El passat 20 de novembre es van inaugurar a l’Auditori de la Ciutat de la Justícia les XII Jornades Catalanes d’Actualització en Medicina Forense, les XVIII Jornades de l’Associació Nacional de Metges Forenses i l’XI Simposi sobre Aspectes Medicopràctics en la Valoració del Dany Corporal, organitzats per l’Associació Catalana de Metges Forenses i l’Associació Nacional de Metges Forenses amb la col·laboració del Departament de Justícia a través de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya i el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada.
En l’acte d’inauguració, hi van intervenir el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno; la secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia, M. Josep Feliu; el director de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya, Jordi Medallo; el president de l’Associació Catalana de Metges Forenses, Xavier Bernal, i el vicepresident de l’Associació Nacional de Metges Forenses, Amadeu Pujol.
Aquestes jornades, que s’organitzen cada dos anys, es van centrar en quatre punts d’abordatge d’actualització:
- Pel que fa a la valoració del dany corporal, es va debatre sobre la simulació de lesions mitjançant les proves biodinàmiques, les complicacions neurològiques perifèriques i les òssies posttraumàtiques, i sobre la valoració medicoforense amb l’interès jurisdiccional que li pertoca.
- El paper del laboratori forense en la interpretació dels resultats, la histopatologia en les intoxicacions, la valoració de l’anàlisi de cabells per a la detecció de drogues, la psiquiatria i la toxicologia i les controvèrsies en l’informe de genètica forense.
- Les novetats medicoforenses del nou DSM-5. Enguany es va presentar el nou Manual estadístic diagnòstic en psiquiatria (DSM-5). S’hi estudien els punts psiquiàtrics més rellevants, com són els trastorns afectius, els trastorns psicòtics, els trastorns de personalitat i les novetats en altres trastorns amb repercussió medicoforense.
- L’antropologia forense. El tema monogràfic sobre el qual va debatre en aquesta ocasió s’ha dedicat enguany a diversos aspectes de l’antropologia forense, com ara la conjunció entre l’arqueologia i l’antropologia, les tècniques d’esqueletització, l’actuació medicoforense en casos de sostracció de nadons -amb la presentació de la Guia de recomanacions en la pràctica d’exhumacions- i el paper de l’aplicació de tècniques genètiques en aquests casos. També es va parlar de la identificació humana a través de l’odontologia forense.
Les Jornades Catalanes d’Actualització en Medicina Forense, organitzades per l’Associació Catalana de Metges Forenses (ACMF), es van iniciar l’any 1989 i s’han mantingut amb caràcter biennal i de forma ininterrompuda fins a l’actualitat. El seu objectiu és actualitzar els coneixements de la medicina forense en les seves diferents àrees de major transcendència i interès públic i social i, alhora, procurar als metges forenses les noves aportacions des de diversos àmbits de la medicina per tal d’oferir a l’Administració de justícia el suport en la resolució dels casos que es presenten.
L’Institut de Medicina Legal de Catalunya, des del seu inici, al juny de 2002, ha mantingut la coresponsabilitat organitzativa i de col·laboració amb l’ACMF, formant part de l’impuls de la formació continuada i l’actualització del coneixement dels metges forenses.
L’Institut de Medicina Legal de Catalunya ha estat conscient que no ha de desenvolupar-se d’esquena a la realitat social i la salut pública i, per aquest motiu, ha posat en marxa programes d’investigació, conjuntament amb la Universitat de Girona, per a l’estudi de diferents especialitats.