#44
#44
query_builder 29 novembre 2013 21:04
event_note Nota de premsa
#44
Tot plegat enmig d’un context de crisi econòmica i asfixia financera i de tresoreria. Una situació encara més complicada si es tenen en compte les dificultats derivades de les deslleialtats i incompliments dels compromisos econòmics per part de l’estat espanyol, així com l’herència rebuda en forma de deute acumulat, interessos anuals del deute, compromisos de despesa amb càrrec a exercicis futurs,…
Un any després, la situació econòmica comença a millorar i Catalunya avança cap al creixement. El tercer trimestre del 2013 l’economia catalana ha recuperat el creixement positiu en termes intertrimestrals (del 0,1%) per primer cop en els darrers nou trimestres. És més, la destrucció d’ocupació s’ha aturat i el primer trimestre de 2014 es podria començar a parlar de creació neta d’ocupació.
Pel que fa a les polítiques del benestar, el 71% del pressupost dels departaments de la Generalitat per al 2014 es destinarà a polítiques socials. Un percentatge que està previst que es mantingui els propers anys, tal i com va anunciar el conseller de la Presidència, Francesc Homs, aquesta setmana.
Durant els darrers mesos, l’executiu català ha aconseguit situar-se al capdavant de les polítiques de transparència amb iniciatives com el portal de la Transparència o el codi ètic per als alts càrrecs de l’administració. D’aquesta manera, el Govern ja acompleix els 80 indicadors que marca l’Índex de Transparència de les Comunitats Autònomes de l’Índice de Transparencia de las Comunidades Autónomas (INCAU) de la Transparency International. De fet, se n’han afegit 64 més, de manera que hi ha 144 indicadors del grau de transparència i retiment de comptes del Govern de la Generalitat.
Pel que fa al dret a decidir i la transició nacional, s’està seguint el full de ruta fixat per celebrar una consulta el 2014. Durant el darrer anys s’ha creat el Consell Assessor per a la Transició Nacional, el Parlament de Catalunya ha aprovat una Declaració de Sobirania i del dret a decidir del poble de Catalunya, el pacte nacional pel dret a decidir ha començat a caminar i s’ha intentat establir diàleg amb el Govern espanyol.
A pesar de les dificultats, la tasca portada a terme pel Govern ha permès que un 56,7% dels catalans aprovi la gestió el president de la Generalitat, Artur Mas, tal i com es desprèn del darrer Baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) presentat la setmana passada, on se situa com un dels líders polítics catalans més ben valorats.
El mateix Baròmetre apunta que la situació del país comença a remuntar i la confiança sembla que torna a instal•lar-se entre la societat catalana. A la pregunta: “Diria que ara la situació econòmica és millor, igual o pitjor que fa un any”, els que creuen que ha millorat ha passat del 1,70% al 6,90%, mentre que el percentatge dels que consideren que la seva situació ha empitjorat s’ha reduït del 79,5% al 55%.
1