestal. En cas de veure una columna forestal en zona forestal o a prop de zona forestal, cal trucar immediatament al telèfon d’emergències 112 indicant la posició des d’on es truca i on es troba la columna de fum.
 
Protecció Civil de la Generalitat demana tenir en compte les recomanacions en les zones on hi hagi ventades fortes i adequar tota l'activitat, professional i d'oci, a les condicions de vent en cada moment. Trobareu tots els consells d’autoprotecció davant fortes ratxes de vent: www.gencat.cat/interior/ventades
 
Si sou a casa, tanqueu i assegureu portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament. Eviteu deixar testos o altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.
 
També cal tenir precaució en la conducció i seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit (SCT).
 
Podeu rebre informació sobre la previsió meteorològica al compte de twitter@meteocat del SMC, i de les afectacions i consells d’autoprotecció al compte de twitter @emergenciescat de la DGPC.