El conseller del Departament d’Interior, Ramon Espadaler, ha inaugurat aquesta tarda la V Jornada de les Víctimes d’Accident de Trànsit. “Junts podem”, organitzada pel Servei Català de Trànsit (SCT) i que ha tingut l’objectiu de commemorar el Dia Mundial de les Víctimes d’Accident de Trànsit.
Espadaler ha destacat “la continuïtat i l’ampli consens que han tingut els objectius i les polítiques de trànsit i seguretat viària, que no han variat amb els canvis de govern”. El conseller ha recordat que s’està ultimant el Pla Estratègic de Seguretat Viària 2014-2020 per poder assolir l’objectiu de reduir al 2020 l’accidentalitat mortal en un 50% respecte al 2010 i ha afegit que “ens estem dotant d’aquesta planificació estratègica que recull tot el que s’ha fet fins ara i que volem que emani de tots els agents implicats”.
El director de l’SCT, Joan Josep Isern, ha estat l’encarregat de cloure l’acte i ha assegurat que “és difícil conscienciar la societat però hem d'actuar per arribar algun dia a la sinistralitat zero". Isern també ha remarcat que “les polítiques que van ser efectives per assolir la reducció de més del 50% de la sinistralitat al 2010 s'hauran d’implementar amb noves iniciatives per continuar avançant”.
A la jornada, el cap del Departament de Psiquiatria de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Miquel Casas, ha presentat l’estudi “Avaluació i tractament dels factors psicopatològics implicats en la conducció de risc i sinistralitat viària”, impulsat per l’SCT, el Departament d’Interior i el Departament de Sanitat i amb la col·laboració de la Càtedra de Seguretat Viària de la Universitat Autònoma de Barcelona i el RACC. Casas ha ressaltat que de la mostra analitzada es pot extreure que aproximadament un 40% dels conductors que assisteixen als cursos de recuperació del permís de conduir probablement pateixen una psicopatologia com els trastorns d’atenció o d’impulsivitat que provocarien la conducció de risc. El cap del Departament de Psiquiatria de l’Hospital de la Vall d’Hebron ha assegurat que “l’objectiu final d’aquesta recerca és contribuir a la reducció de la sinistralitat, atorgant als factors psicopatològics un pes rellevant en la conducció de risc que ha suposat una infracció greu de la normativa reiteradament” i ha advocat per la identificació, diagnòstic i tractament preventiu de casos de trastorns psicopatològics que puguin tenir conseqüències en l’entorn viari.
També ha intervingut el psicòleg de l’Àrea de Rehabilitació Neuropsicosocial de l’Institut Guttmann, Joan Saurí, que ha explicat com s’ajuda des de la psicologia de la rehabilitació a les víctimes d’accident de trànsit amb una discapacitat adquirida a començar una nova vida amb una “reinserció social satisfactòria”. Saurí també ha destacat que “una intervenció psicològica precoç ajuda a progressar més ràpidament a la persona afectada i que és necessari que es mantingui després de l’alta mèdica perquè puguin arribar a viure de la manera més plena possible”.
A més, l’acte ha estat un espai de reflexió sobre les principals problemàtiques que han d’afrontar avui dia les víctimes i familiars d’accidents de trànsit i de quina manera es pot continuar millorant l’assistència i els recursos amb què poden comptar els afectats després d’haver patit un sinistre viari. En aquest sentit, les associacions de víctimes, AP(A)T, STOP accidentes Catalunya i TRACE han valorat l’assistència que s’ofereix des del Servei d’Informació i Atenció de les Víctimes (SIAVT) de l’SCT, que va entrar en funcionament al març de 2012 per tal d’augmentar la capacitat de resposta de l’Administració davant les víctimes. En aquest escenari també s’ha debatut sobre qüestions jurídiques, del codi penal i de la rehabilitació de conductors reincidents, entre d’altres.
En el transcurs de la V Jornada de les Víctimes d’Accident de Trànsit s’han projectat reportatges audiovisuals sobre persones que han utilitzat el SIAVT i també la vivència de dos familiars de víctimes mortals d’accident de trànsit, l’Eba Álvarez i el Ricard Rodríguez. Un altre material difós a l’acte ha mostrat el testimoni de causants de sinistres viaris, dos dels quals estan complint actualment penes de presó. La jornada ha estat presentada i moderada pel periodista Joan Torruella.