També s’ha informat del futur Registre Oficial de Productors i Operadors de Mitjans de Defensa Fitosanitària (ROPCAT), que substituiria l’actual Registre Oficial d’Establiments i Serveis Plaguicides (ROESP)
Taula Sectorial Agrària de l'Horta
Taula Sectorial Agrària de l'Horta
El Subdirector general d’Agricultura, Joan Gòdia, ha presidit la Taula Sectorial Agrària de l’Horta que s’ha dut a terme a la seu de PRODECA a Barcelona. La taula ha comptat amb la presència de les Organitzacions Professionals Agràries, Unió de Pagesos i JARC i de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.
 
La Subdirecció general d’Agricultura ha presentat el Pla de Biodiversitat Cultivada de Catalunya, aprovat el passat mes de juliol, per tal d’emmarcar el context en el qual es desenvolupen les actuacions del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) en aquesta matèria.
 
Durant els propers dies es duran a terme les primeres inscripcions en un catàleg, creat pel Decret 131/2012, de les varietats locals d’interès agrari de Catalunya, amb la finalitat de tutelar el patrimoni  filogenètic català. Qualsevol persona física o jurídica pot inscriure una varietat al Catàleg si compleix els requisits exigits i proporciona la informació sobre la varietat local que requereix la memòria tècnica establerta. Així mateix, el decret determina les condicions en que es podrà comercialitzar el material vegetal de les varietats inscrites al Catàleg.
 
L’altre tema que s’ha tractat ha estat l’impacte i els principals canvis que ha suposat l’entrada en vigor del Reial Decret 1311/2012, pel qual s’estableix el marc d’actuació per aconseguir un ús sostenible dels productes fitosanitaris, que introdueix l’obligació de portar un quadern d’explotació i de disposar d’un assessor en gestió integrada de plagues (GIP) en funció de les característiques de l’explotació.
 
També s’ha informat de les darreres ordres publicades pel DAAM, relatives a la formació de les persones que realitzen activitats relacionades amb l’aplicació de productes fitosanitaris i el reconeixement de la condició de persona assessora en gestió integrada de plagues, respectivament i del decret que s’està elaborant sobre el Registre Oficial de Productors i Operadors de Mitjans de Defensa Fitosanitària (ROPCAT), que substituiria l’actual Registre Oficial d’Establiments i Serveis Plaguicides (ROESP).
 
El DAAM també ha exposat les negociacions que s’estan portant a terme amb el MAGRAMA sobre el model d’aplicació a l’Estat espanyol pel que fa als pagaments directes, tot informant que malgrat que encara no estan tancades, a priori s’han exclòs del sistema els productors exclusius d’horta.
 
Per últim s’ha presentat el Pla Estratègic de Recerca, Innovació i Transferència Agroalimentària de Catalunya 2013-2014, recentment aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya i liderat pel DAAM que, entre d’altres, identifica les principals tendències d’innovació necessàries per al creixement del sector de l’horta i s’ha informat sobre les principals activitats de formació i emprenedoria que estan previstes s’estan duent a terme o estan previstes fer durant l’any 2014 relacionades amb el sector hortícola.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat  i https://twitter.com/agriculturacat
 
 

1  

Fitxers adjunts

Taula Sectorial Agrària de l'Horta

Taula Sectorial Agrària de l'Horta
JPG | 1785