Resum d'incidències

Protecció Civil de la Generalitat: es manté en fase d'ALERTA el Pla INUNCAT

Es demana molta precaució a les comarques de Girona, especialment a prop de rius i rieres

query_builder   18 novembre 2013 09:01

event_note Nota de premsa

Resum d'incidències

Protecció Civil de la Generalitat: es manté en fase d'ALERTA el Pla INUNCAT

Es demana molta precaució a les comarques de Girona, especialment a prop de rius i rieres

Protecció Civil de  la Generalitat (DGPC) manté en ALERTA el Pla INUNCAT pel risc derivat de la intensitat i acumulació de pluges. Es demana extremar la precaució allà on plogui fort i on s’hagi acumulat grans quantitats de pluja en els darrers dies.
 
Des de que va començar el temporal, s’han superat els 100 l/m2 acumulats en 24 hores a la major part del litoral, i en les darreres 24 hores a la zona de Girona. Caldrà extremar les precaucions, especialment a les comarques gironines i evitar les zones pròximes a rius i rierols que poden baixar amb molta aigua.
 
 
 
Incidències:
 
 
El Servei Català de Trànsit informa que les afectacions viàries per meteorologia adversa són:
 
 
 
 • GIV-6226 a Garrigàs: tallada per inundacions

 

 • C-240a: tallada entre Vilaverd i Riba per esllavissades

 

 • BV-4031: obligatori cadenes entre Castellar de N’Hug i la Molina
 
Situació dels rius:
 
 • L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha emès avisos de risc hidrològic alt a la conca del Besòs perquè el riu Besòs porta un cabal alt a tota la conca i al seu pas per Santa Coloma de Gramanet ha assolit nivells alts. Es demana es vigili els accessos a la llera del riu, guals i punts baixos als municipis de : Montornès del Vallès, Martorelles, Mollet del Vallès, La Llagosta, Sant Fost de Campsentelles, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramanet, Barcelona i Sant Adrià del Besos. Els municipis han estat avisats.

 

 • Hi ha també situació de risc hidrològic al Fluvià per creixement del riu aigües avall d’Esponellà. Es recomana evitar accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell als municipis de Esponellà, Cabanelles, Vilademuls, Navata, Pontós, Bàscara, Garrigàs, Vilaür, Palau de Santa Eulàlia, Sant Mori, Sant Miquel de Fluvià, Ventalló, Torroella de Fluvià, l’Armentera i Sant Pere Pescador. S’ha passat avís a tots els municipis mencionats.

 

 • També situació de risc hidrològic a la conca de l’Alt Ter per cabal molt alt al seu pas per Ripoll. Es recomana evitar accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell als municipis de Ripoll, Les Llosses, Santa Maria de Besora, Montesquiu, Sora, Sant Quirze de Besora, Orís, Sant Vicenç de Torelló, Torelló, Les Masies de Voltregà, Manlleu, Gurb, Les Masies de Roda, Roda de Ter, Tavèrnoles, Santa Maria de Corcó i Tavertet. S’ha avisat des de Protecció Civil de la Generalitat  a tots els municipis mencionats.

 

Altres incidències de la passada nit:

 • Esllavissada a Torre Baró (Barcelona) una petita esllavissada es va endur un mur d’una finca anit. Bombers de Barcelona va anar-hi i va constatar que no hi havia ferits.
 
 • A Cerdanyola han hagut de tallar la via que uneix Cerdanyola amb Badia (camí de Badia). Policia Local informa que segueix tallat.
 
 • Falta de subministrament elèctric: Sant Boi de Llobregat (3355 clients afectats). Cap a les 03.00 h. de la matinada ja s’havia resolt l’avaria.
 
El telèfon d’emergències 112 ha atès Fins les 08.00 h del matí i des de l’inici del temporal, 1.335 trucades per incidències derivades del mal temps. Des de mitjanit fins les 08.00 h del matí han estat 107 les trucades ateses. En tot l’episodi, des de dissabte, el màxim número de trucades s’ha realitzat des del Vallès Occidental (249 trucades, el 18,65% del total), seguit de Barcelonès (212, el 15,88%), Baix Llobregat (133, el 9,96%), Vallès Oriental (107, el  8,01%) i Maresme (101, el 7,57%). Per municipis: Barcelona (132), Sabadell (108) i Badalona (29) són les ciutats des d’on s’han realitzat més trucades.
 
Els Bombers de la Generalitat han estat alertats la passada nit (des de les 19.30 d’ahir) per 138 serveis per inundacions de baixos, revisió de degotalls i de carrers que baixaven plens d’aigua i en vies plenes de fang i pedres, d’instal·lacions elèctriques que treien guspires i d’arbres que havien quedat mig tombats i que calia retirar. També han ajudat algunes persones a sortir dels seus vehicles, on havien quedat atrapats per culpa de l’aiguat. Els serveis més destacables s’han fet a Sabadell, al Masnou i a Tortosa. A Sabadell s’han evacuat 3 blocs de pisos amb 92 veïns  a la Ronda Santa Maria 46 i 48 i Església 97, degut a l’acumulació d’aigua a la teulada i a les filtracions que hi ha causat la pluja. La Policia Local i els Bombers van assistir els veïns, 79 dels quals s’han reallotjat en cases de familiars o coneguts i la resta en un hotel. Hi han treballat 3 vehicles dels Bombers, que van ser avisats pel telèfon 112 a les 20.36 h.
Al Masnou, va caure anit un mur al carrer Sant Miquel, 67, trencant una canonada de gas i abonyegant 3 vehicles estacionats a la via pública. A Tortosa els Bombers de la Generalitat, amb membres del Grup D’actuacions Especials (GRAE ) han localitzat una parella  fet la recerca d’una parella (una noia de 22 anys i un noi de 35) que havia sortit a fer una excursió al Caro i ja no va tornar a casa, on se’ls esperava ahir. S’han localitzat sans i estalvis al refugi de la Mola, on dissabte els va sorprendre una nevada i hi havien quedat totalment incomunicats. Els joves  han estat traslladats al parc de Bombers d’Amposta, on els esperava la família.
 
 
 
Distribució d’avisos per Regions d’Emergència les darreres hores:
 
 
Metropolitana Nord: 72
 
Girona: 51
 
Metropolitana Sud: 8
 
Terres de l’Ebre: 1
 
Els Bombers de Barcelona, des d'ahir a les 20.00 h fins avui a les 08.00 h han realitzat una desena de sortides relacionades amb incidències causades per la pluja, sobre tot incid`ncia en baixos i en la via pública.
 
Plans activats i altes operatives (PAMS):
 
 • Clavegueram de Barcelona ha activat el pla d’emergències del Parc Fluvial del Besòs:
A les 20.21 h en fase de prealerta
A les 20.50 h passa a fase d’alerta
A les 23.26 h passa a fase de crisi
 
 • Sant Cugat del Vallès Situació de prealerta del Pla municipal de Protecció Civil pel risc de Pluja i Vent
 
 • Sant Quirze del Vallès Situació de prealerta del Pla Bàsic d’Emergències municipal per seguiment de la situació de risc de pluges.
 
 • Barcelona Prealerta del pla municipal per onades.
 
 • Castelldefels Alerta del pla especial municipal per risc d’inundacions.
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined