- El III Col·loqui Internacional del Memorial Democràtic reuneix els dies 13, 14 i 15 de novembre 30 experts nacionals i internacionals al Museu d'Historia de Catalunya
- Hi tindran veu molts dels protagonistes de l'època: Macià Alavedra, Raimon Obiols, Eulàlia Vintró, Narcís Serra,Manuel Milian Mestre o Josep Fornas
- Protagonistes de l'època, acadèmics i polítics aboquen la transició des d'una mirada crítica i es qüestionen sobre el canvi de cicle
"Va ser realment modèlica, la transició?", "Està esgotat el model d'aleshores?", "cal un nou procés per a encaixar en l'Europa actual?". Aquestes són algunes de les qüestions claus que s'abordaran al III Col·loqui Internacional del Memorial Democràtic "Catalunya en transició: del passat al present"que tindrà lloc el 13, 14 i 15 de novembre al Museu d'Història de Catalunya. El congrés pretén revisar la transició des d'una perspectiva crítica de forma volgudament àmplia: comptant amb estudiosos nacionals i internacionals i així mateix, amb bona part dels protagonistes del procés. El debat que proposa al Col·loqui no s'enquadra només en el passat sinó que, en sintonia amb la realitat socio-política actual, dirigeix la mirada cap al futur per a qüestionar quin és el nou marc cap al qual hem de dirigir-nos.
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, presidirà la sessió inaugural del Col·loqui que es farà dimecres 13 de novembre, a l’Auditori del Palau de la Generalitat. El simposi inclourà ponències tan destacades com la del president-relator del Grup de Treball sobre desaparicions de l'ONU, Ariel Dulitzky, la de l'exministre Narcís Serra a l'entorn de l'evolució de les forces armades, el filòsof Jordi Pigem sobre "el canvi de cicle", l'expert en ètica, Francesc Torralba, o l'especialista en construcció de pau, Dhyani Ywahoo.
Per a l'anàlisi de la transició, el congrés compta amb estudiosos com Gregorio Morán, Borja de Riquer, Santos Juliá o Andreu Mayayo, i amb protagonistes de l'època com Macià Álavedra, Raimon Obiols, Manuel de Sárraga, Eulàlia Vintró i Josep Fornas. D'altres ponències destacades són la que sota la qüestió "Cap a una segona Transició?"reuneix experts com l'historiador Joan Maria Thomàs, el periodista Francesc-Marc Álvaro o el politòleg Jaume López, o bé la taula rodona que, amb mirada cap al futur, debatrà sobre les transicions a la Unió Europa en el marc d'una crisi com l'actual, amb els representants polítics: Maria Badia, Santiago Fisas, Raül Romeva, Salvador Sedó i Jordi Solé.
La trobada pretén reflexionar i dialogar "de manera serena" sobre com es va fer la transició i posar sobre la taula "quines son les ressonàncies en el present i quin és el futur d'un model que està en tela de debat", com posa de manifest el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos.
El Col·loqui forma part de les activitats que el Memorial Democràtic organitza entorn de l’exposició “Catalunya en transició”, que es pot visitar al Castell de Montjuïc de Barcelona fins al febrer de 2014. El Congrés inclou com a espectacle especial un concert el dia 14 a la nit que retrà homenatge a tots els músics que van participar i lluitar per a la recuperació dels drets i valors democràtics del país entre els anys 60 i 70.
Us adjuntem el programa que també podeu trobar a III Col.loqui Internacional Memorial Democràtic
Per a més informació:
memorialdemocratic.gencat.cat
www.facebook.com/memorialcat
www.twitter.com/memorialcat
memorialdemocratic.gencat.cat
www.facebook.com/memorialcat
www.twitter.com/memorialcat