Els Bombers, el Parc Natural de Montsant, la FEEC i l'Ajuntament de Morera de Montsant treballen plegats en la millora de la seguretat a la zona

query_builder   15 novembre 2013 17:22

event_note Nota de premsa

Els Bombers, el Parc Natural de Montsant, la FEEC i l'Ajuntament de Morera de Montsant treballen plegats en la millora de la seguretat a la zona

  • Una de les primeres accions dutes a terme ha estat la revisió, per part dels Bombers de la Generalitat, de les condicions de seguretat de la Via Ferrada
  • Totes quatre institucions han creat un grup de treball per analitzar i millorar la seguretat de les persones que accedeixen a Montsant
  • També impulsaran diverses actuacions informatives i divulgatives que ajudin a millorar la seguretat i disminuir les actuacions dels Bombers en rescats i recerques
Bombers de la Generalitat revisen la Via Ferrada
L’Ajuntament de Morera de Montsant, el Parc Natural de la Serra de Montsant, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i els Bombers de la Generalitat han posat en marxa un nou grup de treball a través del qual volen millorar la seguretat dels excursionistes a Montsant. Les diverses institucions tenen com a objectiu analitzar les possibles accions que es poden emprendre per tal d’assolir una millor seguretat de totes les persones que accedeixen a Montsant per practicar tant activitats d’oci i lleure com l’excursionisme, l’escalada o d’altres esports de muntanya.
 
 
Primera acció realitzada: revisió de la via ferrada de Montsant
En la seva darrera trobada, els integrants del grup de treball van concretar la primera acció a dur a terme: estudiar quines havien de ser les mesures de seguretat que garantien la reobertura de la via ferrada que hi ha a Montsant.
 
Per aquest motiu, membres del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat han realitzat, a finals d’octubre, una inspecció tècnica de la via ferrada, mitjançant la qual han determinat els condicionants mínims de seguretat que ha de complir la via ferrada abans de ser reoberta.
 
A través d’aquest estudi professional, el Parc Natural de Montsant podrà encarregar un projecte tècnic per portar a terme el reequipament de la via ferrada a través dels membres de la comissió d’equipaments de la FEEC dels equipadors de la FEEC. Amb aquesta actuació, es millorarà de forma important la seguretat de les persones que accedeixin a la via ferrada, un cop estigui reoberta.
 
A més a més, el Parc Natural, en col·laboració amb els altres integrants del grup de treball, està treballant actualment en l’elaboració de materials divulgatius (cartells, panells informatius, tríptics, etc.) que també alertaran sobre el grau de dificultat tècnica de la via ferrada.
 
 
Altres mesures de tipus informatiu i divulgatiu
Actualment, les persones que s’adrecen a la seu del Parc Natural de Montsant ja reben consells per gaudir de la muntanya amb seguretat. Concretament, a un dels materials lliurats al parc (el mapa amb itineraris i informacions d’interès), els excursionistes ja hi troben conceptes bàsics de seguretat per posar en pràctica abans de començar l’activitat, durant la marxa, i en cas d’accident, així com el telèfon d’emergències al qual trucar en cas d’accident: el 112.
 
A més a més, el Parc Natural de Montsant ja treballa en altres consells de seguretat que es difondran. En aquest cas, es tracta de consells relacionats amb la pràctica de l’escalada.
 
Aquests consells també es poden consultar a la pàgina web dels Bombers www.gencat.cat/seguretatmuntanya, un espai on els Bombers de la Generalitat detallen els conceptes bàsics de seguretat a tenir en compte en la pràctica d’esports i activitats de lleure al medi natural.
 
 
El programa d’autoprotecció a la muntanya dels Bombers de la Generalitat
El Grup de Treball de Millora de la Seguretat a Montsant s’inscriu dins del Programa d’Autoprotecció al Medi Natural dels Bombers de la Generalitat a l’àmbit de tot Catalunya. Un dels eixos principals ha estat la creació dels Grups de Treball que volen augmentar la seguretat dels practicants d’activitats esportives o lúdiques en aquests massissos.
 
A més de Montsant, actualment, els Bombers participen en els grups de Treball de millora de la seguretat als massissos del Pedraforca i Montserrat.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined