#42

El triangle de la recerca, ciència i innovació: Massachusetts - Catalunya - Israel

query_builder   15 novembre 2013 21:07

event_note Nota de premsa

#42

El triangle de la recerca, ciència i innovació: Massachusetts - Catalunya - Israel

Infografia

 “Venim a aprendre d'Israel, però també a cooperar i ajudar-nos mútuament". Sota aquesta premissa, el president de la Generalitat, Artur Mas, va iniciar dissabte passat una visita de 4 dies a Israel amb l’objectiu de reforçar les relacions institucionals entre Catalunya i Israel i establir vincles sòlids i estables entre els dos països. El cap de l’Executiu va viatjar acompanyat d’una delegació empresarial, formada per una trentena d’empreses catalanes dels sectors TIC i Smartcities, amb l’objectiu de trobar socis tecnològics, conèixer potencials inversors, detectar productes innovadors per introduir-los al mercat europeu i llatinoamericà i, en general, cooperar internacionalment i en projectes de recerca i innovació.

Després d’haver visitat Massachusetts l’any passat, el president de la Generalitat ha aprofitat la visita a Israel per completar el triangle tecnològic Massachusetts – Israel – Catalunya. D’aquesta manera, Mas ha visitat alguns dels projectes R+D de les principals empreses internacionals presents a Israel, com Cisco, que l’any 2012 va posar en marxa a Israel el seu centre de R+D que ocupa a més de 500 persones. A més a més, el president de la Generalitat va pronunciar una conferència a la universitat de Tel Aviv titulada Catalonia, The knowledge hub in southern Europe, on va recordar que “Catalunya es el segon país de la Unió Europea que guanya més ajuts per projectes de recerca”. 

Conveni amb cinc universitats

La visita a la Universitat de Tel Aviv va servir per tancar un conveni amb aquest centre per tal de crear un programa d’ajuts a estudiants de doctorat catalans especialitzats en emprenedoria. Però aquest no és l’únic conveni signat en el camp de la recerca, ja que se n’han tancat fins a cinc amb les quatre grans Universitats d'Israel -Hebrew University of Jerusalem, Israel Institute of Technology (Technion), Weizmann Institute of Science i Tel Aviv University- i també amb l’agència per a la recerca i el desenvolupament d’Israel, Matimop. Amb aquests acords, el Govern posa en marxa un programa de col•laboració científica amb Israel, amb una inversió d'1M€ en els propers 3 anys (2014 - 2016), que vindrà acompanyada d'una inversió similar per part del govern i les institucions israelianes. "El viatge a Israel ha servit per aprendre a traslladar la nostra base científica a la cadena productiva del país", va dir Mas.

Start up nation

Al marge de la recerca, l’emprenedoria també ha estat dels eixos fonamentals de l’expedició catalana amb l’objectiu de convertir Catalunya en una Start up Nation. La delegació va poder conèixer de primera mà alguns dels instruments que ha establert Israel per assegurar el seu model de creixement econòmic basat en les empreses d’alt valor tecnològic: incubadores com The Time i  empreses de capital risc com Jerusalem Venture Partners. “Si aconseguim afegir a la nostra base industrial, atractiu turístic i capacitat de captar inversió estrangera, una bona producció agrària i economia del coneixement, aconseguirem un mix econòmic molt interessant per a Catalunya”, va afirmar el president després de visitar aquestes empreses. Mas va aprofitar la visita per recordar que l’executiu català està treballant en el foment de les start up, tot i que va reconèixer que a Israel “ho tenen tot molt ben organitzat” i “pot arribar a crear 500 noves empreses l’any”. “Aquest és el nostre gran repte”, va reconèixer Mas, que ha situat Israel com exemple a seguir en aquest camp. Israel és el tercer país amb més companyies que cotitzen al Nasdaq, el segon país del món en nombre de Start Ups  i el tercer país en nombre relatiu d’emprenedors. A més a més, de cada 10.000 habitants 145 són científics, la xifra més alta del món.

Catalunya i Israel, en paral·lel

 Els paral·lelismes entre Catalunya i Israel han estat presents durant tot el viatge. Els dos països competeixen a la primera divisió de la producció científica mundial i comparteixen un mateix model econòmic i empresarial destinat a convertir el valor afegit en creació d’empreses. Però les similituds van encara més enllà, si Catalunya té una població de 7,6M, Israel la té de 7,9; i si Catalunya ocupa una extensió territorial de 32.000 km2, Israel ocupa 27.000 km2. És més, Israel és un referent com a poble que vol existir. Cal recordar que l’estat d’Israel es va proclamar el 1948 i va ser reconegut un any després. A més, la llengua hebrea va renéixer com a llengua popular al segle XX i avui és una llengua de comunicació i cultura per a nou milions de persones. Aquestes semblances han tingut especial rellevància en el vessant més   institucional del viatge, que inclou dues reunions d’alt nivell amb el president israelià, Shimon Peres, i el ministre de finances, Yair Lapid. Mas va aprofitar per traslladar-los la realitat catalana i exigir “una Europa més forta, que sigui capaç de prendre decisions al més alt nivell” i, a nivell intern de país “més poder, més autogovern i major sobirania” per resoldre els temes que afecten els ciutadans. Tal i com va comentar el president a una entrevista al diari “Yedioth Ahnoroth”, “volem preservar la nostra identitat i el nostre projecte de futur de manera pacífica i democràtica”. “Catalunya és un poble que vol volar alt, encara que alguns ens vulguin tallar les ales”, va afegir.

No a la banalització del nazisme

L’expedició a Israel ha servit per conèixer de primera mà el passat, el present i el futur del país a través de visites a llocs emblemàtics del país com el mur de les lamentacions o el memorial Yad Vashem, més conegut com a Museu de l’Holocaust, des d’on el president de la Generalitat va fer arribar un missatge als que “acusen el poble català, els seus dirigents i a mi mateix d’encapçalar un moviment que està sota les directrius del nazisme, o del feixisme, o de la violència”. Segons Mas, “és una falsedat enorme, davant d’aquestes parets del Museu de l’Holocaust, els vull demanar a tota aquesta gent que en el conjunt de l’Estat fan aquestes proclames que facin una reflexió, que vinguin aquí i s’adonaran del que significa la violència, l’extermini, el nazisme i el feixisme”. El president de la Generalitat va fer una ofrena floral i va deixar la insígnia de president “com a símbol de comunió entre la institució de la Generalitat, la nostra seu històrica, i el poble jueu, a través d’aquest museu de l’Holocaust”.

Més de 60 acords

Aquesta missió ha acabat amb una seixantena d’acords entre empreses catalanes i israelianes. Després del viatge, les companyies han començat projectes empresarials conjunts per desenvolupar nous productes i serveis en el camp de les TIC i les Smartcities.  La delegació que estava formada per 30 empreses catalanes que, durant cinc dies, van mantenir prop de 200 reunions concertades amb companyies israelianes. Cosa que els ha permès trobar socis tecnològics, conèixer potencials inversors i cooperar internacionalment en projectes de recerca i innovació.

1  

Fitxers adjunts

Infografia en PDF

Infografia en PDF
PDF | 9291

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined