El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Domènec Vila, va presidir ahir, a Barcelona, la reunió de la comissió paritària del Codi de Bones Pràctiques Comercials al llarg de la cadena alimentària de Catalunya (CBPC), a la qual també hi van assistir representants de les entitats signatàries de l’Acord.
En el decurs de la trobada, es va fer la valoració de les actuacions realitzades aquest 2013, en què s’ha dut a terme 4 campanyes de promoció de productes de temporada: patata nova, cirera, préssec/nectarina, i clementina, campanyes que pretenen posar en valor les qualitats d’aquests productes autòctons i de temporada i promoure’n la seva millor percepció i el seu consum. En aquest sentit, cal subratllar que aquesta actuació és un exemple de cap a on s’ha d’orientar el sector en el seu conjunt i també el país, unir voluntats, esforços i recursos amb una finalitat comuna a partir d’un treball conjunt. El gran mèrit del Codi de Bones Pràctiques Comercials és precisament que hi hagi aquest acord entre tots els agents i que es treballi intensament i tots plegats en aquesta línia.
Durant el 2013, el Codi també ha aprovat un document per a la formalització de les relacions comercials de la cadena agroalimentària, un document llargament reclamat per la producció, i que contribueix a millorar les relacions comercials entre les diferents baules de la cadena. Els signants del CBPC recomanen la utilització d’aquest document comercial entre els seus associats, amb l’objectiu que es vagi estenent entre els diferents sectors productius.
Al llarg d’aquest any s’han signat 3 noves adhesions al Codi:
- ANAFRIC-GREMSA, ANICOC, OVICEBO
- Federació de Gremis de Detallistes de Productes Alimenticis i Associacions de Concessionaris de Mercats de Catalunya (FEGRAM)
- Associació de Mercats Municipals de Catalunya (AMMC)
A més, durant la reunió es va acceptar 1 nova sol·licitud d’adhesió a l’Acord del Codi: l’Associació Catalana de Supermercats i Distribuïdors (Cat-Dis), el que segueix demostrant la bona acollida del Codi i l’interès a formar-ne part.
Finalment, el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) va presentar l’estudi, que estan realitzant, d’anàlisi i comparació dels mecanismes de regulació de la cadena de la Unió Europea ("The Supply Chain Initiative"), de l’Estat espanyol i d’altres països, amb el Codi de bones pràctiques comercials de Catalunya.
L’Acord del Codi de Bones Pràctiques Comercials va néixer el 29 de juliol de 2011, i amb les noves adhesions comptarà amb 18 associacions, representants de la producció, la indústria i la distribució agroalimentària. Es tracta d’una iniciativa de la qual el Departament n’és el precursor i en coordina les reunions, és d’adhesió voluntària, hi participen tots els agents de la cadena alimentària: producció, indústria, i distribució agroalimentària, el que el fa més important encara, i que té com a principal objectiu millorar les relacions entre els diferents tipus d’operadors, al llarg de tota la cadena de valor, mitjançant l’establiment d’un marc de referència contractual, que permeti una agilitat i una seguretat més gran en les transaccions comercials i en millori l’eficiència. A més, també pretén millorar la informació que reben els consumidors, la traçabilitat, i valorar els productes agroalimentaris de qualitat, d’una major seguretat alimentària, més sostenibles i més respectuosos amb el benestar animal.
L’adhesió a l’Acord del CBPC comporta comprometre’s en la millora de les pràctiques comercials; de la percepció del consumidor; de la comercialització, creixement i orientació, el que inclou col·laborar en campanyes de promoció; la millora de l’eficiència i desenvolupament tecnològic; així com l’aplicació, interpretació i seguiment del CBPC.
Els actuals signants de l’Acord del Codi de Bones Pràctiques Comercials al llarg de la Cadena Alimentària a Catalunya (CBPC) són els següents:
Associació de Cadenes Espanyoles de Supermercats (ACES)
Associació Espanyola de Distribuïdores, Autoserveis i Supermercats (ASEDAS)
Associació estatal de Grans Empreses de Distribució (ANGED)
Associació Gremial d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i Província
Consell de les Empreses de Distribució I Autoservei de Catalunya (CEDAC)
Foro Interalimentario
Mercabarna SA
PIMEC Comerç
PIMEC Agroalimentària
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC)
Unió de Pagesos (UP)
Confederació del Comerç de Catalunya (CCC)
Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (AFRUCAT)
Federació Avícola Catalana (FAC)
ANAFRIC-GREMSA, ANICOC, OVICEBO
Federació de Gremis de Detallistes de Productes Alimenticis i Associacions de Concessionaris de Mercats de Catalunya (FEGRAM)
Associació de Mercats Municipals de Catalunya (AMMC)