D’altra banda, durant aquests dies la conselleria, juntament amb Minjoice Europe, i en col·laboració amb la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona, Banc de Sabadell i Mercabarna, també ha organitzat Shanghai Export Alimentació i Begudes (B2B), el segon networking a Xangai per a empreses catalanes d'alimentació i begudes. Ahir el conseller va presidir la cloenda d’aquestes jornades.
L'objectiu d’aquest networking era oferir a les empreses contactes personalitzats amb distribuïdors i importadors xinesos per a introduir els seus productes al país. El coneixement adquirit i els contactes realitzats permetran a les empreses assistents iniciar relacions comercials en el mercat xinès amb una visió objectiva i, en un futur, introduir i consolidar els seus productes a Xina.
Les empreses catalanes inscrites, un total de catorze, totes del sector de l'alimentació, han pogut gaudir d'un servei integral, amb agendes personalitzades, preparació de les entrevistes amb anterioritat (importadors, distribuïdors, cadenes gourmets i canal Horeca), traductors individuals i assessorament financer. A més, les empreses participants han pogut tenir una visió global del mercat xinés, mitjançant visites a diversos canals de distribució de diferents segments de la ciutat.
Josep Maria Pelegrí ha remarcat la importància de la internacionalització com un dels objectius estratègics del Departament d’Agricultura per a aquesta legislatura i ha fet èmfasi en què “aquest és un altre indicador d’oportunitats per al sector, com ho prova el fet que només l’any 2012 el cens d’empreses exportadores va créixer en 2.732 companyies fins a 46.000 grups exportadors, i va ser el segon exercici consecutiu en què els mercats internacionals van guanyar terreny a l’Estat com a principal client de les nostres empreses”.
El conseller ha refermat la voluntat del Departament de donar suport el sector amb tots els mitjans al seu abast en aquest procés d’internacionalització, a través de Prodeca, i molts especialment pel que fa als mercats emergents com és xinès que poden acabar essent motors de noves oportunitats per a la nostra indústria agroalimentària i per a l’impuls de l’activitat econòmica de Catalunya”, i ha afegit que “Catalunya constitueix sens dubte un dels principals clústers agroalimentaris en l’àmbit internacional i l’evolució global de les exportacions catalanes així ho avala”.
En aquest sentit, cal destacar que el 54,3% de les vendes a l’exterior va superar el 45,7% de les que es van quedar al mercat estatal. I en el sector agroalimentari el salt qualitatiu i quantitatiu encara ha estat més gran fins al punt que, l’any passat, les empreses agroalimentàries catalanes van exportar per un valor de 7.914 M€, un 14,5% més que el 2011 i un 45% més que el 2009. De fet, va ser un dels sectors exportadors més dinàmics de la indústria catalana. A més, la taxa de cobertura, que és el percentatge d'importacions que es poden pagar amb les exportacions, s'ha incrementat en un 40,25% del 2005 al 2012, i el 2013 gairebé es troba en un punt d'equilibri.