Protecció Civil demana prendre precaucions davant la baixada de temperatures i la possibilitat de nevades a cotes baixes a Girona i Terres de l'Ebre

query_builder   27 novembre 2013 11:49

event_note Nota de premsa

Protecció Civil demana prendre precaucions davant la baixada de temperatures i la possibilitat de nevades a cotes baixes a Girona i Terres de l'Ebre

  • Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del pla NEUCAT per la previsió de possibles nevades a cotes baixes a partir del migdia a les comarques de Girona, Maresme, Vallès Oriental, Osona i, a partir del vespre, a les Terres de l’Ebre

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) demana extremar les precaucions davant la baixada de temperatures i la possibilitat de nevades a cotes baixes al nord-est i al sud de Catalunya, segons la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Protecció Civil ha posat en fase de Prealerta el Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya (NEUCAT).
 
Es preveu que, a partir d’aquest migdia, es puguin produir nevades febles i disperses a cotes superiors a 200 metres a les comarques següents: Maresme, Vallès Oriental, Osona, Garrotxa, Pla de l’Estany, Gironès, Selva, Baix Empordà i Alt Empordà. D’acord a les informacions del Servei Meteorològic de Catalunya no es preveu que es tracti d’un episodi de nevades importants però localment sí que poden tenir alguna incidència a les zones més elevades d’aquestes comarques. A partir del vespre i fins demà al matí, la previsió de nevades afecta les comarques de l’extrem sud: Montsià, Terra Alta, Baix Ebre i Ribera d’Ebre.
 
Davant la situació de temperatures força baixes a tot Catalunya, Protecció Civil de la Generalitat recomana prendre mesures bàsiques d’autoprotecció tant a casa com a l’exterior. Cal evitar les situacions de canvis sobtats de temperatura, sobretot pel que fa als nens, persones grans i als qui pateixen alguna malaltia respiratòria. Per mantenir la calor corporal durant més temps, vestiu-vos amb diverses capes i eviteu portar peces ajustades. Adeqüeu al fred l’activitat professional, esportiva i de lleure a l’exterior. També és important que, sobretot, els dies de temperatures més baixes estigueu especialment atents als vostres familiars o veïns que es trobin en situació de vulnerabilitat, com ara la gent gran, perquè es protegeixin dels efectes del fred. A casa estigueu atents a les possibles gelades que puguin afectar les canonades d’aigua i provocar una averia. Podeu llegir tots els consells de Protecció Civil davant del fred.
 
Coincidint amb les temperatures baixes també augmenta el perill que es produeixin accidents a la llar amb calderes, escalfadors i generadors elèctrics a conseqüència del mal funcionament dels sistemes de calefacció i de la mala ventilació.
 
Protecció Civil de la Generalitat recorda la importància de fer revisar per un professional els aparells de calefacció, calderes i estufes. És crític que no tapeu reixetes ni punts de ventilació de gas o combustió, ja que eviten l’acumulació de gasos i alhora permeten l’entrada d’aire net (oxigen). Tanmateix assegureu-vos de ventilar a diari durant uns minuts les habitacions per garantir l’entrada d’oxigen i mai aneu a dormir amb un aparell de combustió en funcionament a una estança tancada. Podeu consultar tots els consells de Protecció Civil per evitar intoxicacions amb calderes.
 
Si penseu que esteu patint algun problema amb la combustió de la caldera, perquè us maregeu o teniu un mal de cap molt fort, truqueu immediatament al telèfon d’emergències 112.
 
En qualsevol cas, cal recordar que hi ha indicis externs que ens poden indicar que s'està produint una combustió incompleta en un escalfador o estufa a gas:
 
  1. Si detecteu un canvi en el color de les flames: les flames han de ser de color blau i mantenir-se estables; si  les flames són de color groc o taronja, indiquen una mala combustió de l’aparell.
  2. Si detecteu que a l’aparell, al voltant de la flama, hi apareixen taques de color groc o marró.
  3. Si els indicadors lluminosos dels aparells s’apaguen sovint.
  4. Si noteu que augmenta la condensació a la part de dins de les finestres.
 
Davant el risc que les carreteres pateixin glaçades per les baixes temperatures previstes, el Servei Català de Trànsit (SCT) demana que s’extremi la precaució en la conducció. Si hi ha plaques de gel a la calçada es recomana moderar la velocitat, no frenar bruscament i evitar avançaments innecessaris. A més, convé considerar que la distància de frenada en gel pot augmentar fins a deu vegades. Podeu llegir tots els consells del Servei Català de Trànsit de conducció segura davant les situacions meteorològiques adverses.
L’Ajuntament de Barcelona va activar preventivament, dilluns a la tarda, el dispositiu d’Operació Fred davant la baixada de les temperatures per prevenir les conseqüències que el fred pot comportar sobre l’estat de les persones que pernocten a la via pública. L’activació del dispositiu Operació Fred comporta l’ampliació de les places d’acolliment nocturn per part dels equips d’emergència amb l’obertura d’un centre específic. Aquest centre ofereix allotjament, alimentació, dutxes, robes i atenció psicosocial fins que es recuperin les temperatures. La primera nit s’han allotjat 14 persones i la nit passada han pernoctat 36 persones. Es preveu que el dispositiu es desactivi a finals d’aquesta setmana en previsió de la recuperació de les temperatures a Barcelona.
D'altra banda, Protecció Civil de la Generalitat i dels ajuntaments estan en contacte amb Creu Roja, que ha activat el seu dispositiu al territori (espais d'acollida, mantes, etc.) per fer front a la baixada de temperatures. 
Manteniu-vos informats a través del twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined