L'estadística, l'aigua i la figura d'Einstein, centren la 18a Setmana de la Ciència, amb activitats per a 150.000 persones

Mateo Valero, director del Barcelona Supercomputing Center ¿ Centre Nacional de Supercomputació, pronuncia la conferència inaugural al Parlament de Catalunya

query_builder   11 novembre 2013 18:30

event_note Nota de premsa

L'estadística, l'aigua i la figura d'Einstein, centren la 18a Setmana de la Ciència, amb activitats per a 150.000 persones

Mateo Valero, director del Barcelona Supercomputing Center ¿ Centre Nacional de Supercomputació, pronuncia la conferència inaugural al Parlament de Catalunya

Més de 150.000 persones, entre elles 14.000 escolars d’ESO, participaran del 15 al 24 de novembre, a la 18a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’13). Organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació amb el suport del Departament d’Economia i Coneixement, l’SC’13 pren com a eixos temàtics centrals els conceptes d’estadística, l’aigua i la figura d’Albert Einstein, amb motiu de la celebració de l’Any Internacional de l’Estadística, l’Any Internacional de la Cooperació en l’Esfera de l’Aigua, i la commemoració del 90è aniversari de la visita del físic alemany a Catalunya.
 
El director del Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació, Mateo Valero, obrirà l’SC’13 aquesta tarda en un acte previ a l’inici de la Setmana al Parlament de Catalunya, amb la conferència “Supercomputació, una eina per a la ciència”.  La Setmana de la Ciència ofereix més de 300 activitats,  entre conferències, tallers i jornades de portes obertes a centres de recerca. Més de 60 municipis d’arreu de Catalunya participen d’aquestes activitats. El seu programa està disponible a www.fundaciorecerca.cat/setmanaciencia. L’edició actual compta amb el suport de Gas Natural Fenosa, Esteve, Telefónica, Samsung, Nokia i Obra Social “la Caixa”.
 
L’acte inaugural de la Setmana de la Ciència 2013, el presidirà la vicepresidenta primera del Parlament de Catalunya, Anna Simó, i comptarà amb l’assistència del president de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Antoni Esteve.
 
Per apropar la ciència als joves de 16 a 20 anys el Govern i l’FCRi impulsen per segon any consecutiu dins la Setmana de la Ciència, el joc RYM, de format pregunta-resposta disponible per a dispositius mòbils, navegadors web i Facebook. El joc RYM, Research Your Mind, permet jugar i esbrinar el nivell de coneixements bàsics sobre diferents àmbits de la ciència.  Dimarts 19 de novembre, diferents equips de les universitats catalanes competiran en directe a Barcelona per diferents premis jugant sobre la versió web del joc (18.00 h, Mobile World Centre Espai Movistar, c/Fontanella, 2, Barcelona).
 
Un dels objectius de la Setmana de la Ciència a Catalunya és impulsar el coneixement de la ciència i les vocacions científiques entre els estudiants de 3r i 4t d’ESO. L’SC’13 serà de nou el marc del Dia de la Ciència a les Escoles, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, en el marc del seu programa  Ciència i Aula, i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Sota l’eslògan La ciència en primera persona, dimecres 20 de novembre a les 12.30 hores, 100 investigadors, procedents de les més diverses institucions de recerca de Catalunya, realitzaran simultàniament una conferència cadascun sobre diferents temes al mateix nombre de centres d’educació secundària d’arreu Catalunya.
 
Com a activitat singular organitzada des de la Secretaria d’Universitats i Recerca, destaquen les dues rutes o “passejades científiques” per Barcelona i Tarragona per descobrir la ciència i la història relacionada amb ambdues ciutats. Els itineraris duren dues hores i mitja i compten amb el suport d’un guia i dramatització amb actors. La primera ruta, Dones de ciència (dissabte 16 de novembre, 11.00 h), tractarà sobre el difícil camí que van haver de superar algunes científiques els darrers segles. La visita recorrerà algunes de les institucions barcelonines que van obrir les seves portes a les dones, com la Real Acadèmia de Medicina i Cirurgia, la Casa de Maternitat o la Universitat de Barcelona. La segona ruta, Sciencia Romanorum (Tarragona, dissabte 23 de novembre, 11.00 h), mostrarà, gràcies al patrimoni arquitectònic de Tarraco, algunes de les disciplines científiques clàssiques: medicina, arquitectura, enginyeria... i la seva vinculació a aquesta ciutat.
 
Igualment, la Secretaria d’Universitats i Recerca presentarà durant l’SC’13 un joc multimèdia, destinat als infants de 6 a 8 anys, centrat en la Revolució Industrial i dedicat a Ferran Alsina, científic, tècnic industrial i economista català. Aquest títol forma part de la col·lecció multimèdia educativa  “Personatges en joc”, iniciada l’any 2009 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politènica de Catalunya. 
 
La Setmana de la Ciència a Catalunya compta amb el suport de nombroses institucions i entitats integrants del Sistema Català de Recerca i Innovació, més de d’un centenar, entre elles les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona, Politècnica de Catalunya, Pompeu Fabra, de Girona, de Lleida, Rovira i Virgili, Oberta de Catalunya, Ramon Llull, de Vic, Internacional de Catalunya i Abat Oliba.

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 266