Protecció Civil Generalitat recomana seguir els consells d'autoprotecció per l'episodi de contaminació atmosfèrica a l'àrea de Barcelona

query_builder   10 desembre 2013 12:27

event_note Nota de premsa

Protecció Civil Generalitat recomana seguir els consells d'autoprotecció per l'episodi de contaminació atmosfèrica a l'àrea de Barcelona

 • La Generalitat de Catalunya va reactivar diumenge el protocol de contaminació atmosfèrica per raons mediambientals a l’àrea de Barcelona
 • Protecció Civil recomana, en aquesta àrea, no realitzar activitats físiques a l’aire lliure i tenir cura de les persones més vulnerables als efectes de la contaminació atmosfèrica
 • Durant aquests dies, el Departament de Territori i Sostenibilitat recomana deixar el transport privat i fer ús del transport públic i en cas d’utilitzar el transport privat es recomana reduir la velocitat per evitar l’emissió de gasos contaminants
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) recomana seguir les mesures d’autoprotecció davant el manteniment de l’episodi que va portar a la reactivació de l’episodi de Contaminació Ambiental a  l’àrea de Barcelona i rodalies.
 
Diumenge, a partir de la informació facilitada per la Direcció General de Qualitat Ambiental (DGQA), que degut a la situació actual amb una baixa capacitat atmosfèrica per a la dispersió de contaminants a la zona de protecció especial de la zona de qualitat de l’aire 1 (ZQA 1), es va reactivar el protocol per episodi de contaminació ambiental per òxids de nitrogen. Aquest protocol ja s’havia activat el passat dia 4 i es va desactivar el dia 6 de desembre.
 
Segons la DGQA, l’episodi es va reactivar dilluns a partir de les 6 hores del matí per contaminació ambiental en relació als contaminants atmosfèrics d’òxids de nitrogen i partícules PM10. No s'estableix data per finalitzar l'episodi però no es preveu que sigui abans de dijous.
 
A través del Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT), Protecció Civil de la Generalitat ha avisat als municipis declarats com a zona de protecció especial i que es relacionen a continuació:
 
 • Barcelonès: Badalona, Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet.
 • Baix Llobregat: Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Molin de Rei, el Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts i Viladecans.
 
 
Recomanacions de Protecció Civil de la Generalitat:
 
Consells d'autoprotecció generals:
 • No feu esforços físics prolongats a l'aire lliure.
 • Eviteu consumir tabac.
 • Reduïu l'estona que passeu en espais a l'aire lliure.
 
 
Consells específics per a grups de població especialment sensibles:
 
Sempre que es declari un episodi ambiental per diòxid de nitrogen o per partícules, cal extremar les precaucions i la vigilància amb els grups de població especialment sensibles:
 • Els nadons i els nens són el grup amb major risc a l’exposició, especialment els nens quan són a l’aire lliure fent activitats físiques.
 • També qualsevol adult que faci activitats físiques prolongades a l’exterior.
 • Les persones amb malalties respiratòries com asma o bronquitis crònica.
 • Les persones amb malalties cardiovasculars.
 • La gent gran.
Podeu llegir-ne més a www.gencat.cat/interior/atmosfera
 
Consells del departament de Territori i Sostenibilitat per reduir els nivells de contaminació:
 • Eviteu els desplaçaments innecessaris amb vehicle motoritzat.
 • Utilitzeu el transport públic o el mitjà de transport menys contaminant.
 
Declaració d'episodi ambiental
La contaminació atmosfèrica és la contaminació de l’aire ambient. Es produeix per la presència a l'aire de substàncies determinades en concentracions superiors a les naturals, que impliquen risc, dany o molèstia greu a les persones i altres éssers vius. També pot afectar diversos materials, reduir la visibilitat o produir olors.
 
La major part de la contaminació atmosfèrica té origen en l’activitat humana (emissions de diòxid de nitrogen), però també es pot produir per causes naturals, com per exemple per l’acumulació de pols del sòl aixecada pel vent, per productes expel·lits per erupcions volcàniques, etcètera.
 
Les condicions meteorològiques de l'atmosfera poden dispersar o concentrar els contaminants o fins i tot modificar-ne la naturalesa. Quan la situació meteorològica contribueix a concentrar els contaminants, de tal manera que se superen els valors límits legislats, es declara un episodi ambiental i es defineixen mesures per reduir les emissions i la concentració d'aquests contaminants.
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined