Rescat d'una cria de rorqual comú al litoral del Garraf

query_builder   21 novembre 2013 18:22

event_note Nota de premsa

Rescat d'una cria de rorqual comú al litoral del Garraf

Personal de la xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament d’Agricultura, formada pels Agents Rurals i el Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals, s’han desplaçat sobre el terreny
Membres de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament d'Agricultura en el moment de la localització de l'animal
Membres de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament d'Agricultura en el moment de la localització de l'animal
Efectius del cos d'Agents Rurals i el tècnic de guàrdia de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural,  es van desplaçar al port de Vilanova i la Geltrú  aquest dimarts per atendre un gran cetaci enredat a unes xarxes.  
 
L’alerta va arribar la tarda de dimarts a través de Salvament Marítim  i que inicialment es pensava que era un catxalot i que era viu. Desplaçats a la zona , es va poder localitzar amb l'assistència de l'embarcació de Salvament Marítim el cos del cetaci, d'uns 8 metres de llargària i que estava mort. Es tractava d'una cria de rorqual comú (Balaenoptera physalus) i no d'un catxalot. L'animal presentava unes cordes enredades a la part anterior i posterior del cos que l'havien immobilitzat i presumiblement causat la mort.
Està demostrat que les deixalles al mar, siguin caps de corda abandonats, xarxes a la deriva o plàstics, causen mortaldat a cetacis i altres habitants del mar. Per tant cal extremar la cautela i no llençar residus al mar pensant que no faran cap mal per que se’n van cap al fons. La mort d’aquesta cria de balena n’és un clar exemple.
Imatge de la balena enredada a unes xarxes
Imatge de la balena enredada a unes xarxes
Segurament, aquesta cria nadava juntament amb la seva mare, i possiblement amb altres balenes, en moviment per la costa central catalana, cap el sud de la Mediterrània. Probablement hauria passat la temporada d’estiu al mar de Liguria i golf de Lleó.
El present rorqual és el segon gran cetaci encallat el 2013, l'anterior unes restes de catxalot trobades a l'illa de Buda al delta de l'Ebre el passat estiu, i constitueix l'encallament de cetaci número 24 de l'any 2013 a Catalunya.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural dirigeix i coordina la Xarxa d’observació i rescat de fauna marina a Catalunya. Davant la troballa d’una espècie amenaçada marina els ciutadans o les autoritats poden trucar al 935617000 dels agents rurals o a emergències (112) des d’on s’activarà el protocol existent d’actuació segons el cas que sigui.

2  

Fitxers adjunts

FOTO 1

FOTO 1
JPG | 1273

FOTO 2

FOTO 2
JPG | 48

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined