L'economia circular, eix de debat de l'11a Jornada de Prevenció de Residus

query_builder   14 novembre 2013 10:02

event_note Nota de premsa

L'economia circular, eix de debat de l'11a Jornada de Prevenció de Residus

Imatge de la jornada
     

  • L’objectiu és que tots els residus puguin ser transformats en matèria primera
  •  El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, diu que el Programa General de Gestió de Residus i Recursos de Catalunya 2013-2020, en fase d’elaboració, apostarà clarament per l’aplicació de mesures per potenciar  l’economia circular


El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, ha obert aquest matí l’11a Jornada de Prevenció de Residus, organitzada enguany conjuntament per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i l’ACR+ (Associació de Ciutats i Regions per al Reciclatge i la gestió sostenible dels Recursos) que demà celebra la seva Assemblea General a Barcelona.
 
En aquesta edició de la jornada, s’estan abordant perspectives de futur de la prevenció des d’una dimensió climàtica i econòmica, i s’està debatent sobre la transició cap a l’anomenada economia circular. L’objectiu és prevenir al màxim els residus, i que els que encara es generin puguin ser transformats en matèria primera. D’aquesta manera, se’n maximitza la sostenibilitat i se n’evita la sobregeneració i la disposició en abocadors i incineradores, i s’afavoreix la reutilització, el reciclatge i el compostatge. En definitiva, cal donar el pas de considerar els residus com recursos, que en un territori com Catalunya, amb dependència externa de matèries primeres, poden rebaixar aquesta dependència.
 
Actualment el teixit d’empreses gestores de residus a Catalunya, prop de 900, ja treballa en aquesta línia, valoritzant al màxim els residus perquè es puguin integrar com a matèries primeres en els processos de producció.
 
 
El Programa General de Gestió de Residus i Recursos de Catalunya 2013-2020, cap a una nova visió més sostenible dels residus
 
El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost,  ha comentat durant la Jornada que els objectius del Programa General de Gestió de Residus i Recursos de Catalunya 2013-2020, actualment en elaboració, ja aposten clarament per l’aplicació de mesures encaminades  a integrar els residus al màxim en el sistema productiu: Potenciar la gestió dels residus com a recursos; reduir-ne la generació, impulsant la prevenció i particularment la reutilització; fer del reciclatge i la reutilització opcions econòmicament atractives per als sectors públics i privats; reduir, des d’una perspectiva de cicle de vida, les emissions de gasos d’efecte hivernacle i altres impactes associats a la gestió de residus i obtenció de recursos; fer aflorar tots els costos associats a la gestió, implicant-ne la ciutadania; i garantir el compliment de la normativa relacionada amb la gestió de residus.
 
Segons Tost, “pensar en recursos, enlloc de pensar en residus, esdevé un canvi cultural de primera magnitud que implica modificar de forma radical tota l’estratègia de gestió i tractament dels materials de rebuig de l’activitat humana”.
 
 
La política de recursos i residus, una política econòmica
 
Aquest camí cap a una economia circular ve avalat per totes les directrius internacionals sobre sostenibilitat, inclosa l’estratègia “Europa 2020” de la Comissió Europea, que aspira a una economia més eficient dels recursos naturals.  També queda concretat com a objectiu en els programes d’actuació ambiental de la UE i en l’“Estratègia Temàtica per a la Prevenció i el Reciclatge dels residus”. L’estratègia “Europa 2020” reconeix explícitament que l’ús més eficient dels recursos crea ocupació, millora la productivitat, aporta beneficis econòmics i permet avançar cap a una economia “baixa en carboni”. Així doncs, reduir residus comporta també evitar les emissions de CO2 equivalent en un procés de descarbonització de l’economia.



undefined
undefined
undefined
undefined
undefined