Protecció Civil de la Generalitat demana extremar la precaució davant el risc de nevades, onatge, vents i pluja durant el cap de setmana

query_builder   15 novembre 2013 13:40

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat demana extremar la precaució davant el risc de nevades, onatge, vents i pluja durant el cap de setmana

 • Protecció Civil posa en ALERTA el pla NEUCAT per la previsió de nevades durant el dia d’avui a l’Alt Pirineu i Aran, al nord de Girona i a la Catalunya Central. La cota de neu se situa als 700 metres i es poden acumular gruixos superiors als 5 cm
 • Durant la propera matinada i demà dissabte al matí, les nevades afectaran a les Terres de l’Ebre i Tarragona, però no es preveu que nevi a cotes baixes si no en les parts altes. La cota de neu es situarà als 700 metres
 • Per evitar ensurts, reviseu l’estat dels aparells de calefacció, les calderes, les estufes i, en general, els elements de combustió i assegureu-vos que en faci el manteniment i la reparació una persona autoritzada
 • Protecció Civil ha posat en ALERTA el Pla INUNCAT davant la previsió d’onades superiors als 2,5 m avui al litoral de Barcelona i de Girona. Demà, l’onatge afectarà tot el litoral i a Barcelona es poden donar onades superiors als 4 m
 • L’ALERTA INUNCAT també inclou els avisos de pluja intensa i per acumulació durant el cap de setmana. Demà i diumenge es poden superar els 20 l/m2 en 30 minuts a les Terres de l’Ebre, litoral i prelitoral de Tarragona i a les comarques del Garraf i de l’Alt Penedès
 • Pel que fa a l’avís per acumulació de pluges, demà i diumenge es poden acumular més de 100 litres en 24 hores a tot el prelitoral, menys l’Empordà
 • Protecció Civil manté en PREALERTA el pla PROCICAT per vents superiors als 90 km/h durant el dia d’avui al Pirineu i a l’Alt Empordà. Demà, l’afectació per vent serà generalitzada al litoral i prelitoral menys a l’Empordà
 
Risc per nevades: ALERTA NEUCAT
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat informa que, en base a les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), posa el Pla NEUCAT d'emergències per nevades a Catalunya en fase d’ALERTA per la situació de risc alt per nevades.
 
Segons les previsions meteorològiques es preveuen nevades al terç nord de Catalunya durant tot el dia d’avui. La cota de neu voltarà els 600m. La combinació de la neu i el fort vent del nord produirà el fenomen del torb. En tot l’episodi és possible que a l’extrem nord del Pirineu Occidental s’acumulin gruixos superiors a 5cm de neu en cotes per sobre del 700m.
 
A partir d’aquesta nit i matinada es preveu que les nevades puguin afectar a les comarques del Montsià, Baix Ebre, Terra Alta, Baix Camp, Priorat, Alt Camp i Conca de Barberà. La cota de neu voltarà els 700 metres al sud del país al principi del dia, i anirà pujant amb el pas de les hores. S’espera que s’acumulin gruixos superiors a 10cm en cotes per sobre dels 900m.
 
Protecció Civil de la Generalitat vol recordar que davant la previsió de nevades i la baixada important de les temperatures, augmenta el perill que es produeixin accidents a la llar com a conseqüència d'un funcionament deficient dels sistemes de calefacció o de poca ventilació, que poden causar ferits greus o, fins i tot, la mort. En aquest sentit és important que abans d’utilitzar-los reviseu l’estat dels aparells de calefacció, les calderes, les estufes i, en general, els elements de combustió i assegureu-vos que en faci el manteniment i la reparació una persona autoritzada.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments com a conseqüència de la neu és obligatori circular amb cadenes a la C-142b entre Vaquèira i el Pla de Beret i a la C-28 per accedir al Port de la Bonaigua. Si se circula amb neu o gel a la calçada es recomana seguir aquests consells viaris:
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana que, en els llocs on es produeixin nevades intenses o acumulacions importants de neu, cal tenir precaució:
 
 • En cas de nevada, col·laboreu en la neteja de les voreres de davant de casa i dels camins d'accés a casa a les zones rurals.
 • En cas que hi hagi neu acumulada als terrats, terrasses o balcons, retireu-la sense abocar-la a la via pública.
 
Al vehicle:
 
 • Limiteu la mobilitat en cas de nevada. Seguiu les recomanacions del Servei Català de Trànsit.
 • Disposeu de cadenes en bon estat, llanterna i manta de viatge.
 • Comproveu l'estat de les bateries, el dipòsit de benzina, els llums, els frens, els pneumàtics, la calefacció, el parabrisa...
 
 
A l'habitatge, si baixen molt les temperatures:
 • Tingueu preparat un transistor i piles de recanvi, llanternes, aliments rics en calories, combustible per a la calefacció i una farmaciola amb els medicaments habituals.
 • Reviseu els punts d'entrada d'aire (cal que els protegiu amb una cinta que aïlli), l'estat de la teulada i el baixant d'aigua, les branques dels arbres (si són massa llargues cal que les podeu) i l'estat de la calefacció.
 
Si heu de sortir a l’exterior, si baixen molt les temperatures:
 • Abrigueu-vos bé. Poseu-vos peces de roba lleugeres, l'una sobre l'altra. Les manyoples proporcionen més escalfor que els guants.
 • Protegiu-vos sobretot la cara i el cap, i eviteu que l'aire fred us entri directament als pulmons.
 • Eviteu fer esforços físics intensos: es corre el perill de patir una lesió a l'organisme.
 • No deixeu que les persones d'edat avançada ni tampoc els més petits surtin a l'exterior.
 
Consells amb aparells de calefacció, calderes, estufes:
 
 • Reviseu l’estat dels aparells de calefacció, les calderes, les estufes i, en general, els elements de combustió i assegureu-vos que en faci el manteniment i la reparació una persona autoritzada.
 • Recordeu que cal complir amb els períodes de revisió i manteniment de calderes que estableix la normativa.
 • Renoveu o feu revisar els aparells molt antics o quan noteu que no funcionen correctament.
 • No feu servir els aparells de calefacció si no esteu segurs del seu bon funcionament, si fan una olor estranya en connectar-los o si no semblen en bon estat.
 • A les xemeneies, assegureu-vos que el tir estigui obert. Recordeu que cal escombrar les cendres regularment.
 • No feu servir mai dins de casa forns de cuina per escalfar una habitació, fogonets de càmping ni altres elements d’exterior.
 • Eviteu fer servir dins de casa estufes portàtils que funcionen amb gasolina, gas propà o carbó. En el cas que no hi tingueu més remei, assegureu-vos sempre que hi ha una bona ventilació.
 • Reviseu que els sistemes de ventilació no estiguin tapats ni obstruïts, especialment a llocs on hi ha vent fort. No s’han de fer servir mai en llocs sense ventilació.
 • Ventileu cada dia durant uns minuts els locals, habitatges o estances, per garantir l'entrada d'oxigen i aire net.
 • Apagueu les estufes a la nit i sempre que no siguin realment necessàries.
 • Quan reviseu l’aïllament de finestres i portes de l’exterior, no tapeu les reixes ni els conductes de ventilació de gas o combustió: serveixen per garantir una bona combustió i alhora per evitar l'acumulació de gasos.
 • No acosteu les estufes, els brasers, etc. a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos. Tampoc eixugueu roba o altres objectes sobre l’estufa, el braser o la cuina de llenya, ja que podríeu provocar un incendi. No els cobriu amb cap objecte.
 • Mantingueu els nens lluny d'estufes, brasers i xemeneies. No deixeu encenedors al seu abast.
 
En la conducció amb neu i gel a la calçada el SCT recomana:
 • Conduir amb suavitat
 • No frenar bruscament
 • Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments
 • Augmentar la distància de seguretat entre vehicles
 • Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles
 • No avançar si no és necessari
 • Portar les cadenes per si són necessàries
 • Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d'aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant. I passa el mateix quan la neu és tova i acabada de caure
 • En arrencar el vehicle sobre neu potser que les rodes patinin i s'enfonsin, per evitar-ho posar-les amb línia recta i arrencar amb segona, deixar anar molt lentament l'embragatge, mantenint una acceleració sua i constant, i no moure la direcció fins que el vehicle no estigui en moviment.
 
Risc per mala mar al litoral central i nord: ALERTA del Pla INUNCAT
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la Prealerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT en base a les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de mala mar des d’avui dia 15 fins el proper diumenge dia 17 de novembre.
 
Segons la darrera previsió del Servei Meteorològic de Catalunya, es preveu per avui divendres i fins les 20.00 hores un episodi d’estat de la mar amb onades superiors als 2,5 metres (maregassa) que afectarà el litoral de Girona i Barcelona. De cara a demà dissabte l’afectació serà generalitzada a tot el litoral català a partir de les 8.00 del matí i fins les 02.00 de matinada de diumenge. L’afectació serà especialment intensa al litoral de la demarcació de Barcelona de les 20.00 a les 02.00 hores, on es podran donar onades superiors als 4 metres (mar brava).
 
Diumenge l’afectació es redueix i afecta a comarques del litoral de Girona i de Barcelona fins les 02.00h de la matinada de dilluns.
 
Risc per intensitat i acumulació de pluja: ALERTA del Pla INUNCAT
Protecció Civil de la Generalitat, també, està especialment amatent a l’episodi de pluges previst pel cap de setmana. En aquest sentit, segons el SMC dissabte i diumenge es preveu un episodi d’intensitat i acumulació de pluja. A les Terres de l’Ebre i el litoral i prelitoral de Tarragona, Barcelona i Girona, excepte Alt i Baix Empordà, on es podrà superar el llindar d’intensitat de 20 L/m2 en 30 minuts. D’altra banda, es podrà superar el llindar d’acumulació de pluja de 100 L/m2 en 24 hores a tot el prelitoral menys a l’Empordà.
 
Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució a la població en les activitats recreatives o professionals al mar. També recomana que no s’accedeixi als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força i respectar els tancaments d’accessos a aquests punts. A més, s’aconsella allunyar-se d’espigons, esculleres i passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Recordeu que podeu ser arrossegat per l’onatge en aquests punts quan el fenomen és d’una intensitat com la prevista. Si algú cau a l’aigua truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte de la caiguda per indicar-ho als serveis de salvament. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions
 
Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, Protecció Civil ha avisat els municipis afectats per la situació de risc.
 
Es pot seguir l’evolució meteorològica al compte de Twitter @meteocat i els consells d’autoprotecció al compte de twitter de Protecció Civil @emergenciescat
 
 
Risc per vent: prealerta del Pla PROCICAT
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la Prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per forts vents que, durant el dia d’avui, podran superar els 90 km/h a les comarques de l’Alt Pirineu i Aran, Ripollès i Alt Empordà. El vent bufarà de component nord. Les ratxes màximes més fortes s’assoliran a les cotes més elevades.
 
Per demà, l’afectació es generalitza a les comarques de Terres de l’Ebre, Tarragona, interior de Lleida i el litoral i prelitoral de Barcelona i Girona (excepte Alt i baix Empordà). L’afectació serà generalitzada de les 8.00 a les 20.00 hores.
 
Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que faci seguiment de les condicions meteorològiques i adapti les seves activitats a l'aire lliure en cada cas, sobretot a l'alta muntanya, a les possibles nevades i forts vents, i també cal ser molt prudents en la conducció. S’aconsella que es tinguin en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció necessàries en aquests casos, especialment pel que fa a fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. En els moments de les ràfegues més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents.
 
Per a la conducció amb vent, el Servei Català de Trànsit (SCT) demana seguir aquests consells per tal d’evitar accidents:
 
 • Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
 • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
 • Subjectar el volant de manera segura i forta.
 
A més, la DGPC recomana
 • trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència
I els consells davant de ventades a: www.gencat.cat/interior/ventades 
Podeu consultar més consells sobre les ventades a: www.gencat.cat/interior/ventades
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined