L'incendi de l'Empordà continua actiu i els Bombers treballen per tancar el perímetre

query_builder   12 novembre 2013 14:00

event_note Nota de premsa

L'incendi de l'Empordà continua actiu i els Bombers treballen per tancar el perímetre

  • El dispositiu d’extinció compta amb una setantena de mitjans terrestres dels Bombers de la Generalitat i el recolzament de set mitjans aeris
  • Segons les dades del Cos d’Agents Rurals, la superfície afectada és de 869 hectàrees
  • Agricultura recorda la importància d'extremar la precaució per l'alt risc d'incendi
Els Bombers de la Generalitat treballen intensament per encerclar el perímetre de l’incendi, que encara està actiu però evoluciona favorablement. A hores d’ara, la major part de la línea perimetral està assegurada, encara que resta una quarta part encara inestable, al flanc dret del foc, entre Flaçà i Foixà.
 
Tot i que la intensitat del vent ha afluixat, els Bombers no poden baixar la guàrdia ja que es preveu que tornin les ratxes de vent a la zona de l’incendi.
 
En aquest sentit, i a causa de l’incendi i de les condicions climatològiques, el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha activat el Pla Alfa en el seu màxim nivell (nivell 3) a les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès i el Pla de l’Estany. A la Selva s’ha activat el Nivell 2. A més, el Departament ha restringit els accessos al massís de les Gavarres, molt proper a la zona de l’incendi de Vilopriu.
 
D’altra banda, quant a les comarques de Tarragona i les Terres d’Ebre, tot i que no hi ha tancament de massissos, el Pla Alfa Nivell 3 es manté actiu a l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, el Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.
 
És per això que es recorda la importància de continuar extremant les precaucions a causa de l’alt risc d’incendi que hi ha en algunes zones de Catalunya.
 
Cal remarcar que a causa de l’incendi cap persona ha resultat ferida. Segons les darreres informacions, alguna casa ha quedat parcialment afectada, però només en la seva part exterior.
 
El dispositiu d’extinció que continua treballant en l’incendi forestal de l’Empordà està format per una setantena de dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat que compten amb el recolzament d’un total de set mitjans aeris, dos dels quals han estat cedits pel Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente. També s’han destinat 32 patrulles del cos dels Mossos d’Esquadra; 6 unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), i diverses dotacions de la  Policia Local, de la Creu Roja, de les Agrupacions de Defensa Forestal així com també tècnics de Protecció Civil de la Generalitat.
 
Segons les dades, encara provisionals, del Cos d’Agents Rurals, el foc hauria afectat una superfície de 869 hectàrees, de les quals 312 són de vegetació forestal, 430 agrària (un 70% de les quals no haurien cremat), 54 de matollar i la resta de vegetació urbana i pastures. Els municipis afectats són Colomers (184 Ha), Foixà (459 Ha), Jafre (64 Ha) i Vilopriu (162 Ha).
 
El Servei Català de Trànsit informa que, a hores d’ara, resten tallades les següents carreteres: a Vilopriu, la GIV-6232 i la GI-631; a Colomers, la GI-633 i la GI-634; a Flaçà, la GIV-6424; i a la Pera, la GI-642.
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada l’ALERTA del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT per l’incendi forestal de Vilopriu, en el que encara són vigents les mesures d’autoprotecció de la població. Als municipis de Jafre, Colomers, Vilopriu i Foixà, els veïns poden estar al carrer però no desplaçar-se fora del nucli urba, si no és per raons d’urgència o així o indiquen les autoritats. Per la situació de risc i per facilitar els desplaçaments dels vehicles d’emergències.
 
Des de que es va iniciar el foc de Vilopriu, el telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut un total de 288 trucades relacionades amb l’incendi.
 
A conseqüència de l’incendi només queden 5 abonats sense subministrament elèctric als municipis de Vilopriu (3) i a Colomers (2), segons informa Endesa. No hi ha manca de subministrament a Garrigoles, segons la companyia.
 
La Unitat Mòbil de Protecció Civil (UMOPC) i el seu personal de Protecció Civil de la Generalitat continuen activats amb funcions de Centre de Comandament Avançat (CCA) de l'emergència, on estan presents els diferents operatius que treballen en la resolució de l’emergència. La Unitat Mòbil ha abandonat el municipi de Camallera i es desplaça a la Pera.
 
El Consell Comarcal del Baix Empordà està aplicant el Pla d’Assistència i Suport en matèria de Protecció Civil per la situació del foc que afecta la comarca. Actualment tenen activats els Plans Municipals d’Autoprotecció els municipis de Foixà i Jafre.
 
A banda dels centres d’acollida de Sant Jordi Desvalls ilLa Bisbal de l’Empordà, amb capacitat per a 50 persones cadascun, s’ha habilitat un nou centre d’acollida, amb capacitat per a 100 persones, al municipi de Flaçà. En aquests centres hi són presents professionals del SEM, voluntaris de la Creu Roja i personal de Protecció Civil municipals. En aquests moments no hi ha cap persona acollida en aquests centres.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined