El conseller Josep Maria Pelegrí insta a apostar per la col·laboració público-privada en la política d'innovació del sector agroalimentari i del país

query_builder   25 novembre 2013 17:19

event_note Nota de premsa

El conseller Josep Maria Pelegrí insta a apostar per la col·laboració público-privada en la política d'innovació del sector agroalimentari i del país

moment de la presentació
moment de la presentació
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit avui, a Lleida, la presentació del Pla Estratègic de Recerca, Innovació i Transferència (R+I+T) agroalimentària de Catalunya 2013-2020.
 
Josep Maria Pelegrí ha obert la seva intervenció fent constar que, segons un estudi, si de la composició del PIB es restés l’impacte negatiu de la construcció el creixement econòmic seria semblant al d’abans de la crisi, una estimació que demostra “la gran capacitat de reacció de bona part dels sectors productius de l’Estat, que han estat capaços de millorar la competitivitat i d’incrementar les exportacions; i això ha propiciat una espectacular millora de la balança per compte corrent i ha permès estabilitzar la nostra economia després d’una llarga recessió. I si aquí hi sumem la contenció del dèficit públic que estem fent des de la Generalitat i el sanejament de la banca, s’entén una mica més l’onada de renovada confiança dels mercats financers cap a l’Estat espanyol, que es reflecteix en la reducció de la prima de risc i en la pujada de la borsa”.
 
No obstant això, Pelegrí ha tornat a alertar del fet que, “tot i així, la millora de la situació no ha de fer abaixar la guàrdia ni un moment, al contrari. La nostra economia és summament fràgil: com a conseqüència de l’enorme deute públic i privat i per l’elevada taxa d’atur. I és per això que ara més que mai cal apostar per aquest canvi de model productiu, i encarar-lo amb profunditat i adoptant mesures encertades. El model que necessita l’economia catalana només pot sorgir d’una política intel·ligent i decidida de foment de la innovació i de la investigació, en col·laboració entre el sector públic i el privat, en un marc en què es doni suport als emprenedors per a aconseguir productes i serveis competitius de més valor afegit i adaptats a un mercat mundial”.
 
En aquest punt, el conseller ha apuntat que “l’èxit d’aquest procés també exigeix una flexibilització de les estructures i un canvi de mentalitat tant entre les empreses com entre les universitats; i ens cal que aquestes siguin planter de noves activitats productives, catalitzadores de la innovació, espais de potencial creatiu en col·laboració amb les empreses, tal i com passa en tots els països capdavanters”. I és per això que Josep Maria Pelegrí ha agraït la implicació, les aportacions i el suport de les universitats catalanes i, en especial de la UdL, un centre universitari de referència en l’àmbit agroalimentari a Catalunya, en l’elaboració del Pla presentat avui.
 
Pelegrí ha insistit que “ens cal augmentar la participació de les empreses en la política d’innovació del país, perquè hem de tenir clar que la innovació es fa des de les empreses i que per a fer-ho hem d’orientar els esforços a establir mecanismes que facilitin la col·laboració público-privada i l’estímul en inversió. I és un risc que les empreses del nostre país, en l’entorn actual, optin per reduir la inversió en R+D+I quan justament aquest és el principal camí per a adaptar-nos a un entorn globalitzat i competitiu, i és que en un món que evoluciona tan ràpidament la innovació és clau per a reforçar la nostra posició”.
 
En aquest punt, el conseller ha volgut incidir, un cop més, en la necessitat d’“una política d’innovació útil, amb visió empresarial i competitiva, sorgida d’un procés ‘bottom-up’ i amb una clara dimensió territorial; i que la idea-embrió d’una innovació sorgeixi de qui té la necessitat d’un producte o servei i siguin els centres de coneixement (universitats, centres de recerca, etc.) els qui acompanyin les empreses en tot el procés, des de la concepció de la idea fins al llançament del producte al mercat. Ens cal alinear-nos amb les estratègies europees com Horizon 2020, particularitats del FEADER, FEDER i FSE, etcètera. Per això, des del Departament vam fer el Pla que ara presentem”, ha conclòs.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
 

1  

Imatges

moment de la presentació

moment de la presentació 297

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined