Siemens i el Clínic aconsegueixen tècniques d'invasió mínima per prevenir la mort sobtada cardíaca i la malaltia hepàtica crònica

query_builder   22 novembre 2013 14:52

event_note Nota de premsa

Siemens i el Clínic aconsegueixen tècniques d'invasió mínima per prevenir la mort sobtada cardíaca i la malaltia hepàtica crònica

La detecció precoç i el control per millorar la qualitat de vida del pacient són els principals objectius de l'aliança estratègica d'ambdues entitats, que presenten els seus primers resultats després de 5 anys d'intensa investigació i treball
 
Els resultats d'aquesta col·laboració inclouen diverses patents en oncologia o medicina fetal, documents originals en 28 revistes mèdiques i 51 presentacions en reunions científiques
La mort sobtada cardíaca i les malalties hepàtiques cròniques són dues de les principals causes de mortalitat al món. L'Hospital Clínic de Barcelona i Siemens Healthcarevan van iniciar el 2008 una col·laboració estratègica per detectar i diagnosticar aquestes patologies de manera primerenca i, sobretot, per millorar la qualitat de vida dels pacients i reduir la invasivitat en les intervencions. Avui han presentat els seus primers resultats.
 
Aquesta aliança, que s'està duent a terme al Centre de Diagnòstic Biomèdic de l'Hospital Clínic, ha aportat algunes conclusions que milloraran la gestió de l'atenció al pacient a través de l'aplicació d'algunes de les tecnologies d'imatge i laboratori més capdavanteres en la detecció d'aquest tipus de malalties.
 
"La cooperaió entre Siemens i l'Hospital Clínic es basa en una visió compartida de l'evolució de l'assistència sanitària, i estem tractant de descobrir camins innovadors per a la cura del pacient", ha assegurat el Dr. Josep Maria Piqué, director general de l'Hospital Clínic de Barcelona. "Junts hem fet avenços significatius, i avui compartim amb satisfacció els resultats de la nostra exploració de les eines mínimament invasives per a l'avaluació i gestió del risc de mort sobtada cardíaca i de fibrosi al fetge."
 
Resultats prometedors en la detecció de cardiopaties
 
Concretament, la mort sobtada cardíaca (MSC) és una mort inesperada, que té lloc com a màxim una hora després que es produeixin els primers símptomes i que cada any afecta a uns set milions de persones al món. La MSC pot donar-se en persones amb problemes cardíacs coneguts o desconeguts, però es pot diagnosticar mitjançant una ecocardiografia del pacient. Si el risc és alt, ha de ser tractat amb un desfibril·lador implantable. Per desgràcia, la identificació dels millors pacients candidats per a un d'aquests desfibril·ladors és un repte i més de dos terços dels que el reben mai necessitaran aquest tractament, mentre que d’altres que podrien beneficiar-se'n, no ho faran.
 
Per fer front a aquesta situació, els investigadors de l'Hospital Clínic col·laboren amb Siemens en un enfocament innovador que permet determinar de forma més clara les possibilitats patir una MSC. En lloc d'avaluar la funció del cor, els investigadors apliquen tècniques de diagnòstic mínimament invasiu per identificar la gravetat de la fibrosi cardíaca o cicatrització al cor, que és el que augmenta el risc de MSC. D'aquesta manera, poden conèixer amb més precisió els pacients més aptes per beneficiar-se de les mesures preventives.
 
S'ha realitzat un estudi prospectiu en 180 pacients que mostra la viabilitat de la utilització d'imatges de ressonància magnètica d'alta resolució i de marcadors de diagnòstic in vitro en l'avaluació mínimament invasiva de la fibrosi cardíaca. Els resultats preliminars han estat molt prometedors .
 
"L'avaluació de la fibrosi al cor podria tenir un impacte significatiu en l'atenció de pacients amb risc d'aturada cardíaca sobtada", ha dit Michael Reitermann, CEO de la Divisió de Diagnòstic de Siemens Healthcare. "Aquest programa és només un exemple de com la col·laboració amb l'Hospital Clínic de Barcelona s'alinea amb el compromís de la nostra companyia de dotar els professionals sanitaris de la informació que necessiten per lluitar contra les malalties més greus".
 
Controlar de prop la malaltia hepàtica
 
Una altra de les conclusions de la col·laboració entre Siemens i l'Hospital Clínic de Barcelona és la utilitat de les proves d'imatge i les anàlisis de sang en l'avaluació de la malaltia hepàtica crònica. El programa que encapçala aquest estudi fa servir el test Siemens ADVIA CentaurEnhancedLiver Fibrosis (ELF), un conjunt de biomarcadors estandarditzats en una prova per a l'avaluació de la fibrosi hepàtica, i ARFI, tècniques d'imatge radiològica en què s'avalua el teixit hepàtic de forma qualitativa i quantitativa.
 
La recent introducció d'aquestes eines avançades en el maneig de pacients amb malaltia hepàtica crònica està permetent als metges de l'Hospital Clínic controlar més de prop la progressió de la malaltia i ajustar en conseqüència les estratègies de tractament. La combinació del diagnòstic in vivo i in vitro podria evitar 2/3 de las biòpsies de fetge.
 
Però els resultats de l'aliança entre aquestes dues organitzacions van molt més enllà i estan contribuint a la I+D+I científica a través de la presentació de diverses patents sobre medicina fetal, de precisió i oncologia a l'Oficina de Patents dels EUA; la publicació d'articles originals en 28 revistes mèdiques, la realització de 51 presentacions en reunions científiques i la posada en marxa de 15 programes relacionats amb condicions clíniques d'allò més diverses, en els què en total han treballat 46 professionals i han col·laborat 7.846 pacients.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined