El treball té com a objectiu fer el seguiment de la informació que en aquest àmbit arriba a la ciutadania, per reflexionar sobre el seu impacte social i contribuir a la seva millora
 
L’Informe destaca l’elevat impacte d’aquests temes a la premsa diària a causa de l’agreujament de la crisi econòmica, que s’ha traduït en un increment de la demanda d’aliments bàsics i de la solidaritat social
 
L’estudi també constata la funció clau de denúncia i sensibilització de l’opinió pública que duen a terme els mitjans davant de situacions que poden comportar problemes en aquest àmbit  
Presentació de l'Informe SAM
 
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i l’Observatori de la Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra (OCC-UPF) han presentat avui l’Informe Seguretat Alimentària i Mitjans de Comunicació (SAM) corresponent a l’any 2012. Des del 2007, l’estudi analitza anualment la cobertura que reben les qüestions relatives a la seguretat alimentària a la premsa diària que es llegeix a Catalunya, amb l’objectiu de reflexionar sobre el seu impacte social i millorar la qualitat de la informació que arriba a la societat sobre aquests temes.
 
L’acte ha estat presidit per Antoni Mateu, secretari de Salut Pública i Josep Mª Casasús, catedràtic de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra, i ha comptat amb la participació del president de la Fundació Cultura de Pau, Federico Mayor Zaragoza, que ha impartit la conferència inaugural: "Aliments per a tothom, prioritat suprema", i el president de la Fundació Banc dels Aliments, Antoni Sansalvadó. Gema Revuelta, subdirectora de l’OCC-UPF, ha presentat els resultats principals de l’Informe SAM 2012.
 
Entre els tòpics que han tingut més ressò a la premsa en aquesta edició, l’Informe destaca el efectes de la crisi econòmica en l’alimentació, un tema que ha guanyat protagonisme en el 2012 per l’agreujament de la crisi, i ha generat un increment significatiu en la demanda d’aliments bàsics i la solidaritat social. La crisi també ha provocat canvis en els hàbits de compra i consum dels ciutadans, com demostra l’auge que ha experimentat l’ús de la carmanyola, així com dificultats per mantenir una dieta equilibrada, un fet que s’associa a l’augment dels problemes d’obesitat i desnutrició infantil.
 
Aquesta situació contrasta amb les xifres de malbaratament d’aliments a escala mundial, que ha provocat la posada en marxa d’un pla d’acció a la UE i ha plantejat la revisió del concepte de caducitat dels aliments. Tots aquests temes han estat objecte d’anàlisi en profunditat a l’estudi.
 
En aquesta edició, l’anàlisi s’ha centrat en tres diaris: La Vanguardia, Segre i 20 Minutos que són, respectivament, el de més difusió a Catalunya, el que conté proporcionalment més informació sobre alimentació i l’únic diari generalista gratuït. I, com a novetat, ha incorporat la monitorització d’un nou mitjà digital: el canal temàtic de seguretat alimentària de la revista d’Eroski Consumer. Un fet que ha permès fer el seguiment de l’impacte d’aquests temes a les xarxes socials.
 
Entre les principals conclusions, l’Informe destaca la funció clau que els mitjans duen a terme en la denúncia i sensibilització de l’opinió pública de situacions que poden comportar problemes en aquest àmbit, així com en la difusió d’informació d’interès pel ciutadà, i insta a tots els actors implicats en la comunicació de la seguretat alimentària a treballar de forma coordinada per fomentar les bones pràctiques. Pel que fa a la informació que circula per les xarxes, l’Informe recomana que aquests nous canals busquin sempre la màxima objectivitat en les seves fonts d’informació i recullin valoracions basades en evidències científiques, ja que, en no haver-hi mecanismes de control que facin de filtre, poden produir-se amb més facilitat confusions i errors d’interpretació.
 
L’Informe SAM 2012 s’ha editat en català i es pot descarregar en pdf a través d’aquest enllaç: Informe SAM