Jornada sobre el Protocol de Joventut per a l'abordatge de la violència masclista
El Departament de Benestar Social i Família ha presentat aquest matí a Tortosa el Protocol de Joventut per a l’abordatge de la violència masclista, que té per objectiu facilitar la tasca dels equips professionals de joventut en la lluita contra aquesta xacra. La presentació s’ha fet en una jornada d’aprofundiment sobre aquest tema adreçada a professionals del territori que treballen amb joves i ha anat a càrrec de les coordinadores territorials de Joventut i de l’Institut Català de les Dones, Tere Marcelino i Carme Valls, respectivament.
 
Aquest Protocol, que es va fer públic el mes de maig, reconeix el caràcter específic de la violència masclista en persones joves, i permet millorar les accions preventives, de detecció precoç i l'acompanyament vers la construcció d'unes relacions interpersonals més lliures i satisfactòries. Es troba a disposició dels professionals de joventut que hi ha a Catalunya i estableix el model d'intervenció i de coordinació.
 
Es tracta d’una eina que posa l’accent en detectar preventivament els possibles abusos a noies per part de les seves parelles o d’altres persones, especificant diferents indicadors de sospita, i també explica com ha de ser l’atenció personalitzada en els espais d’atenció a la gent jove, com ara els prop de 300 punts d’informació juvenil. Entre d’altres qüestions indica els passos que cal seguir en cas d’urgència, de violència física o sexual, o en què es preveu un risc imminent per a la vida de la noia. En aquests supòsits cal recórrer a recursos sanitaris, de seguretat o trucar a la Línia d'atenció a les dones en situació de violència masclista 900 900 120.
 
La violència masclista és un fenomen universal on el principal factor de risc és el fet de ser dona i no distingeix classes socials, ètnies, cultures ni edats. Segons persones expertes, les dones joves es troben en una situació de major vulnerabilitat davant les situacions de violència masclista que les dones adultes perquè, a la dificultat per identificar les situacions d’abús, la tolerància i la justificació de les conductes violentes, s’hi afegeix la manca d’experiència i la idealització de l’amor i la parella. A més a més, s’ha detectat la interiorització de creences al voltant de l’amor romàntic i dels rols estereotipats de gènere basats en la submissió de les noies respecte dels nois.
 
Recentment s’han presentat nous materials del Programa “Estimar no fa mal. Viu l’amor lliure de violència” adreçat a adolescents i joves amb missatges per ajudar a identificar situacions de relacions abusives i ciberassetjament en les relacions de parella. També s’han posat a l’abast de professionals que treballen amb nois i noies nous suports pedagògics pràctics perquè facin actuacions de prevenció de la violència masclista.

1  

Imatges

Jornada sobre el Protocol de Joventut per a l'abordatge de la violència masclista

Jornada sobre el Protocol de Joventut per a l'abordatge de la violència masclista 150