Referint-se al copagament dels serveis socials, la consellera ha afirmat que “els canvis que es produiran en el sistema només podran afectar a les persones que ja estan pagant l’import màxim establert per la cartera”
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha participat aquest vespre en la cloenda del IV Congrés del Tercer Sector Social que s’ha celebrat al Centre de Convencions Internacional de Barcelona. La consellera ha aprofitat la seva intervenció per tornar a insistir que, respecte el copagament dels serveis socials, “els canvis que es produiran en el sistema només podran afectar a aquelles persones que ja estiguin pagant l’import màxim establert a la cartera de serveis socials i que actualment és únicament d’un 4,5%”.
 
La consellera ha dit que, tal i com va explicar ahir durant la seva compareixença a la Comissió de Benestar, Família i Immigració del Parlament; es preveu modificar en la cartera de serveis socials el mòdul social i el copagament, que és l’import màxim que el beneficiari del servei pot aportar, i que està en funció de la seva capacitat econòmica. “Aquesta modificació només afecta a les persones amb rendes més altes, que són les que abonaven aquest import màxim. La resta d’usuaris seguirà aportant el mateix i la quantitat fins arribar a l’import màxim de copagament el continuarà assumint l’Administració com fins ara, juntament amb el mòdul social”, ha dit Munté.
 
La consellera ha insistit que “amb els canvis introduïts les persones sense recursos seguiran aportant exactament les mateixes quantitats que fins ara i tothom seguirà tenint dret a accedir als serveis com fins ara”.
 
La titular de Benestar Social i Família també s’ha referit a la nova Ordre que s’està preparant per determinar la capacitat econòmica de les persones beneficiàries dels serveis. La consellera ha explicat que aquesta nova Ordre tindrà en compte el patrimoni de la persona a l’hora de determinar la seva capacitat econòmica.
 
D’altra banda, no es tindrà en compte l’habitatge habitual, excepte quan la persona beneficiària passi a gaudir d’un servei residencial i sempre que en el domicili no hi visqui cap persona al seu càrrec. En cap altra circumstància, s’inclourà en el patrimoni la vivenda habitual.
 
La nova Ordre també inclou una sèrie de reduccions a aplicar en el càlcul de la capacitat econòmica. Així, s’han establert reduccions per càrregues familiars (quan convisquin amb el beneficiari persones al seu càrrec, siguin el cònjuge, ascendents, fills menors o fills majors amb discapacitats), així com per compensar el manteniment de la llar (lloguers, hipoteques, etc).
 
La consellera ha afirmat que “amb aquest sistema tothom finançarà els serveis en funció de la seva capacitat econòmica real”.    
 
El paper del Tercer Sector
D’altra banda, Neus Munté ha lloat el paper que juga el Tercer Sector Social, especialment en les actuals circumstàncies. “A Catalunya hi ha 6.800 entitats socials i aquesta és una força imparable”, ha considerat. A més, la consellera ha afegit que “el Congrés del Tercer Sector és una bona oportunitat per conèixer de primera mà les inquietuds de les entitats, un bon aparador per ensenyar l’excel·lent tasca que realitzen les entitats”.
 
Per Munté “aquesta és una tasca que hem de posar en valor i que demostra la fortalesa i la dedicació de les entitats socials catalanes. Una dedicació que en els darrers anys ha estat indispensable i que des de la Generalitat de Catalunya i, especialment el Departament que represento, hem recolzat plenament”.
 
En aquest sentit, la consellera ha posat el Pla de Suport al Tercer Sector com a exemple més paradigmàtic: “Un Pla, que en moments de dificultat com aquests, recull el compromís de col·laboració i suport mutu entre el Govern de la Generalitat i la Taula del Tercer Sector Social per tal de facilitar, potenciar i mantenir les activitats que les entitats socials duen a terme a Catalunya en l’àmbit de l’atenció a les persones”.
 
Finalment, Neus Munté ha conclòs que “l’atenció a les persones, especialment les que es troben en una situació més difícil, és una prioritat per vosaltres i també pel Govern de la Generalitat. I així ho hem volgut deixar clar en els pressupostos de l’any que ve –que tot i no ser els pressupostos que tots voldríem–, prioritzen les polítiques socials, a les quals s’hi dedica el 71% dels recursos previstos”.