- Homs ha detallat els indicadors econòmics que permeten assegurar que hi ha un “canvi de tendència”
- El conseller s’ha referit també a la “reindustrialització del país” i a la “modernització a fons del sector públic” com a eixos prioritaris del Govern
- El titular de la Presidència ha inaugurat avui la III Jornada d’Empresa i Coneixement que se celebra al Palau de Congressos de Girona
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha dit avui que, objectivament, “es pot començar a fer un discurs econòmic basat en la confiança” i que tot indica que s’està produint “un canvi de tendència”. D’aquesta manera s’ha expressat Homs en el discurs d’inauguració de la III Jornada d’Empresa i Coneixement que se celebra a l’Auditori del Palau de Congressos de Girona durant tot el dia.
En primer lloc, el conseller ha destacat que durant el tercer trimestre del 2013 l’economia catalana ha recuperat el creixement positiu en termes intertrimestrals (del 0,1%) per primer cop en els darrers nou trimestres. Tot i que es tracta d’un avenç “tímid i imperceptible, no és menor en el context del qual veníem”, dóna continuïtat a la millora dels dos trimestres precedents i s’inscriu en el context de recuperació moderada del conjunt de l’economia europea. En aquest sentit, el conseller s’ha referit a una segona dada objectiva, que és la xifra de la variació interanual del tercer trimestre que tot i ser negativa, del -0,6%, “és inferior a la davallada del conjunt de l'estat espanyol que és d’1,2%. De fet, la dada del producte interior brut català és la mateixa de la mitjana europea”.
En tercer lloc, Homs ha destacat el canvi de tendència en la destrucció d’ocupació, ja que la davallada interanual de l’octubre és la quarta consecutiva de l’any i representa la millor dada des del 2002. “Al conjunt de l’estat espanyol el darrer trimestre s’han creat 39.000 llocs de treball i a Catalunya 52.000” el que significa que “si no hagués sigut per l’aportació creació d’ocupació a Catalunya, el creixement hagués estat negatiu, de menys 13.000 llocs de treball.”
Un quart indicador que revela que es recupera la confiança en l’economia es troba en les xifres de les exportacions catalanes, que segueixen creixent per quart any consecutiu. “Estem per damunt de la mitjana europea i per sobre dels indicadors de països com Alemanya o Franca en termes acumulats gener-setembre d’enguany” ha apuntat el conseller. Dins d’aquest context cal afegir que enguany hi ha 2.700 empreses més que ja exporten, arribant a les 46.200, de les quals 14.000 ho fan regularment.
Una altra dada objectiva la trobem en l’índex de producció industrial, que “porta sis mesos consecutius de dades interanuals positives i acumula un creixement del període gener-setembre del 0,6%”, xifra que contrasta amb la caiguda de l’indicador de l’estat espanyol que és del -2,2%. Una sisena i última dada “molt important”, és l’augment del turisme estranger, “que s’ha incrementat 11% respecte a l’any anterior i en despesa de turistes el creixement en termes comparatius ha estat superior al 15%”. “Essent conscient de la realitat que ens envolta i que ens colpeix”, ha reblat el conseller, “estem en un canvi de tendència”.
A continuació, el portaveu del Govern també s’ha referit a la publicació del darrer Baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), per destacar que el nombre de ciutadans que creu que la situació econòmica millorarà va en augment mentre que va reduint-se el nombre dels que creuen que empitjorarà. “S’albira un cert canvi de tendència en el terreny de les percepcions”, ha dit el conseller, “que identifica un cert estat d’ànim” en relació a la confiança. Homs ha apuntat també que tot i que “hi ha indicadors negatius” i lentitud en termes de creixement de la demanda interna, “la percepció que tenim des del Govern és que aquesta demanda interna millorarà aquest primer semestre de 2014”.
En un altre moment de la seva intervenció, el conseller ha parlat de dos eixos prioritaris del Govern com són la “reindustrialització del país” i la “modernització a fons del sector públic”. Pel que fa la reindustrialitzacio, Homs ha identificat “pel capbaix”, sis necessitats: “tot allò relatiu a la formació, particularment de l’ FP”, “un marc normatiu més eficaç, al costat de l’empresa i la industria”; “un context fiscal i tributari molt més estable” que ha d’incloure una lluita aferrissada contra el frau fiscal; “el reforçament del sector financer” i “disposar d’unes infraestructures centrades en la internacionalització de l’economia”.
Quant a la modernització del sector públic, el conseller ha incidit en què “hem de fer un esforç per construir una Administració a partir de la demanda, no centrada en l’oferta, i centrada també en la confiança i no en el control”. “Només així podem tirar endavant un model que és referent a Europa” ha conclòs.
La III Jornada d’Empresa i Coneixement que se celebra avui a l’Auditori Palau de Congressos de Girona, s’ha organitzat sota el lema “5 claus per a l’èxit en la nova era dels negocis”. A l’acte d’inauguració hi han intervingut, a més del conseller Homs, el president de Associació Espanyola de Directius (AED), Pau Herrera; el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut i l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont. A l’acte també hi ha assistit el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús. La jornada, organitzada per l’Associació Espanyola de Directius i Tribuna de Girona, reuneix a més de 500 empresaris i directius.
1