• El cap de l’Executiu ha començat avui el seu viatge oficial a Israel, el primer que fa acompanyat de l’alcalde de Barcelona, amb l’objectiu de “fer pinya entre la capital i el país”
  • El president s’ha reunit aquesta tarda amb les trenta empreses que formen part de la delegació empresarial que s’ha desplaçat al país del Pròxim Orient per buscar noves oportunitats de negoci
     
Viatge Israel (1r dia)
El president Mas atén els periodistes a l'entrada de la reunió amb la delegació empresarial
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha iniciat avui el seu viatge oficial a Israel amb l’objectiu “d’aprendre d’un gran país, des del punt de visita tecnològic, innovador i del coneixement i científic”. El cap de l’Executiu ha destacat, en el seu primer contacte amb la premsa, que Catalunya ha d’agafar l’exemple d’Israel en el sentit de “com s’aconsegueix traslladar tota la producció científica i el coneixement a l’àmbit de les empreses tradicionals i, sobretot, de les noves, que tecnològicament són molt avançades”.
 
Al costat d’aquesta voluntat d’adquirir coneixement de la realitat israeliana, el cap del Govern també ha destacat el fet que “venim a tractar a Israel de tu a tu en l’àmbit de la recerca i la producció científica”. Tal i com ha subratllat, Catalunya disposa avui de “centres de recerca de primer nivell que fa vint-i-cinc anys no teníem i que avui ens permeten parlar de tu a tu amb un país tan avançat a nivell mundial com Israel”. “Això demostra fins a quin punt el progrés de Catalunya en el camp científic i de la recerca està sent un progrés realment extraordinari”, ha reblat.
 
En aquest sentit, el president ha destacat la gran tasca que el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va començar fa quinze anys, i que ha permès a Catalunya “fer uns passos gegants” i situar-se “com un territori d’Europa molt ben posicionat en el camp de la producció científica i la recerca”.
 
El viatge del president durarà fins al proper dia 13 de novembre i, tal i com ha explicat, a més de les visites i els acords en l’àmbit de l’Economia del Coneixement, també tindrà una important vessant empresarial. Per aquest motiu, el cap de l’Executiu viatja acompanyat d’una delegació empresarial d’Acció formada per trenta empreses dels sectors TIC i Smartcities, amb l’objectiu de trobar socis tecnològics, conèixer potencials inversors, detectar productes innovadors per introduir-los al mercat europeu i llatinoamericà i, en general, cooperar internacionalment i en projectes de recerca i innovació. Precisament aquesta tarda, el president s’ha reunit amb aquestes empreses per conèixer les seves expectatives i objectius.
 
A nivell institucional, el president ha explicat que es reunirà amb el president d’Israel, Shimon Peres, i amb el ministre de Finances, Yair Lapid, uns contactes que “ens permetran donar a conèixer Catalunya, posar-nos a la seva disposició i reforçar els llaços d’amistat entre els dos països”.  
 
Responent a preguntes dels periodistes, el president ha assegurat que la construcció de l’Estat d’Israel seixanta-cinc anys enrere “no és una realitat comparable amb Catalunya”, perquè “el nostre problema no és militar, sinó que simplement és un procés polític dins d’un espai plenament democràtic i normalitzat com és la Unió Europea”.
 
 
Catalunya i Barcelona uneixen forces
 
Un dels fets remarcables d’aquest viatge, tal com ha emfatitzat Artur Mas, és el fet que, per primera vegada, viatja acompanyat de l’alcalde de Barcelona, amb la voluntat de “fer pinya entre la capital i el país”. “Avui dia Barcelona té una projecció internacional de primer nivell i una imatge i un atractiu molt grans que vull posar al servei del conjunt de Catalunya”, ha subratllat el cap del Govern.
 
Per la seva banda, l'alcalde Xavier Trias ha expressat la seva absoluta satisfacció per formar part de la delegació que encapçala el president Mas per impulsar les relacions econòmiques i institucionals de Catalunya i Barcelona amb Israel. "Venim amb la il·lusió d'aprendre, però també amb l'orgull de tot el que podem oferir des de Barcelona, la seva Àrea Metropolitana i el conjunt de Catalunya, i que és la nostra aposta estratègica per la tecnologia com a capital mundial dels mòbils i per liderar el desenvolupament de les smartcities", ha dit l'alcalde de la capital catalana.
 
Trias ha destacat que mantindrà una agenda institucional, visitant els alcaldes de Tel Aviv i Jerusalem, "i veurem també els màxims responsables d'empreses instal·lades aquí, com són Cisco o IBM, amb algunes de les quals ja tenim acords, i que volen venir a associar-se i treballar amb nosaltres, perquè estan convençuts que el futur vol dir Barcelona i Catalunya".
 
 
A la Unió Europea ja ningú parla de fronteres
 
En resposta a les preguntes dels periodistes, el president de la Generalitat, també s’ha referit a les declaracions que avui ha fet el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i ha criticat que parli de “l’establiment de duanes” quan es refereix al dret a decidir de Catalunya. “Em recorda a polítics que parlen més amb llenguatge del passat que no en termes de present i futur”, ha afirmat el cap de l’Executiu, que ha afegit que “a la Unió Europea ningú parla ja de fronteres, sinó de com es pot ajudar a integrar millor un espai europeu”.
 
Artur Mas ha respost així al president espanyol, a qui ha assegurat que “ningú vol restablir duanes, ni fronteres, ni mancar la lliure circulació de capitals i persones, es tracta simplement de compartir aquest espai amb el millor veïnatge possible i deixar que el poble català, que té un projecte majoritari, es pugui simplement expressar a les urnes”.
 
El cap de l’Executiu ha recordat que “en una democràcia madura s’ha de facilitar que això sigui possible”, i ha continuat dient que “res de duanes, i sí que hauríem de parlar d’esperances i projectes del poble català”. “Si Rajoy ens pot contestar això, llavors segur que ens entendrem”, ha reblat.
 
El president de la Generalitat s’ha referit també al debat sobre una possible reforma de la Constitució reclamant “una mica de serietat i sentit d’Estat”. En aquest sentit, Mas s’ha preguntat si “els dos partits majoritaris d’àmbit espanyol són capaços de posar-se d’acord en aquest terreny i oferir-nos alguna cosa sobre la qual valgui la pena parlar”. I ha afegit que “si al final ells dos no estan en la línia de reformar la Constitució, se’n pot parlar, però no deixarà de ser una utopia o un cant de sirenes”. 
 
L’agenda del viatge del president continuarà demà, diumenge, a les 10 del matí, amb la visita al Weizmann Institute of Science, un dels centres d’investigació multidisciplinari líders a nivell mundial, ubicat a Rehovot. Posteriorment, el president es traslladarà al MATIMOP, l’agència nacional per a la cooperació industrial en R+D, que té la seu a Tel Aviv. A la tarda, el cap del Govern presidirà la signatura d’un acord de col·laboració entre el Departament d’Economia i Coneixement i la Universitat de Tel Aviv i pronunciarà la conferència "Catalonia, the knowledge hub in Southern Europe" a la Facultat de Dret d’aquest centre universitari.
 

1  

Imatges

Foto declaracions

Foto declaracions 559