El Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa”, conjuntament amb el Bisbat d’Urgell, el Consorci del Patrimoni de la Vall de Boí, i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) han presentat avui els treballs de restauració i adequació de l’església romànica de Sant Climent de Taüll (Alta Ribagorça), una de les icones de l’art i l’arquitectura romàniques europees i del patrimoni català. El projecte ha permès conservar i restaurar les pintures romàniques originals de l’absis, així com establir un innovador projecte de museïtzació de l’espai mitjançant la projecció virtual de les pintures originals.
El projecte ha consistit en la reconfiguració de l’espai original de l’absis per tal de fer palesa tota la seva complexitat pictòrica i en l’establiment d’un nou paviment de l’absis per tal de millorar la funcionalitat de l’església. També s’ha instal·lat una reproducció virtual que recrea les pintures originals de l’absis i de tot el presbiteri, actualment conservades al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). La recreació es fa mitjançant projecció audiovisual (mapping). Prèviament, s’han retirat les imatges de l’absis que s’han exposat fins ara, reproducció de les originals, i s’han restaurat tots els fragments de pintura original que restaven al seu darrere, als murs de l’absis. També s'ha habilitat una nova il·luminació que permet destacar les pintures originals existents a l’església.
La projecció de la pintura mural sobre l’absis de Sant Climent de Taüll té per objecte oferir un producte cultural d’alta qualitat i especialment atractiu mitjançant el qual el visitant pugui observar el programa iconogràfic que el decorava, segons els resultats recents de recerca i les aportacions innovadores que ofereix la reproducció d’imatge. Aquest producte cultural es presenta també com un reclam turístic d’alta gamma per a dinamitzar la Vall de Boí d’acord amb el nivell que li correspon en tant que Patrimoni Mundial.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el director general de la Fundació "la Caixa", Jaume Lanaspa; l’arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives; l’alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada; i el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura, Joan Pluma, han participat en la presentació de la restauració, que es realitza en el marc del programa Romànic Obert, que impulsen conjuntament el Departament de Cultura i l'Obra Social "la Caixa" per a la conservació del patrimoni arquitectònic català.
En el transcurs de l’acte, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat la importància de la restauració de l'absis de Sant Climent de Taüll: "Avui restituïm el valor de present d’una icona europea, dels pobles de la Vall de Boï, de la comarca. Una icona que, més que cap altra cosa, és un projecte de futur per a la vall i per a Catalunya, perquè sintetitza la voluntat de seguir construint el país a partir de la innovació. Les noves tecnologies ens permeten recrear un món que crèiem que era impossible de recuperar. Avui estem restituint la mirada contemporània sobre el nostre passat. Mirant la projecció tens la sensació d’estar veient la feina d’homes i dones de fa nou segles, que davant teu desfilen les seves il·lusions i les realitats que estaven vivint. Per això dono les gràcies a l’Obra Social “la Caixa, al Bisbat d’Urgell i a tots els tècnics, que ho han fet possible aquesta restauració".
Pel director general de la Fundació "la Caixa", Jaume Lanaspa, "avui és un dia històric, la culminació simbòlica de tot el que ha suposat el programa Romànic Obert, redescoberta, restauració i reestructuració del romànic".
L’arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, ha afirmat que la restauració "és projectes de participació de tots els projectes. Ës simbiosi de restauració, arquitectura i audiovisual. Em rendeixo als tècnics i a la bellesa del que han fet".
L’alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada, ha destcat que "des de l’Ajuntament de Taüll, hem cregut que aquest projecte era una aposta claríssima de futur. Pot ser un nou motor que ajudi al Consorci de la Vall de Boí a impulsar les esglésies de la vall".
El pressupost d'aquesta actuació a l'església de Sant Climent de Taüll és de 400.000 euros, que aporta íntegrament l'Obra Social "la Caixa". L'església ha romàs oberta durant tot el procés de restauració de les pintures i les feines dels tècnics han pogut ser contemplades pels visitants durant el seu desenvolupament. L’evolució del desenvolupament de la restauració es pot seguir a través dels webs
www.romanicobert.cat i
www.gencat.cat/cultura i i mitjançant Twitter amb l’etiqueta #taüll1123.
L’església de Sant Climent és el temple més gran de tota la Vall de Boí. El temple no ha sofert transformacions significatives des d’època romànica i és el més conegut dins el grup de nou temples romànics de la Vall de Boí, declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO l'any 2000. Aquest conjunt de temples, construïts entre els segles XI i XII per ordre dels senyors d’Erill, van ser símbols de devoció religiosa, i eren una representació palpable del poder i del prestigi social dels seus promotors.
El conjunt pictòric romànic de Sant Climent de Taüll és d’una qualitat excepcional i un referent a nivell europeu atès que representa la màxima expressió de la pintura mural romànica pel que fa la composició, el dibuix, els colors i el seu simbolisme.