La diabetis afecta el 8% de la població catalana major de 15 anys

query_builder   13 novembre 2013 10:56

event_note Nota de premsa

La diabetis afecta el 8% de la població catalana major de 15 anys

El 14 de novembre es commemora el Dia Mundial de la Diabetis
 
La prevalença augmenta amb l’edat de manera que la diabetis afecta el 21,1% dels majors de 65 anys
 
Durant aquesta setmana es faran múltiples activitats a Catalunya, entre les quals hi haurà la il·luminació de la façana de l’Ajuntament de Barcelona i altres edificis emblemàtics, i activitats de divulgació i sensibilització

 

Aquest dijous, dia 14 de novembre, se celebra el Dia Mundial de la Diabetis amb el lema "Cuida’t i protegeix el teu futur". El Dia Mundial de la Diabetis vol conscienciar sobre la prevalença creixent d’aquesta malaltia, sobretot la diabetis tipus 2, i la seva prevenció. Alhora també vol destacar la importància del diagnòstic precoç i de l'educació per a la salut, per reduir-ne les complicacions i millorar la qualitat de vida de les persones afectades.
 
Actualment la diabetis tipus 1 no es pot prevenir, però s’estan investigant els factors mediambientals que poden contribuir a la destrucció de les cèl·lules productores d’insulina. En canvi, la diabetis tipus 2, la més freqüent, es pot prevenir en molts casos si les persones en situació de risc mantenen un pes adequat i practiquen activitat física amb regularitat. Una manera de poder valorar el risc de diabetis és respondre el test FindRisk, elaborat a escala internacional i validat a Catalunya, que permet conèixer el risc que una persona té de desenvolupar diabetis i, si escau, d’actuar en conseqüència.
 
La diabetis a Catalunya
 
La diabetis mellitus és un problema creixent de salut pública, tant en els països desenvolupats com en els que estan en vies de desenvolupament. Tant és així que l’Organització Mundial de la Salut ha considerat que la diabetis tipus 2 constituirà una de les epidèmies del segle XXI. Aquest increment es deu, d’una banda, a l’elevada prevalença dels factors de risc lligats a l’aparició de la diabetis, com són l’obesitat i el sedentarisme i, de l’altra, a l’augment de l’esperança de vida i la reducció de la mortalitat.
 
A Catalunya, el nombre estimat de persones amb diabetis està al voltant de les 560.000. Segons dades de l’Enquesta de Salut de 2011, la prevalença de diabetis en persones de 15 o més anys és del 8,0% (el 8,0% en els homes i el 8,1% en les dones). Aquesta prevalença augmenta amb l’edat, de manera que en el grup de més de 65 anys és del 21,1% (el 24,8% en els homes i el 18,3% en les dones).
 
L’estudi econtrol DM-AP mostra que més de la meitat de les persones amb diabetis a Catalunya presenten un control òptim de la seva malaltia. L’estudi ha revisat 3,7 milions d’històries clíniques corresponents a la població atesa per l’ICS i ha detectat més de 286.000 casos (el 7,6% de la població). Entre les principals conclusions que se n’extreuen, cal destacar que hi ha un control de la glucèmia adequat en el 56,1% de la població de diabètics tipus 2 a Catalunya, valor que està per sobre de l’objectiu fixat a l’estratègia de diabetis del Sistema de Nacional de Salut. Al mateix temps, la potència i la solidesa de l’estudi han generat l’interès de determinats grups internacionals, com ho demostra el fet que ha estat publicat a Diabetis Care), la revista de referència internacional en diabetis.
 
Una de les complicacions avançades de la diabetis amb importants repercussions sanitàries, econòmiques i socials és la malaltia renal crònica. Les millores en la prevenció, tractament i control, tant de la pròpia diabetis com dels factors de risc cardiovasculars, han permès que la proporció de persones amb diabetis que entren en tractament renal substitutiu (diàlisi o trasplantament) s’hagi reduït en els darrers anys, acompanyat d’un augment en la supervivència.
 
El registre de diabetis tipus 1 de Catalunya, iniciat el 1987, permet conèixer les característiques epidemiològiques com, per exemple, la distribució en l'edat d'inici de la diabetis en els infants i joves, entre altres aspectes. Entre 250 i 270 persones menors de 30 anys inicien una diabetis de tipus 1 cada any. El nombre de debuts més alt s'observa entre els 10 i els 14 anys i coincideix amb la pubertat. Els menors de 5 anys representen el 8-10% del total anual.
 
El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, va endegar el Pla per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS), que en aquests moments compta amb més de 60 activitats en marxa en quatre àmbits: educatiu, sanitari, comunitari i laboral. Dins del PAAS cal destacar el PAFES (Pla d’activitat física, esport i salut), adreçat prioritàriament a persones amb diabetis tipus 2 ateses a l’atenció primària.
 
L’Agència de Salut Pública de Catalunya també presta assessorament tècnic i suport econòmic a l’Associació de Diabètics de Catalunya, per a la realització de diferents activitats de sensibilització i informació a la població en general, i a les escoles en particular, i per a l’organització de les colònies i els campaments d’estiu adreçats a infants i joves amb diabetis.
 
També ha editat la publicació "Com conviure amb la diabetis de tipus 1, saber-ne més per viure millor", que es lliura, com a instrument d’educació diabetològica, a tots els pacients i familiars a l’inici de la malaltia. D’altra banda, es facilita material de suport per a l’autocura de la diabetis i dels factors de risc cardiovascular (tabac, hipertensió, colesterol, sedentarisme) als centres sanitaris del Servei Català de la Salut.
 
Pel que fa a la recerca, el Departament de Salut dóna suport econòmic a estudis de prevenció de la diabetis com el DE-PLAN, que avalua instruments per definir el risc de desenvolupar diabetis i proposa estratègies de prevenció mitjançant la modificació d’estils de vida en persones de risc. També ha donat suport a l’estudi PREDIMED, que analitza el paper de la dieta mediterrània per reduir l’aparició de la diabetis.
 
Activitats del Dia Mundial de la Diabetis 2013
 
Més de vint delegacions de l’Associació de Diabètics de Catalunya organitzen diverses activitats per commemorar aquest Dia: conferències, tallers, taules informatives, caminades, etc.
 
A més, la setmana passada es va organitzar una jornada de conscienciació al Parlament de Catalunya. També s’il·lumina de color blau la façana de l’Ajuntament de Barcelona i altres edificis emblemàtics arreu de Catalunya. Com en altres anys, a la plaça de la Catedral s’instal·la un envelat per donar informació i passar el test de risc. El test es distribuirà també a través de les oficines de farmàcia i es penjarà en les pàgines webs de les entitats implicades.
 
Juntament amb l’Associació de Diabètics de Catalunya (ADC) i el Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, col·laboren en les activitats l’Associació Catalana de Diabetis (ACD), la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), l’Escola Universitària d’Infermeria de Bellvitge, l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC), el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, la Universitat dels Pacients, el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM), Casa Ametller, la Federació de Diabètics Espanyols (FEDE), la Fundació SED, l’Institut d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol) i la Societat Espanyola de Diabetis (SED).
 
Més informació:
 
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined