L’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut Català d’Oncologia organitzen la VIII Jornada de Cap i Coll, el proper 22 de novembre, en la qual es posaran en relleu els avenços terapèutics d’aquest tipus de tumors
El tractament amb cirurgia robòtica aporta precisió extrema, un abordatge menys agressiu, reducció del temps d’intervenció i disminució del període de recuperació
Les reconstruccions amb penjall gastroomental i les reconstruccions mandibulars amb models virtuals són destacats procediments que minimitzen les seqüeles
Els tumors de cap i coll són el cinquè tipus de tumor més freqüent en homes a Catalunya. La seva evolució es manté estable en homes i augmenta en dones, principalment a causa del consum de tabac. Així mateix, també, s’aprecia un increment dels casos provocats pel virus del papil·loma humà.
Un element diferencial d’aquests tumors és el seu gran impacte psicològic i funcional, superior al de qualsevol altre tipus de tumor. Això és deu a que els tractaments sovint afecten aspectes tan bàsics i essencials com són l’aparença de la cara, la parla, la respiració per vies naturals i la deglució. "La cirurgia oncològica de cap i coll ha de ser curativa, però també ha de ser reconstructiva. Resulta de gran importància que les funcions bàsiques i l’aspecte físic del pacient recobrin la normalitat", explica el Dr. Joan Maria Viñals, cap del Servei de Cirurgia Plàstica de l’Hospital Universitari de Bellvitge.
Els càncers de cap i coll més freqüents són els d’orofaringe i laringe. En aquest sentit, l’Hospital Universitari de Bellvitge és pioner a l’Estat espanyol en l’aplicació de cirurgia robòtica pel tractament d’aquest tipus de tumors. A càrrec dels serveis d’Otorinolaringologia i Cirurgia Maxil·lofacial i Oral, s’han realitzat una desena de cirurgies robòtiques d’exèresi de tumors d’orofaringe de volum petit i mitjà, les quals han obtingut molt bons resultats. "La precisió obtinguda de l’ús del robot quirúrgic permet intervenir a través de la boca i practicar una extracció de precisió extrema", explica el Dr. Manuel Mañós, cap del Servei d’Otorinolaringologia i líder d’aquesta línia de recerca. "Aquesta tècnica evita l’abordatge extrem, a la vegada que escurça el temps de cirurgia i de recuperació", afegeix.
Així mateix, l’Hospital Universitari de Bellvitge també és l’únic a l’Estat espanyol que practica reconstruccions quirúrgiques microvasculars amb penjall gastroomental. Aquest procediment és un autotrasplant de part de l’estómac i de l’epipló. "Aquest teixit que penja de l’estómac té una excepcional riquesa en cèl·lules de reparació tissular que afavoreixen la vascularització i cicatrització", explica el Dr. Viñals.
En altres ocasions, és necessari extreure i reconstruir teixit ossi. Una tècnica destacada en aquest camps és la reconstrucció mandibular utilitzant models estereolitogràfics i plaques preformades. Aquesta tecnologia permet obtenir una reproducció personalitzada en tres dimensions de la mandíbula de cada pacient, reproduir-la amb l’os del peronè i, finalment, implantar-la en el pacient. D’aquesta manera, la major part del treball quirùrgic es fa abans de l’operació, cosa que disminueix els períodes d’anestèsia i de recuperació del pacient.
Una altra tècnica que també contribueix a la menor agressivitat i a la disminució de seqüeles en la cirurgia dels tumors de cap i coll és la tècnica de l’extracció del gangli sentinella. Aquesta consisteix en l’extracció i anàlisi d’un sol gangli per tal d’evitar el buidatge de tots els ganglis i les seqüeles que això pot provocar.
Aquestes tècniques i altres tractaments no quirúrgics seran debatuts en la VIII Jornada de Cap i Coll, que la Unitat Funcional de Tumors de Cap i Coll (UFCC) organitzarà el proper 22 de novembre a l’Hospital Universitari de Bellvitge. Al llarg d’aquesta Jornada, es presentaran diversos casos clínics de diferents localitzacions de càncer de cap i coll, per tal que els diferents comitès i unitats multidisciplinàries que tracten aquests tumors a Catalunya debatin i consensuïn les millors opcions terapèutiques.
La UFCC de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), coordinada pel cirurgià maxil·lofacial Dr. Antoni Marí, és referent a Catalunya en el tractament d’aquests tumors. A la unitat hi treballen coordinadament cirurgians maxil·lofacials i orals, otorinolaringòlegs, cirurgians plàstics, oncòlegs mèdics, oncòlegs radioteràpics, nutricionistes, rehabilitadors i psicooncòlegs, entre d’altres especialistes. L’any passat, va realitzar 995 visites (539 primeres visites i 456 visites successives), així com 444 avaluacions de casos en comitè i 178 primeres visites infermeres i altres activitats d’infermeria.
L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB)
L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) pertany a l’Institut Català de la Salut (ICS) i és un dels 5 grans hospitals universitaris de Catalunya, registrant 30.700 altes anuals, de les quals el 34,9% són d’alta complexitat. És l’hospital de referència terciària per a tot l’eix Sud de Catalunya fins a les Terres de l’Ebre, la qual cosa significa una cobertura assistencial per a més de 2 milions d’habitants. Ha estat TOP 20 en el rànquing dels millors hospitals de l’Estat de forma consecutiva en els últims cinc anys.