El Departament d’Empresa i Ocupació destina 78,1 milions d’euros enguany per a la inserció laboral de persones amb discapacitat i en risc d’exclusió social. En concret, s’hi dediquen 68,9 milions d’euros als Centres Especials de Treball, 5,9 milions a programes d’orientació i inserció de persones amb discapacitat, i 3,3 a la integració sociolaboral de persones en risc d’exclusió a través d’empreses d’inserció.
 
Ajuts als Centres Especials de Treball (CET)
 
Els CET són empreses que operen en un entorn productiu i asseguren un treball remunerat a persones amb discapacitat. La seva finalitat és la creació de llocs de treball estables, adequats a la realitat del mercat laboral i al món de l’empresa. Són també un mitjà d’integració de persones amb discapacitat al règim de treball ordinari. Aquests centres han de comptar en la seva plantilla amb un mínim del 70% de treballadors amb un grau de discapacitat de més del 33%.
 
Els 68,9 milions d’euros programats enguany per als CET es destinen al funcionament d’aquests centres i en concret a subvencionar el 50% del salari de les persones treballadores amb discapacitat; el cost salarial de les persones amb discapacitat d’especials dificultats; i el cost salarials dels tècnics de suport als treballadors amb discapacitat contractats.   
 
Programes d’orientació i inserció de persones amb discapacitat
 
Paral·lelament, Empresa i Ocupació ha dotat amb 5,9 milions d’euros el Programa d’Orientació i inserció (POIN) en el mercat laboral de persones amb discapacitats i/o malalties mentals i al Programa de Treball Amb Suport (TAS). 
 
El POIN pot beneficiar un total de 1.400 persones que tinguin un grau de discapacitat degudament acreditat  igual o superior al 33% d’entre les següents afectacions: psíquica, física, sensorial, capacitat intel·lectual límit i trastorn mental. Entre les actuacions subvencionables previstes s’inclouen accions d’orientació professional, de suport i assessorament en la recerca de feina, de formació (tant bàsica com tècnica i específica), i de pràctica en entorns laborals.
 
En quant programa TAS, aquest fomenta la contractació de persones amb discapacitat a l’empresa ordinària mitjançant fundacions privades i associacions i altres entitats  sense ànim lucre, i ajuntaments i ens vinculats o dependents, els consells comarcals, els consorcis locals, les diputacions, els ens de gestió locals, les entitats metropolitanes, les entitats municipals descentralitzades, les mancomunitats i les societats públiques locals de Catalunya.
 
El Treball amb Suport s’entén com una metodologia d’inserció laboral al mercat ordinari de les persones amb discapacitat i/o malaltia mental a través del desenvolupament d’accions d’orientació i acompanyament individualitzat en el lloc de treball que presta un tècnic. 
 
Integració de persones en risc d’exclusió a través d’empreses d’inserció
 
Els 3,3 milions restants es dediquen a les empreses d’inserció. Es tracta d’aquelles iniciatives de l’economia social que combinen la lògica empresarial amb estratègies que fan possible la integració sociolaboral de persones en risc d’exclusió i dificultats específiques per a la inserció en el mercat de treball; és a dir, són projectes que aconsegueixen una doble rendibilitat: econòmica i social.
 
Els recursos contemplats pel Departament en aquest capítol es destinen a ajuts a les empreses d’inserció perquè desenvolupin accions que millorin l’ocupació i la inserció laboral dels col·lectius en risc o situació d’exclusió social.
 
En concret, el Departament destina aquests ajuts a dos programes concrets. El primer és de suport al funcionament de les empreses d’inserció que té per objectiu subvencionar els costos salarials derivats de la contractació de tècnics d’acompanyament a la inserció o a la producció. El segon són incentius a la contractació de persones en risc d’exclusió per part de les empreses d’inserció  que fomenten la contractació d’aquest col·lectiu amb una subvenció a la contractació d’entre el 75 i el 110% de l’Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), sense superar el 60% de la base de cotització del treballador.