Protecció Civil de la Generalitat: Actualització de les alertes per vent, neu, pluja i mala mar

query_builder   16 novembre 2013 22:08

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat: Actualització de les alertes per vent, neu, pluja i mala mar

 • ALERTA PROCICAT VENTS: Es manté previsió forts vents al Pirineu, Prepirineu, litoral i prelitoral de Barcelona i les comarques d’Osona i Noguera
 • ALERTA INUNCAT per intensitat pluges: s’amplia la previsió a les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental
 • ALERTA INUNCAT per acumulació pluges: Al Priorat i al Baix Camp, a les 20.00 hores es fregava ja el llindar per acumulació de 100 L/m2 en 24 hores
 • ALERTA INUNCAT per Estat de la Mar: El llindar es rebaixa a onades superiors als 2,5 metres (maregassa) afectant tot el litoral català
 • ALERTA NEUCAT: s’amplia l’episodi de neu fins les 07.00 hores de demà a les comarques de les Terres de l’Ebre , a les Garrigues, al Segrià i al Priorat
 
Risc per vent: ALERTA del Pla PROCICAT
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté l’ALERTA del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per forts vents. el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es manté a l’afectació  Pirineu, Prepirineu, litoral i prelitoral de Barcelona i les comarques d’Osona i la Noguera, amb ratxes màximes que poden superar els 90 km/h.
 
Segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya, alguns registres de vent durant el dia d’avui: Observatori Fabra de Barcelona 90 km/h, Port del Compte (Solsonès) 90 km/h, i altres registres, Badalona (Barcelonès) 79,2 km/h, Cabrils (Maresme), 79,2 km/h i Vilassar de Mar (Maresme) 72 km/h.
 
El vent bufarà de component est, sobretot de gregal. Les ratxes màximes més fortes s’assoliran a les cotes més elevades.
 
Actualment es té constància que el municipi de Sant Cugat del Vallès i Barcelona han activat els seus Pla d’Actuació Municipal (PAM) per risc de vent.
 
Afectacions per la meteorologia adversa
El Telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut fins les 20.00 hores 570 trucades relacionades amb el temporal, la majoria per incidències relacionades amb el vent. Més del 70% de les trucades s’han fet des de la demarcació de Barcelona. Per comarques, destaquen les 137 del Vallès Occidental, 125 al Maresme i 57 al Barcelonès. Els municipis que han concentrat més trucades han estat Sabadell 88, Barcelona 77 i l’Ametlla del Vallès 18.
 
Pel que fa a la tipologia d’incidents, durant el dia d’avui, la majoria han estat provocats pel vent, com despreniments d'arbres, d'alguna teulada lleugera i caiguda senyals.
 
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments com a conseqüència de la neu  no queda cap carretera afectada. Amb tot, en aquelles zones on hagi nevat o estigui fent-ho demana extremar les precaucions en la conducció.
 
Els Bombers de la Generalitat, des de les 16.00h i fins a les 19.00 hores han rebut 8 avisos. Durant el dia d’avui, de les 07 fins les 19h ha estat de 187 avisos, concentrant-se la majoria d’aquests durant el matí.
 
Acumulats els avisos des de les 07.00 hores i per regions d’emergències:
 • RE Girona: 3
 • RE Lleida: 3
 • RE Tarragona: 3
 • REM Nord: 153  
 • Re Centre: 11
 • REM Sud: 12
 • RE Terres de l’Ebre: 2
 
 
Els Bombers de Barcelona, entre les 08:13 i les 19:30 hores ha realitzat 33 sortides relacionades amb el temporal.
 
Els municipis de Barcelona, Sant Cugat del Vallès i Sant Quirze del Vallès han activat els seus plans d’emergència municipal per vent.
 
A conseqüència del temporal, aquesta tarda Endesa ha informat que s’ha produït una incidència en el subministrament elèctric a Agramunt (Urgell) amb una afectació d’uns 800 abonats. La companyia ha anat recuperant el servei i ara encara queden 340 abonats sense subministrament. En aquests moments, la companyia està a l’espera de l’arribada d’un grup electrogen per donar servei als abonats que encara estan sense subministrament.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el pla FERROCAT, entre les 8:51 i les 09.30 hores, pel tall de la circulació de trens, per un arbre caigut a les vies de la R1 entre les estacions de Pineda de Mar i Calella.
 
Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que faci seguiment de les condicions meteorològiques i adapti les seves activitats a l'aire lliure en cada cas, sobretot a l'alta muntanya, a les possibles nevades i forts vents, i també cal ser molt prudents en la conducció. S’aconsella que es tinguin en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció necessàries en aquests casos, especialment pel que fa a fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. En els moments de les ràfegues més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents.
 
Per a la conducció amb vent, el Servei Català de Trànsit (SCT) demana seguir aquests consells per tal d’evitar accidents:
 
 • Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
 • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
 • Subjectar el volant de manera segura i forta.
 
A més, la DGPC recomana
 • trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència
I els consells davant de ventades a: www.gencat.cat/interior/ventades 
Podeu consultar més consells sobre les ventades a: www.gencat.cat/interior/ventades
 
 
Risc per nevades: ALERTA NEUCAT
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat informa que, en base a les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), manté el Pla NEUCAT d'emergències per nevades a Catalunya en fase d’ALERTA.
 
Segons el SMC s’amplia l’episodi de neu fins les 07.00 hores de demà a les comarques de les Terres de l’Ebre, a les Garrigues, al Segrià i al Priorat. La cota de neu se situarà entre els 300 i 400 metres tot i que a la façana litoral serà més alta.
 
En aquest moments no hi ha cap carretera afectada. Segons la informació del SMC, s’han donat superacions de llindars de gruixos de neu a Horta Sant Joan (Terra Alta) entre 15 i16 cm; Arnes (Terra Alta) 12 cm i Roquetes (Baix Ebre)14 cm
 
Protecció Civil de la Generalitat vol recordar que amb la baixada important de les temperatures, augmenta el perill que es produeixin accidents a la llar com a conseqüència d'un funcionament deficient dels sistemes de calefacció o de poca ventilació, que poden causar ferits greus o, fins i tot, la mort. En aquest sentit és important que abans d’utilitzar-los reviseu l’estat dels aparells de calefacció, les calderes, les estufes i, en general, els elements de combustió i assegureu-vos que en faci el manteniment i la reparació una persona autoritzada.
  
Protecció Civil de la Generalitat recomana que, en els llocs on es produeixin nevades intenses o acumulacions importants de neu, cal tenir precaució i seguir els consells bàsics d’autoprotecció
 
En la conducció amb neu i gel a la calçada, consulteu els consells del SCT per la conducció en situacions meteorològiques adverses
 
Risc per mala mar al litoral a tot el litoral: ALERTA del Pla INUNCAT
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la Prealerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT en base a les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de mala mar.
 
Segons la darrera previsió del Servei Meteorològic de Catalunya, es manté la previsió episodi d’estat de la mar s’ha rebaixat el llindar de perill a onades superiors als 2,5 metres (maregassa) a tot el litoral català. Diumenge l’afectació es mantindrà a tot el litoral català.
 
Risc per intensitat i acumulació de pluja: ALERTA del Pla INUNCAT
segons el SMC es manté l’episodi d’intensitat i acumulació de pluja.  Respecte  el comunicat anterior s’ha ampliat la previsió d’intensitat de pluges a les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental. Durant la nit i demà es podrà superar el llindar d’intensitat de 20 L/m2 en 30 minuts a les comarques del litoral i prelitoral. Demà, l’afectació per pluges intenses es concentra a les comarques del nor-est i sud i les citades anteriorment. D’altra banda, es podrà superar el llindar d’acumulació de pluja de 100 L/m2 en 24 hores a les comarques del litoral i prelitoral.
 
Pel que fa als registres d’acumulació de precipitacions fins les 20.00 hores, segons informa el Servei Meteorològic, en destaquen els 96,4 L/m2 de Falset (Priorat), els 94,8 L/m2 de Prades (Baix Camp) i els 73,8 de Torroja del Priorat (Priorat). Al Priorat i al Baix Camp es frega ja el llindar per acumulació de 100 L/m2 en 24 hores
 
Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució a la població en les activitats recreatives o professionals al mar. També recomana que no s’accedeixi als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força i respectar els tancaments d’accessos a aquests punts. A més, s’aconsella allunyar-se d’espigons, esculleres i passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Recordeu que podeu ser arrossegat per l’onatge en aquests punts quan el fenomen és d’una intensitat com la prevista. Si algú cau a l’aigua truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte de la caiguda per indicar-ho als serveis de salvament. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions
 
Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, Protecció Civil ha avisat els municipis afectats per la situació de risc.
 
Es pot seguir l’evolució meteorològica al compte de Twitter @meteocat i els consells d’autoprotecció al compte de twitter de Protecció Civil @emergenciescat
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined