La directora de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS), Carmela Fortuny, i els representats de les principals patronals de centres residencials de gent gran (Associació Catalana de Recursos Assistencials, Unió Catalana d’Hospitals, Consorci de Salut i Social de Catalunya, Centres Sociosanitaris Catòlics de Catalunya, Unió de Petites i Mitjanes Residències i Associació de Centres d’Atenció a la Dependència de Catalunya) han signat avui un acord per garantir la racionalització i sostenibilitat del sector. L’acte ha estat presidit per la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté.
La directora general de l’ICASS ha explicat que “l’objectiu d’aquestes mesures, atesa l’actual situació pressupostària i financera, és garantir a les entitats prestadores dels serveis que puguin continuar treballant amb els mateixos estàndards de qualitat i d’atenció a la persona com fins ara”. Fortuny també ha explicat que arran de l’entrada en vigor de la Llei de la dependència i la Llei de serveis socials s’ha generat un nou marc legal que ha permès l’accés als serveis socials especialitzats a un segment de la població molt important que fins aleshores no havia tingut la possibilitat d’accedir-hi. “I tot plegat produeix un canvi de paradigma en el marc assistencial actual que fa necessari replantejar el model d’atenció directa, però sense sortir d’un marc organitzatiu preestablert”, ha dit la màxima responsable de l’ICASS.
En aquest sentit, en primer lloc, totes dues parts han acordat adequar els requeriments professionals a les actuals necessitats d’atenció a la gent gran. La directora general de l’ICASS ha insistit que “s’ha treballat una proposta sota la premissa irrenunciable que la qualitat de l’atenció a la gent gran no es vegi reduïda ni desvirtuada”. L’acord al qual s’ha arribat amb el sector implica el manteniment de la presència efectiva en els centres de gent gran de totes les categories professionals i només és redueix la ràtio d’atenció en aquelles categories que tenen menys incidència en l’atenció directa de les persones dependents. En aquelles categories que tenen una intervenció més directa sobre l’usuari amb un nivell de dependència més alt, com ara gerocultors, metges o diplomats i diplomades en infermeria, les hores de dedicació professional es mantenen inalterades.